ΣΕΡΤΖΙΟ ΚΟΝΣΕΪΣΑΟ «Με Ζαγοράκη – Βρύζα έχουμε κοινό όραμα για τον μεγάλο ΠΑΟΚ»

ΟΤΑΝ ο κ. Σέρτζιο Κονσεϊσάο αποφάσιζε να εγκαταλείψει την ποδοσφαιρική καριέρα του για να αναλάβει θέση τεχνικού διευθυντή στην ΠΑΕ ΠΑΟΚβρέθηκε ενώπιον του διλήμματος αν είχε σημάνει η ώρα για ένα τέτοιο πόστο που πάντοτε ήθελε ή αν θα έπρεπε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός γηπέδου. Ο Πορτογάλος προτίμησε το πρώτο και δεν το μετάνιωσε. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» εξηγεί την απόφασή του αυτήαλλά και το πώς θεωρεί ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να καταστεί ισότιμος διεκδικητής του ελληνικού πρωταθλήματος. Επίσηςμιλάει για τις σχέσεις του και τη συνεργασία του με τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Θόδωρο Ζαγοράκη και τον πρώην πρόεδρο κ. Ζήση Βρύζα καιφυσικάγια τη δουλειά στην ομάδα του συμπατριώτη του προπονητή του Δικεφάλου του Βορρά κ. Φερνάντο Σάντος.

ΟΤΑΝ ο κ. Σέρτζιο Κονσεϊσάο αποφάσιζε να εγκαταλείψει την ποδοσφαιρική καριέρα του για να αναλάβει θέση τεχνικού διευθυντή στην ΠΑΕ ΠΑΟΚβρέθηκε ενώπιον του διλήμματος αν είχε σημάνει η ώρα για ένα τέτοιο
πόστο που πάντοτε ήθελε ή αν θα έπρεπε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός γηπέδου. Ο Πορτογάλος προτίμησε το πρώτο και δεν το μετάνιωσε. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» εξηγεί την απόφασή του αυτήαλλά και το πώς θεωρεί ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να καταστεί ισότιμος διεκδικητής του ελληνικού
πρωταθλήματος. Επίσηςμιλάει για τις σχέσεις του και τη συνεργασία του με τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Θόδωρο Ζαγοράκη και τον πρώην πρόεδρο κ. Ζήση Βρύζα καιφυσικάγια τη δουλειά στην ομάδα του συμπατριώτη του προπονητή του Δικεφάλου του Βορρά κ. Φερνάντο Σάντος.
– Τι ήταν εκείνο που σας έπεισε να εγκαταλείψετε μια μεγάλη καριέρα και να ασχοληθείτε με άλλη θέση στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας;

«Ηθελα να το κάνω και να ακολουθήσω αυτή την καριέρα. Το έκανα ίσως λίγο νωρίτερα από ό,τι θα περίμενα, αλλά όταν μου έγινε η πρόταση ο Ζαγοράκης ήταν εκτός ομάδας. Ηθελα να βοηθήσω πραγματικά τον ΠΑΟΚ και, όταν ο Βρύζας μου πρότεινε τη θέση, το σκέφθηκα και αποδέχθηκα από τη στιγμή που είχα την ίδια φιλοσοφία τόσο με εκείνον όσο και με τον Ζαγοράκη. Οφειλα να μείνω στην ομάδα για να τη βοηθήσω με την εμπειρία μου και θεωρούσα ότι χρειαζόταν έναν έμπειρο τεχνικό διευθυντή τότε».

– Τώρα που επέστρεψε ο κ. Ζαγοράκης υπάρχουν διακριτοί ρόλοι μεταξύ σας; Μήπως έχετε κοινές αρμοδιότητες με τον κ. Βρύζα;

«Δεν το βλέπω έτσι. Από τη στιγμή που τρεις άνθρωποι έχουν ίδια φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο είναι εύκολο να συνεργαστούν. Θεωρώ ότι είμαστε και οι τρεις στην ίδια βάρκα και θα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Αρκεί να είμαστε προσγειωμένοι με ομαδικό πνεύμα. Αλλωστε εμείς διαλέξαμε αυτόν τον δρόμο».

