ΛΟΝΔΙΝΟ Τρεις δίαιτες διαφορετικής φιλοσοφίας- η μεσογειακή, η «φτωχή» σε λιπαρά αλλά και εκείνη που βασίζεται σε χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων- είναι εξίσου αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την αναστροφή της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες, αναφέρουν ερευνητές από το Ισραήλ.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βen-Gurion κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν 140 άτομα, όπως σημειώνουν στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation». Οπως είδαν συγκεκριμένα, και οι τρεις διαφορετικοί τύποι διατροφής μείω σαν κατά 5% την εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες σε διάστημα δύο ετών. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό καθώς η αθηροσκλήρωση αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι επιστήμονες από το Ισραήλ, οι οποίοι συνεργάστηκαν με ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γερμανία, επιχείρησαν να ανακαλύψουν αν η επιβάρυνση των αρτηριών με αθηρωματική πλάκα, που αποτελεί ένα από τα «δεινά» της γήρανσης για τον οργανισμό, μπορεί να αναστραφεί μέσω της διατροφής. Μελέτησαν, έτσι, υπέρβαρους εθελοντές, κυρίως άνδρες, ηλικίας από 40 ως 65 ετών. Οι εθελοντές ακολούθησαν έναν από τους τρεις τύπους διατροφής και χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λήψης λιπαρών επί δύο χρόνια. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν ημερολόγιο σε καθημερινή βάση σχετικά με τη διατροφή τους.

Με χρήση τρισδιάστατων απεικονιστικών μεθόδων οι επιστήμονες μέτρησαν τον όγκο των τοιχωμάτων της καρωτίδας των εθελοντών, η οποία είναι η μεγάλη αρτηρία του λαιμού που μεταφέρει αίμα στον εγκέφαλο- η εξέταση έγινε στην αρχή της μελέτης καθώς και στο τέλος της. Οπως σχολίασε η επικεφαλής των ερευνητών Ιρις Σάι «είδαμε ότι και οι τρεις, τόσο διαφορετικές, δίαιτες είχαν παρόμοια θετική επίδραση. Το εύρημα αυτό ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον δεδομένου ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι η διατροφή με λίγους υδατάνθρακες είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε θρομβώσεις. Και όμως δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από τη μελέτη μας».

Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό που κρύβεται πίσω τη θετική επίδραση των τριών τύπων διατροφής στις αρτηρίες, εκτιμούν ότι παίζει ρόλο η μείωση της αρτηριακής πίεσης η οποία προκαλείται από την αλλαγή στη διατροφή.