«O κ. Παπανδρέου μου έδωσε την εντύπωση ότι είναι αποφασισμένος όχι απλώς να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας αλλά να προχωρήσει σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.Το ίδιο αποφασι- σμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται ήταν και οι υπουργοί που συνάντη- σα». Με αυτή τη δήλωση προς «Το Βήμα», ο επίτροπος Οικονομι- κών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν δήλωσε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και την αισιοδοξία του για την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ρεν, εμφανώς κουρασμένος έπειτα από έναν μαραθώνιο συναντήσεων, δεν άφησε να διαφανεί ούτε υπόνοια αμφισβήτησης των προθέσεων της κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ζήτησε την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ ώστε να μην τραυματιστεί η κοινωνική συνοχή στη χώρα. Το ραντεβού του με τον Πρωθυπουργό δεν περιλαμβανόταν αρχικώς στην ατζέντα του προγράμματός του. Κλείστηκε την παραμονή της έλευσής του στην Αθήνα και ανέτρεψε όλο το απογευματινό πρόγραμμα του κ. Ρεν, εκτός από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Η συνάντηση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού δεν ήταν κανένας άλλος παρών, πλην των δύο ανδρών. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παπανδρέου συγκαλούσε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στενούς συνεργάτες του, και ο κ. Ρεν ξεκινούσε σύσκεψη στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με τον κ. Πολ Τόμπσον, εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μέλος του μεικτού κλιμακίου που επισκέφθηκε την Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις, από ό,τι φαίνεται, ήταν πυρετώδεις ως το τελευταίο λεπτό της παραμονής του κ. Ρεν στην Αθήνα, ο οποίος αναχώρησε με καθυστέρηση γιατο αεροδρόμιο. Στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Απριλίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικά και ξένα Μέσα, ο κ. Ρεν χαρακτήρισε τις στιγμές αυτές «κρίσιμες για την Ελλάδα». Υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία «αναμένει σύντομα», όπως είπε. Τα μέτρα που συζήτησε με την κυβέρνηση κινούνται «στη σωστή κατεύθυνση», είπε ωστόσο ότι οι περικοπές στο κονδύλι του προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. «Είτε θα ελέγξετε το έλλειμμα είτε θα σας ελέγξει αυτό» τόνισε ο κ. Ρεν παραφράζοντας- πιθανώς χωρίς να το γνωρίζει- την πολύ γνωστή φράση του Ανδρέα Παπανδρέου«ή θα αφανίσουμε το χρέος ή θα μας αφανίσει αυτό».
Ο φινλανδός επίτροπος, ο οποίος συνοδευόταν στην Αθήνα από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, τον Γερμανό κ. Γιούνγκερ Σταρκ και το ανώτερο στέλεχος της Επιτροπής κ. Ζοάο Νογκουέιρα Μάρτινς, κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους έλληνες πολίτες να υποστηρίξουν τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος». Αλλά όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις πιέσεις από την πλευρά της Επιτροπής για την περικοπή του 14ου μισθού, δεν απάντησε ευθέως. «Εμείς προτείναμε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, αλλά επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση ποια θα είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει για την επίτευξη του στόχου» είπε.
Ο τόνος του πάντως έγινε πιο αυστηρός όταν δήλωσε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάστασηπου επικρατεί με το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα και δεν υπάρχει τίποτε πιο αντικοινωνικόαπό το να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση τα δημόσια οικονομικά». Και επέμεινε: «Τα μέτραπου πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 4%, δεν πρέπει να ληφθούν για να είμαστε αρεστοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή αλλού, αλλά διότι πρέπει να ληφθούν». Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Ρεν ευχήθηκε «καλό κουράγιο» μιλώντας ελληνικά στο ακροατήριό του.
Ποιος είναι ο νέος τσάρος
Ο κ. Ολι Ρεν γεννήθηκε το 1962 στο Μίκελι της Φινλανδίας. Σπούδασε Οικονομικά, Διεθνείς Σχέσεις και Δημοσιογραφία στο Κολέγιο Μακάλεστερ στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Συνέχισε με μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και πήρε το διδακτορικό του με θέμα την «ανταγωνιστικότητα στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες» στην Οξφόρδη το 1996.
Η ενασχόλησή του με την πολιτική άρχισε το 1987 από τη θέση του προέδρου της νεολαίας του Κεντρώου Κόμματος της Φινλανδίας. Διετέλεσε μέλος του φινλανδικού Κοινοβουλίου (1991-1995), ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.