– Θα μείνετε και μετά το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ;

«Το συμβόλαιό μου τελειώνει τον Ιούνιο. Δεν έχω κάνει συζήτηση. Σημασία όμως τώρα έχει να πηγαίνει καλά η ομάδα. Να συνεχιστεί η σοβαρή δουλειά. Το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουμε έναν μεγάλο σκοπό. Τα υπόλοιπα ακολουθούν».

– Τι λείπει από τον ΠΑΟΚ ώστε να καταστεί ισότιμος διεκδικητής του τίτλου με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό;

«Σε επίπεδο οργάνωσης και δουλειάς που γίνεται μέσα στην ομάδα δεν λείπει τίποτα. Υπάρχει πειθαρχία στους ποδοσφαιριστές, σοβαρότητα στις κινήσεις της διοίκησης, πάθος από το κοινό. Και το κοινό ανταποκρίνεται και στηρίζει αυτή την προσπάθεια γιατί βλέπει τη δουλειά που γίνεται. Αν σε κάτι υστερεί η ομάδα είναι τα χρήματα έναντι των άλλων δύο και ό,τι αυτό συνεπάγεται…».

– Σε τι διαφέρει ο εφετινός από τον περυσινό ΠΑΟΚ;

«Τώρα η ομάδα έχει καλύτερη ισορροπία. Πέρυσι είχαμε 12-13 παίκτες και σε περίπτωση τραυματισμού υπήρχε πρόβλημα. Εφέτος ήρθαν αρκετοί παίκτες, καλύφθηκαν θέσεις και κενά και τώρα η ομάδα παρουσιάζεται πιο ώριμη και ισορροπημένη σε όλους τους τομείς».

– Τι έδωσε ο κ. Σάντος στην ομάδα;

«Τον Φερνάντο Σάντος τον γνώριζα από την Πορτογαλία, αν και δεν συνεργάστηκα μαζί του πριν από τον ΠΑΟΚ. Είναι αυστηρός, επιβάλλει πειθαρχία και δουλεύει πάνω στην τακτική. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει δουλέψει στις τρεις καλύτερες ομάδες της Πορτογαλίας, ενώ τον βοήθησε σημαντικά η εμπειρία του από το ελληνικό πρωτάθλημα. Από τον ΠΑΟΚ έλειπε η οργάνωση και η επιθυμία για νίκες και με τον ερχομό του Σάντος όλα αυτά ανεστράφησαν. Και είναι ευτύχημα για μένα ότι στην αρχή της καριέρας μου ως τεχνικού διευθυντή συνεργάζομαι με έναν άνθρωπο σαν τον Σάντος».

– Δίνεται η εντύπωση ότι οι στόχοι της ομάδας αλλάζουν σχεδόν κάθε αγωνιστική. Τελικά, ο ΠΑΟΚ πηγαίνει για πρωτάθλημα;

«Ανεξάρτητα από τη βαθμολογική κατάσταση που βρισκόμαστε έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και αυτό θα ακολουθήσουμε ως το τέλος. Δεν αλλάζουν οι στόχοι. Αλλωστε η κατάσταση του τίτλου δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».

– Υπάρχουν διαφορές στην απόδοση παικτών της ομάδας σε σχέση με την περυσινή περίοδο;

«Ο Πάμπλο Γκαρσία είναι καλύτερος από πέρυσι και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Είναι σημαντικός για εμάς και η εμπειρία του πολύτιμη. Υπάρχουν παίκτες που βελτιώθηκαν σημαντικά όπως ο Μαλεζάς. Και προστέθηκαν κι άλλοι που βοηθούν επίσης».

– Πιστεύετε ότι το κενό σας αγωνιστικά αναπληρώθηκε;

«Η θέση μου δεν είναι κενή. Οταν έφυγα εγώ ήρθαν δύο άλλοι παίκτες και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η ομάδα δεν επηρεάστηκε».

– Πώς είναι η συνεργασία σας με τον κ. Ζαγοράκη και τον κ. Βρύζα;

«Για τον ΠΑΟΚ κατ΄ αρχάς είναι ευτύχημα που διαθέτει δύο ανθρώπους οι οποίοι έπαιξαν ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Και το ίδιο προσπαθούν και οι δύο να δημιουργήσουν στον ΠΑΟΚ τώρα. Αυτό που θέλει ο Ζαγοράκης είναι να δημιουργήσει έναν μεγάλο ΠΑΟΚ. Το ίδιο προσπαθεί και ο Βρύζας. Το θετικό είναι ότι δεν σκέπτονται ατομικά αλλά λειτουργούν συλλογικά. Και αυτό γίνεται κατανοητό από τους οπαδούς».

– Η συμπεριφορά των παικτών προς εσάς έχει αλλάξει από τη στιγμή που αναλάβατε θέση τεχνικού διευθυντή;

«Οχι, δεν υπάρχει διαφορά. Κάθε ημέρα άλλωστε είμαι κοντά τους. Με αντιμετωπίζουν με τον ίδιο σεβασμό και οι συζητήσεις που κάνουμε είναι στο ίδιο επίπεδο».

– Γνωρίζετε ότι τη φανέλα με το νούμερο 7 τη φορούσε πριν από εσάς ο κ. Ζαγοράκης;

«Ασφαλώς. Και αυτό με τιμά. Ο Ζαγοράκης είναι ένας αληθινός ηγέτης. Το έδειξε στη χώρα μου, την Πορτογαλία, με την Εθνική Ελλάδας, το δείχνει και τώρα ως διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ. Με τιμά το ότι έγινα ο πρώτος ξένος που φόρεσε περιβραχιόνιο αρχηγού στον ΠΑΟΚ. Στον ΠΑΟΚ συνάντησα πολύ καλά πράγματα».

Ποδόσφαιρο σημαίνει πάθος και ψυχολογία, αλλά και χρήμα…
– Τι είναι για εσάς το ποδόσφαιρο; Δουλειά ή ευχαρίστηση;

«Δεν είναι ούτε μόνο δουλειά ούτε μόνο ευχαρίστηση. Το ποδόσφαιρο με βοήθησε να κερδίσω τόσα χρήματα που να εξασφαλίσω το μέλλον της οικογένειάς μου, αλλά νομίζω ότι δεν θα κατάφερνα τίποτα αν δεν ήταν πάθος μου. Μια ποδοσφαιρική διοργάνωση, εγχώρια ή διεθνής, για μένα είναι πόλεμος και θέλω να κερδίσω την κάθε μάχη. Οπως λένε και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, “μέχρι τον θάνατο”, κάπως έτσι είναι. Μου βγαίνει φυσικά, πάντα έτσι ήμουν, είναι χαρακτηριστικό μου, με αυτό γεννήθηκα. Αυτή η αίσθηση να μυρίζω το χορτάρι του γηπέδου και να απολαμβάνω τις πλάκες στα αποδυτήρια είναι μέρος της ζωής μου». Στο Κουβέιτ γιατί επιλέξατε να παίξετε;

«Δεν ήταν περίεργο. Και άλλοι ποδοσφαιριστές μεγάλοι όπως ο Μπατιστούτα έπαιξαν προς το τέλος της καριέρας τους. Δελεάζεσαι από τα μεγάλα συμβόλαια που σου προσφέρουν. Πάντως δεν έμεινα πολύ γιατί κατάλαβα ότι θα μπορούσα να παίξω ακόμη στην Ευρώπη». – Η πιο ευχάριστη στιγμή στην καριέρα σας ποια ήταν;

«Εζησα αρκετές ευχάριστες στιγμές. Κατέκτησα τίτλους με την Πόρτο και τη Λάτσιο. Αλλά το χατ τρικ που πέτυχα εναντίον της Εθνικής Γερμανίας στο Εuro του 2000 ήταν κάτι μοναδικό. Για μένα ήταν μια δυνατή στιγμή».

– Και η πιο δυσάρεστη; «Οταν χάνω γενικώς, θέλω να το ξεπερνώ μόνος μου. Δεν είμαι η καλύτερη παρέα. Οταν αντιμετώπιζα έναν τραυματισμό επίσης ήταν μια κακή στιγμή την οποία δύσκολα ξεπερνούσα. Για μένα σημαντικό ρόλο στην απόδοσή μου έπαιζε η ψυχολογία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk