Ισορροπίες και συμφέροντα σε μια σύγκρουση για κατάκτηση θέσεων και επιβολή ρόλων στην ΕΕ

Μάχες στις Βρυξέλλες

Oταν την περασμένη Τετάρτη η γραμματέας της Κομισιόν έδωσε στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μια σφραγισμένη επιστολή από τον σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, ο πρόεδρος χαμογέλασε, πιστεύοντας ότι ο αποστολέας- γνώστης των εθιμοτυπικών και πρότυπο ανθρώπου με τακτ- τον συνέχαιρε για τους τρεις μήνες βίου που συμπλήρωνε στο τέλος της εβδομάδας η περιλάλητη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αλλοι υπουργοί προτίμησαν το τηλέφωνο, ακόμη και το e-mail. Οταν όμως άρχισε να διαβάζει την επιστολή, το πρόσωπό του σκοτείνιασε.

Oταν την περασμένη Τετάρτη η γραμματέας της Κομισιόν έδωσε στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μια σφραγισμένη επιστολή από τον σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, ο πρόεδρος χαμογέλασε, πιστεύοντας ότι ο αποστολέας- γνώστης των εθιμοτυπικών και πρότυπο ανθρώπου με τακτ- τον συνέχαιρε για τους τρεις μήνες βίου που συμπλήρωνε στο τέλος της εβδομάδας η περιλάλητη Συνθήκη της Λισαβόνας. Αλλοι υπουργοί προτίμησαν το τηλέφωνο, ακόμη και το e-mail. Οταν όμως άρχισε να διαβάζει την επιστολή, το πρόσωπό του σκοτείνιασε. Διότι ο σουηδός υπουργός με πολύ ευγενικές εκφράσεις και τύπους «διαμαρτυρόταν» για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή του νέου αντιπροσώπου της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, του Πορτογάλου Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιδα. Ηταν μάλλον «αιφνιδιαστική» η εκλογή του αντιπροσώπου ο οποίος- τι σύμπτωση!είναι ο μέχρι πρόσφατα πρώτος σύμβουλος του Μπαρόζο.

Σκάνδαλο; Η λέξη δεν πολυχρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες. Αλλωστε, αν ήταν να γίνει λόγος για σκάνδαλα στην Κομισιόν, η σειρά θα ξεκινούσε με την (απαράδεκτη) απουσία της ΕΕ από την παγκόσμια κινητοποίηση βοήθειας της Αϊτής, αφού η αρμόδια να χειριστεί το ζήτημα υπερεπίτροπος των Εξωτερικών και της Ασφάλειας Κάθριν Αστον ήταν απασχολημένη στο Λονδίνο με την ενημέρωση που της κάνει κάθε λίγο και λιγάκι το Φόρεϊν Οφις και δεν έστειλε ούτε καν ένα τηλεγράφημα συμπάθειας. Επρεπε να ξεσηκωθούν οι επίτροποι και να σχολιάσουν απαξιωτικά οι εφημερίδες όλου του κόσμου για να δείξει κάποιο ενδιαφέρον η βαρόνηυπερεπίτροπος. Αλλά με την Αστον υπάρχει και άλλο πρόβλημα, πολύ σοβαρότερο, για το οποίο δεν φταίει τόσο η ίδια. Η Συνθήκη τής δίνει την αρμοδιότητα να χειριστεί το σημαντικότατο κονδύλι της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της ΕΕ στο εξωτερικό το οποίο άλλοτε χειριζόταν η Επιτροπή. Οπως ήταν αναμενόμενο, η Επιτροπή με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αποχωριστεί το… βάρος του χειρισμού της οικονομικής κάλυψης των ενεργειών της ΕΕ και, τυπικά, υπάρχει αδιέξοδο. Μια προσπάθεια του Μπαρόζο να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση δεν έφερε αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο μόνιμος πρόεδρος Χέρμαν βαν Ρομπάι ο οποίος θέλει να προωθήσει μια «γενική πολιτική» οικονομίας στην οποία εντάσσει και τις αρμοδιότητες της Αστον. Οταν έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο Μπαρόζο, πήρε ένα κατηγορηματικό «όχι» αλλά δεν εγκατέλειψε την ιδέα, γεγονός που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Επιτροπής και αρκετούς επιτρόπους. Για να προωθήσει την ιδέα του η οποία, στην ουσία, αποβλέπει στο να θέσει υπό την εποπτεία του την όλη οικονομική δραστηριότητα της ΕΕ- κάτι που βεβαίως αποκλείει η Συνθήκη και δεν θα επιτρέψουν ποτέ οι Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπράουν κ.ά.- ο Βαν Ρομπάι προκάλεσε την έκτακτη, άτυπη, σύνοδο κορυφής στις αρχές Φεβρουαρίου. Δυστυχώς η προσπάθειά του απέτυχε. Οι «27» προτίμησαν να ασχοληθούν με το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης και μόνο επί τροχάδην συζήτησαν για τον «εξορθολογισμό των οικονομικών κατευθύνσεων» της ΕΕ που είχε προγραμματίσει ο μόνιμος πρόεδρος. Αλλά ο Βαν Ρομπάι έχει προκαλέσει και άλλες τριβές, και μάλιστα με ηγέτες χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Δήλωσε ότι θέλει να μετέχει στις οικονομικές διασκέψεις του G20, στις οποίες εκ μέρους της ΕΕ μετέχει, όπως και στο G8, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο. Η Ουάσιγκτον εκδηλώθηκε ήδη αρνητικά, μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει- όχι αβάσιμα- ότι η Ευρώπη «υπεραντιπροσωπεύεται» στο G20.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk