Σκηνικό αμηχανίας και μετ΄ εμποδίων λειτουργία

ΕΙΝΑΙ πολύ νωρίς να κρίνει κανείς την αξία της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά και οι πιο θορυβώδεις υποστηρικτές της αναγνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της, δεν υπάρχει ηγεσία στην ΕΕ. Φυσικά, είναι κακόβουλη η δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ότι «ήταν στραβό το ξεκίνημα» της Συνθήκης, αλλά όταν «Το Βήμα» θέλησε πριν από λίγες ημέρες να γνωρίσει τη νέα διάρθρωση του υπερυπουργείου για τις εξωτερικές σχέσεις και την ασφάλεια τα μόνα στοιχεία τα οποία του έδωσαν έμπειρα και καλών προθέσεων πρόσωπα στις Βρυξέλλες ήταν ότι «ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί τίποτε».

Σκηνικό αμηχανίας και μετ΄ εμποδίων λειτουργία | tovima.gr

ΕΙΝΑΙ πολύ νωρίς να κρίνει κανείς την αξία της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά και οι πιο θορυβώδεις υποστηρικτές της αναγνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της, δεν υπάρχει ηγεσία στην ΕΕ. Φυσικά, είναι κακόβουλη η δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου ότι «ήταν στραβό το ξεκίνημα» της Συνθήκης, αλλά όταν «Το Βήμα» θέλησε πριν από λίγες ημέρες να γνωρίσει τη νέα διάρθρωση του υπερυπουργείου για τις εξωτερικές σχέσεις και την ασφάλεια τα μόνα στοιχεία τα οποία του έδωσαν έμπειρα και καλών προθέσεων πρόσωπα στις Βρυξέλλες ήταν ότι «ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί τίποτε». Για τη διπλωματική υπηρεσία η οποία θα στηρίζει τις αποφάσεις και τις ενέργειες της βαρόνης Αστον και, κατά τη Συνθήκη, θα στελεχώνεται με κατάλληλα πρόσωπα από τις χώρες-μέλη της ΕΕ «ούτε λόγος δεν γίνεται». Πίσω όμως από αυτή την αθώα απάντηση υπάρχει ένας σκληρός αγώνας για την κατάκτηση θέσεων, για καθορισμό μισθών και για κατανομή δράσεων, ένας πόλεμος στον οποίο παίζονται ισορροπίες μεταξύ κρατών, οικονομικά συμφέροντα, ακόμη και ιδεολογικές κοσμοθεωρίες.

Βρετανοί και Ολλανδοί, συνεπικουρούμενοι από την Πολωνία και τη Σλοβακία- και ασφαλώς με παρακίνηση της Ουάσιγκτον- ζητούν πιεστικά να εγγραφεί στην ατζέντα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και να συζητηθεί λεπτομερειακά το πρόβλημα του Αφγανιστάν ώστε να ληφθεί κάποια απόφαση για τη συμμετοχή της Ευρώπης στις εκεί επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες χώρες διαφωνούν, φοβούνται ότι η οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ θα προκαλέσει όξυνση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ- οι οποίες δεν είναι και πολύ καλές ύστερα από την άρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να έρθει στην Ευρώπη για την «τακτική» συνάντηση ΕΕ- ΗΠΑ. Ούτε η Αστον ούτε ο Βαν Ρομπάι κινήθηκαν όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα το κύρος τους να εξαφανίζεται και στην Κομισιόν να εντείνεται η κατάσταση της αμηχανίας και της αβεβαιότητας. Υπάρχουν εξάλλου δραστηριότητες στις οποίες η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει προτεραιότητα αλλά, τρεις μήνες τώρα, δεν έχουν αναληφθεί. Το Βέλγιο, το οποίο αναλαμβάνει την προεδρία τον ερχόμενο Ιούλιο, τονίζει ότι «θα αλλάξει το σκηνικό» και «θα αποκαταστήσει τις διατάξεις» της Συνθήκης, αλλά στις Βρυξέλλες πολύ αμφιβάλλουν αν θα το κάνει. Ως έναν μεγάλο βαθμό οι «δυσκαμψίες» στη λειτουργία της ΕΕ- τις οποίες αναγνώρισε και ο Μπαρόζο- οφείλονται στις ασάφειες της Συνθήκης, υπάρχει όμως και ο ανθρώπινος παράγων για τον οποίο ευθύνονται οι ηγέτες των «27», περισσότερο απ΄ όλους οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Για να μη συναντήσουν αντιρρήσεις και εμπόδια στα (όποια) ευρωπαϊκά σχέδιά τους, επέλεξαν και επέβαλαν στις δύο νέες ηγετικές «θέσεις ευθύνης» που δημιούργησε η Συνθήκη της Λισαβόνας, δηλαδή του μόνιμου προέδρου και του υπερεπιτρόπου για θέματα εξωτερικά και ασφάλειας, δύο πρόσωπα τα οποία «μολονότι είναι ακέραια, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη» και, επιπλέον, «δεν είναι τα κατάλληλα για τα ηγετικά πόστα στα οποία θα υπηρετήσουν», όπως αναφέρει πρόσφατη εκτίμηση του Center for Εuropean Reform των Βρυξελλών. Σε υψηλότερους τόνους και γενικεύοντας οι «Νew Υork Τimes» (23/2) έγραψαν ότι η νέα ηγεσία της ΕΕ δεν είναι σε θέση να οδηγήσει την Ευρώπη στο «να παίξει τον διεθνή ρόλο της».

Υπερβολές. Κάθε νέος οργανισμός έχει προβλήματα στην αρχή της εφαρμογής του, αλλά κατόπιν λειτουργεί αποτελεσματικά. Και η ΕΕ υπό τη Συνθήκη της Λισαβόνας αργά ή γρήγορα θα βρει τον δρόμο της. Εκείνοι που σπεύδουν να γράψουν τον επικήδειο της ΕΕ μάλλον σε κάτι άλλο αποβλέπουν…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk