Τα τελευταία 90 κληρονομικά μέλη της Βουλής των Λόρδων θα κλείσουν ένα κεφάλαιο 1.000 ετών στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας

Βρετανός λόρδος, μια δουλειά σε κρίση

Πώς αλλάζουν οι καιροί… Ο 12ος δούκας του Ντέβονσιρ ανακοίνωσε προ ημερών ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να αποποιηθεί του κληρονομικού τίτλου ευγενείας των προγόνων του, διότι, όπως είπε προκαλώντας έναν μικρό σεισμό, « η αριστοκρατία έχει πεθάνει…». Ο 65χρονος δούκας, κατά κόσμον Πέρεγκριν Κάβεντις, είναι παιδικός φίλος του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου, και πυλώνας θεσμών της αριστοκρατίας· τυγχάνει πρόεδρος των ιπποδρομιών του Ασκοτ, προϊστάμενος στον οίκο δημοπρασιών Sotheby΄s και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι.

Πώς αλλάζουν οι καιροί… Ο 12ος δούκας του Ντέβονσιρ ανακοίνωσε προ ημερών ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να αποποιηθεί του κληρονομικού τίτλου ευγενείας των προγόνων του, διότι, όπως είπε προκαλώντας έναν μικρό σεισμό, « η αριστοκρατία έχει πεθάνει…».

Ο 65χρονος δούκας, κατά κόσμον Πέρεγκριν Κάβεντις, είναι παιδικός φίλος του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου, και πυλώνας θεσμών της αριστοκρατίας· τυγχάνει πρόεδρος των ιπποδρομιών του Ασκοτ, προϊστάμενος στον οίκο δημοπρασιών Sotheby΄s και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέρμπι.

Παρά ταύτα υποκλίνεται στις νέες εποχές και στην κατάργηση των κληρονομικών εδρών στη Βουλή των Λόρδων, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση των Εργατικών του Γκόρντον Μπράουν.

« Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων ψηφίζουν νομοσχέδια, άλλοι είναι μέλη της κυβέρνησης. Αν καταργηθεί η κληρονομικότητα του αξιώματος η βούληση των πολιτών θα είναι ξεκάθαρη και η διατήρηση των τίτλων ευγενείας απλώς θα προκαλεί σύγχυση. Εγώ βρίσκομαι σε αυτή τη θέση από καθαρή τύχη. Δεν κέρδισα τον τίτλο μου και θα μου ήταν εύκολο να τον εγκαταλείψω. Το μόνο που θα χρειαστώ είναι ένα νέο διαβατήριο », είπε.

Αλλο πράγμα είναι βεβαίως ο τίτλος και άλλο η περιουσία. Οταν πέθανε ο πατέρας του, το 2004, ο δούκας θεώρησε « παράλογο και ασεβές » να αρνηθεί τον τίτλο και μαζί με αυτόν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα οποία ανέρχεται η περιουσία της οικογενείας. Μόνον η έπαυλη του Τσάτσγουερθ, αξίας 570 εκατ. ευρώ, η οποία προσελκύει ετησίως μισό εκατομμύριο επισκέπτες που πληρώνουν για να ξεναγηθούν στα 297 δωμάτιά της, συνοδεύεται από ένα «πάρκο» 141 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κοσμείται από πίνακες των Ραφαήλ, Βαν Ντάικ και Ρέμπραντ. Η οικογένεια Κάβεντις έχει στην κατοχή της, μεταξύ άλλων, ένα κάστρο στην Ιρλανδία, ένα αβαείο στο Γιόρκσαϊρ, πλήθος ακίνητα στο Λονδίνο και περίπου 263 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στη Βρετανία και 32 στην Ιρλανδία.

Η βρετανική αριστοκρατία, κρα ταιός θεσμός του Ηνωμένου Βασιλείου επί αιώνες, δέχθηκε το πρώτο σημαντικό πλήγμα το 1999. Τότε, η Εργατική κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ μείωσε τα μέλη της Βουλής των Λόρδων από 1.330 σε 669 και κατάργησε τον κληρονομικό και ισόβιο χαρακτήρα του αξιώματός τους, διατηρώντας μόλις 102 μέλη της «παλαιάς φρουράς» σε προσωρινή βάση.

Σήμερα, απομένουν μόνο 90 κληρονομικά μέλη στη Βουλή των Λόρδων. Αν υπερψηφιστεί η πρόταση των Εργατικών να αντικατασταθούν ακόμη και αυτά από μια εκλεγμένη Γερουσία, θα κλείσει ένα κεφάλαιο 1.000 ετών στην πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Το Σώμα δημιουργήθηκε τον 14o αιώνα και υπάρχει από τότε. Μοναδική περίοδος που η λειτουργία του ατόνησε ήταν μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1640, με την άνοδο του Ολιβερ Κρόμγουελ στην εξουσία και την εκτέλεση του βασιλιά Καρόλου Α΄. Στις 19 Μαρτίου του 1649 το Σώμα καταργήθηκε με το σκεπτικό ότι «είναι άχρηστο και επικίνδυνο για τον λαό της Αγγλίας». Τέθηκε και πάλι σε λειτουργία το 1660 με την παλινόρθωση της μοναρχίας.

Τα φέουδα της αριστοκρατίας
ΤΗ ΜΕΡΙΔΑτου λέοντος όσον αφορά τη βρετανική γη κατέχουν δούκες, βαρόνοι, κόμητες και λόρδοι. Οι Βρετανοί όχι απλώς στριμώχνονται σε ό,τι έχει απομείνει από τα γιγαντιαία αγροτεμάχια των αριστοκρατών, αλλά και πληρώνουν για να τα επισκεφτούν, ενώ οι κάτοχοί τους λαμβάνουν επιχορηγήσεις για να τα συντηρούν μερικές φορές ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το 69% της βρετανικής γης ανήκει στο 0,6% του πληθυσμού της χώρας. Περίπου 158.000 οικογένειες κατέχουν 165.921 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ 24 εκατομμύρια οικογένειες ζουν σε 16.187 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk