Σε ένα εξάμηνο θα μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την αξιολόγηση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αυτό επισημαίνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης, σε μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών. Ακόμη θεωρεί βέβαιο ότι αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν τα μέτρα τόσο ως προς την περαιτέρω πτώση του τζίρου των λιανικών πωλήσεων όσο και ως προς την αύξηση του λειτουργικού τους κόστους, καθώς θα αυξηθούν ο ΦΠΑ και τα επιτόκια δανεισμού.

– Πώς αξιολογείτε τα μέτρα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας που έλαβε η κυβέρνηση; «Για να μπορέσει να γίνει μια σωστή αξιολόγηση των μέτρων θα πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο τουλάχιστον, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Ερμηνεύοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης, βλέπουμε ότι καλεί τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία γενικότερα να υποστούν μια θυσία. Επειδή ακριβώς τα μέτρα αυτά μπορούν να χαρακτηρισθούν θυσία, ελπίζουμε ότι δεν θα περιοριστούν μόνο σε εισπρακτικό ρόλο αλλά θα έχουν και αναπτυξιακό ρόλο. Μόνο στην περίπτωση αυτή μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματικότητα, κάτι που θα φανεί στην πορεία στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα και καθώς θα παρατηρούμε τις επιπτώσεις τους».

– Πιστεύετε ότι τα μέτρα είναι αρκετά για να μας βγάλουν από την πίεση των αγορών;

«Μετά τη λήψη των μέτρων, χωρίς αμφιβολία, θα επικρατήσει αρχικά ένα θετικό κλίμα, το οποίο θα οφείλεται στην ψυχολογία που θα δημιουργηθεί προς τα έξω. Και μόνο η ψυχολογία αυτή αναμένεται να κατεβάσει, κατ΄ αρχάς, τα spreads των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι θα ελαττωθούν σημαντικά ή και θα σταματήσουν οι πιέσεις αυτές».

– Τι σημαίνουν τα μέτρα για την αγορά;

«Κατ΄ αρχάς τα μέτρα σημαίνουν ότι θα υπάρξει πτώση τζίρου. Η πτώση αυτή θα είναι εμφανέστερη στον τομέα των λιανικών πωλήσεων και μάλιστα σε επίπεδο πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό. Η πτώση του τζίρου προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά είδη καθώς το εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μείωση. Από την άλλη πλευρά αναμένεται και το κόστος για τις επιχειρήσεις να αυξηθεί λόγω δύο, κυρίως, παραγόντων. Ο ένας παράγοντας είναι η αύξηση του ΦΠΑ. Ο άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, λόγω των υψηλών επιτοκίων στα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης αλλά και στα εμπορικά δάνεια».