«Η μέρα χωρίς εμάς», αλλά και χωρίς απήχηση. Η αποχή των μεταναστών στην Ελλάδα από κάθε οικονομική συναλλαγή και, με προσωπική πρωτοβουλία του καθενός, από την εργασία του, στέφθηκε με μερική μόνο επιτυχία, «σώζοντας» την αγοραστική κίνηση και το εύρος των συναλλαγών, καθώς το πλήθος των μεταναστών που διαβιεί στην Ελλάδα και υπολογίζεται κοντά στο 1 εκατ. συνεισφέρει καθημερινά περίπου 6,5 εκατ. ευρώ, είτε ως αγοραστές είτε ως εργαζόμενοι. «Για την Ελλάδα και τους εδώοικονομικούς μετανάστεςείναι το πρώτο βήμα» τόνισαν πάντως εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και συντονιστές της κίνησης, η οποία έχει βρει βαθιές ρίζες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, απ΄ όπου ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, και στην Ιταλία.
Η έλλειψη συντονισμού και το μικρό διάστημα κινητοποίησης φαίνεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μειωμένη συμμετοχή των μεταναστών στην αποχή από οικονομικές συναλλαγές κάθε είδους. Οπως μάλιστα περιγράφει την κατάσταση ο πακιστανικής καταγωγής κ. Μπαντάρ Μουνίρ «είναι δύσκολο να πείσεις τον αδελφό και ομοεθνή σου ότι για μια ημέρα δεν πρέπει να αγοράσει το γάλα των παιδιών του ή ψωμί για το σπίτι. Το κάθε ευρώ όμως είναι πολύτιμο όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Το να μην ξοδεύουμε θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά κερδίζουν από τις αγορές μας». Ο κ. Μουνίρ δεν διαβάζει μελέτες ή στατιστικές. Τον επιβεβαιώνουν όμως όσα μια έρευνα του Εργαστηρίου Μελέτης της Μετανάστευσης έχει καταγράψει. Αν η Ελλάδα έχανε τους οικονομικούς μετανάστες της, οι συνέπειες θα ήταν απρόσμενες (αύξηση των τιμών σε πληθώρα προϊόντων, λόγω του μειωμένου κόστους παραγωγής, μείωση του ΑΕΠ κατά 2%- 5%, δυστοκία στην πλήρωση θέσεων εργασίας ανειδίκευτου προσωπικού). Παράλληλα μια ομαδική αποχή των μεταναστών από την αγορά θα ισοδυναμούσε με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,33% ή κατά 1,55%, με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας για Ελληνες και αλλοδαπούς, ενώ θα περιορίζονταν τα έσοδα του κράτους λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και των αντίστοιχα αποδιδόμενων φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ.
Πάντως ορισμένοι από τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα επέλεξαν να απόσχουν τόσο από την αγορά αγαθών όσο και από την εργασία τους. «Ζήτησα και πήρα μιας ημέρας άδεια. Δυστυχώς μόνο μέσω αυτού του τρόπου θα μπορούσα να καταδείξω με έμφαση σε συναδέλφους, συνεργάτες, αλλά και τον κόσμο που συναναστρέφεται μαζί μου κατά τη διάρκεια της δουλειάς ότι είμαι παρών. Είμαι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, αλλά και των προϊόντων που παράγονται και των υπηρεσιών που παρέχονται τα τελευταία 18 χρόνια και ακόμη αντιμετωπιζόμαστε με ρατσισμό και απαξίωση» λέει ο πακιστανικής καταγωγής ιδιωτικός υπάλληλος κ. Μπασάρ Αρφέντικ. Συνύπαρξη
Ως ένα ειρηνικό μήνυμα συνύπαρξης χαρακτήρισαν τη χθεσινή κινητοποίηση οι συντονιστές της Κίνησης «1η Μαρτίου μία ημέρα χωρίς εμάς», οι οποίοι συμμετείχαν στην κεντρική εκδήλωση σε γνωστό βιβλιοπωλείο. Το «παρών» έδωσαν ο τραγουδοποιός Μc Υinka (κατά κόσμον Μανώλης Αφρολάινα), παιδί δεύτερης γενιάς, ο δημοσιογράφος αλβανικής καταγωγής κ. Νίκο Αγκο, ο δημοσιογράφος κ. Πάσχος Μανδραβέλλης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Δημήτρης Χριστόπουλος και η δικηγόρος κυρία Ιωάννα Κούρτοβικ.