Επτά νέοι ηθοποιοί, τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια, είναι οι υποψήφιοι για τα 10α βραβεία Δημήτρης Χορν και τα 4α βραβεία Μελίνα Μερκούρη που θα δοθούν την προσεχή Δευτέρα το βράδυ, στο θέατρο Δημήτρης Χορν, στις 8 μ.μ. Η σκυταλοδρομία με τον σταυρό του Χορν που ξεκίνησε το 2000 και την καρφίτσα της Μελίνας (από το 2007) θα συνεχισθεί, καθώς ο Ευθύμης Παπαδημητρίου και η Ελενα Μαυρίδου θα παραδώσουν τα προσωπικά αντικείμενα στους επόμενους.

Ο θεσμός, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Σταμάτη Φασουλή και χρηματοδοτείται από τη σύζυγο του αδελφού του Δημήτρη Χορν, Γιάννη, Στεφανί Χορν και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο (3.000 ευρώ).

Υποψήφιοι για το βραβείο Δημήτρης Χορν είναι ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος για τον ρόλο του Μόριτς Στίφελ στο «Ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Εθνικό ΘέατροΣύγχρονο Θέατρο Αθήνας), ο Δημήτρης Λάλος για τον ρόλο του Ροτβάιλερ στο «Rottweiler» (Ροτβάιλερ) του Γκιγέρμο Ερας, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη (Επί Κολωνώ), ο Αντώνης Μυριαγκός για το «Μάουζερ» του Χάινερ Μύλερ, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου (Αττις) και ο Μιχάλης Οικονόμου για τον ρόλο του Νταούντ στο «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη υποψήφιες είναι οι ηθοποιοί Μαρίνα Ασλάνογλου για τον ρόλο της Κάθριν Χόλι στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Γουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου (Αμφι-Θέατρο), η Αλκηστις Πουλοπούλου για τον ρόλο της Ιλζε στο «Ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ , σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Εθνικό Θέατρο- Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας) και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη για τον ρόλο της Πετρονέλας στον «Φορτουνάτο» του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα (Εθνικό Θέατρο- Νέα Σκηνή).

Την εκδήλωση της απονομής θα χαιρετίσει ο Σταμάτης Φασουλής. Η Αλκη Ζέη θα μιλήσει για τη Μελίνα Μερκούρη και η Χλόη Ομπολένσκι για τον Δημήτρη Χορν, ενώ θα προβληθούν δύο συνεντεύξεις – της Μελίνας στη Μαργκερίτ Ντυράς και του Χορν την εποχή που έκανε πρόβα στον «Τίμωνα τον Αθηναίο». Στον θεσμό θα αναφερθεί ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος (μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου , η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη ). Τη διοργάνωση της βραδιάς έχουν επιμεληθεί ο Σταμάτης Φασουλής, ο Θεοδόσης Ισαακίδης και η Μανουέλα Παυλίδου. ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 20.00

η Θέατρο Δημήτρης Χορν (Αμερικής 10)

η Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.