Με τους επιστήμονες να προβλέπουν ότι ο Αρκτικός Ωκεανός θα είναι στο μέλλον ελεύθερος από πάγο στη διάρκεια του καλοκαιριού, η Κίνα μπαίνει στη λίστα των χωρών που εξετάζουν πώς θα αποκομίσουν οικονομικά και στρατηγικά οφέλη στην περιοχή, εκτιμά ερευνητικό ινστιτούτο στη Σουηδία.
«Η προοπτική μιας Αρκτικής που θα παραμένει πλωτή τους θερινούς μήνες -κάτι που θα οδηγήσει συντομότερες ακτοπλοϊκές διαδρομές και θα δώσει πρόσβαση σε ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους- έχει δώσει κίνητρο στην κινεζική κυβέρνηση να διαθέσει περισσότερους πόρους στην αρκτική έρευνα» δήλωσε στο AFP η Λίντα Γιάκομπσοντου Ερευνητικού Κέντρου Διεθνούς Ειρήνης, με έδρα τη Στοκχόλμη.
Η έκθεση του Κέντρου έχει τίτλο «Η Κίνα προετοιμάζεται για μια Αρκτική χωρίς πάγο».
Στην Αρκτική εκτιμάται ότι υπάρχουν αποθέματα υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν περίπου σε 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Οικονομικά συμφέροντα στην Αρκτική υπάρχουν όμως και λόγω της προοπτικής για ευκολότερη ναυσιπλοΐα. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων που διακινούνται ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Η εκτροπή αυτής της κυκλοφορίας μέσω του λεγόμενου Βορειοδυτικού Περάσματος στην Αρκτική, το οποίο προβλέπεται ότι σε μερικά χρόνια ή δεκαετίες θα μένει χωρίς πάγο τους θερινούς μήνες, θα μείωνε την απόσταση του ταξιδιού κατά 40%.
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία ήδη διεκδικούν περιοχές της Αρκτικής βάσει της Διεθνούς Συνθήκης του ΟΗΕ για το Νόμο της Θάλασσας, η οποία παραχωρεί στις κυβερνήσεις μια ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσηςμέχρι τα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη, όποια χώρα επιθυμεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της Αρκτικής θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας
Η Κίνα, αντίθετα, δεν έχει ακτές στην πλευρά της Αρκτικής και επομένως δεν μπορεί να διεκδικήσει κυριαρχικά δικαιώματα στις ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες της περιοχής.
Η σουηδική μελέτη επισημαίνει ότι το Πεκίνο δεν εγείρει επισήμως το θέμα της Αρκτικής, πιθανώς επειδή ανησυχεί για τις αντιδράσεις των χωρών που έχουν σύνορα στην περιοχή. «Η επιμονή της Κίνας στο σεβασμό της κυριαρχίας ως κατευθυντήριας γραμμής για τις διεθνείς σχέσεις την αποθαρρύνει από το να αμφισβητεί τα εδαφικά δικαιώματα των χωρών της Αρκτικής» αναφέρει η έκθεση.
«Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια Κινέζοι αξιωματούχοι και ερευνητές έχουν αρχίσει να εκτιμούν και τις εμπορικές και πολιτικές παραμέτρους καθώς και τα ζητήματα ασφάλειας» που εγείρει η δραστηριοποίηση για την Αρκτική.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η Κίνα είναι ήδη μεγάλη δύναμη στην πολική έρευνα. Μεταξύ άλλων έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μη πυρηνικό παγοθραυστικό και έχει παραγγείλει ακόμα ένα που αναμένεται να παραδοθεί το 2013.
Όπως το θέτει η Λίντα Γιάκομπσον, «παρά τη φαινομενικά ασθενή της θέση, μπορούμε να περιμένουμε ότι η Κίνα θα επιδιώξει να παίξει ρόλο τον καθορισμό του πολιτικού πλαισίου και της νομικής βάσης για τις μελλοντικές δραστηριότητες στην Αρκτική».