ΙΤΑΛΙΑ

Σαφάρι για φοροφυγάδες

Πρωτοφανές κυνήγι φοροφυγάδων ανακοίνωσαν ότι εξαπολύουν οι ιταλικές εφοριακές αρχές και η αστυνομία. Στο στόχαστρό τους έβαλαν περισσότερους από 2.000 «έχοντες» Ιταλούς, για τους οποίους αποκαλύφθηκε, σε συνεργασία με τράπεζες του εξωτερικού, ότι μετέφεραν τεράστια χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ, την περίοδο 2007-2008. Ωστόσο πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταγγέλλουν την κίνηση αυτή ως αντιπερισπασμό. Στόχος του, λένε, είναι να αποδεχθεί η κοινή γνώμη την αμφιλεγόμενη νομοθεσία του για τη λεγόμενη «αμνηστία κεφαλαίων».

Σαφάρι για φοροφυγάδες | tovima.gr

Πρωτοφανές κυνήγι φοροφυγάδων ανακοίνωσαν ότι εξαπολύουν οι ιταλικές εφοριακές αρχές και η αστυνομία. Στο στόχαστρό τους έβαλαν περισσότερους από 2.000 «έχοντες» Ιταλούς, για τους οποίους αποκαλύφθηκε, σε συνεργασία με τράπεζες του εξωτερικού, ότι μετέφεραν τεράστια χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ, την περίοδο 2007-2008.

Ωστόσο πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταγγέλλουν την κίνηση αυτή ως αντιπερισπασμό. Στόχος του, λένε, είναι να αποδεχθεί η κοινή γνώμη την αμφιλεγόμενη νομοθεσία του για τη λεγόμενη «αμνηστία κεφαλαίων». Πρόκειται για χρήματα που μπορεί να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες όπως το οργανωμένο έγκλημα, η φοροδιαφυγή και ο παράνομος τζόγος αλλά επιτρέπεται η (επαν)εισαγωγή τους στην Ιταλία χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις, φτάνει να καταβληθεί κάποιος φόρος. Η αμνηστία έληγε στις 15 Δεκεμβρίου 2009, η κυβέρνηση όμως την παρέτεινε ως τα τέλη Απριλίου αυξάνοντας τον φόρο. Τον περασμένο Δεκέμβριο το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που «ξεπλύθηκαν» νομίμως ανερχόταν σε 95 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μπουν σχεδόν 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

«Η λίστα με τα 2.000 ονόματα που μετέφεραν παρανόμως σε “φορολογικούς παραδείσους” εκτός Ιταλίας κεφάλαια το 2007 και το 2008 εξετάζεται λεπτομερώς. Τα χρήματα αυτά υπεξαιρέθηκαν από τους νομοταγείς Ιταλούς. Οι συνέπειες θα είναι βαριές για όσους δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τη νομιμότητα των διεθνών συναλλαγών τους» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Καβαλιέρε.

Σχετικά με την «αμνηστία κεφαλαίων» η προθυμία πολλών ιταλών επιχειρηματιών να ανταποκριθούν οφείλεται στην οικονομική κρίση και κυρίως στην ανάγκη πολλών επιχειρήσεων να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο ρευστό χρήμα. Το μέτρο, εκτός από τα μετρητά, αφορά και την ιδιοκτησία τίτλων και ακινήτων, όπως και τις επενδύσεις σε υπεράκτιες εταιρείες μέσω τρίτων προσώπων. Η πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων Confindustria Εμα Μαρτσεγκάλια δήλωσε ότι θεωρεί τη φορολόγηση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων «αναγκαίο κακό που μπορεί να ευνοήσει τις επιχειρήσειςενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk