NANOΝΕWS

Εκφραση που γεννήθηκε σε τόπους όπως η Μήλος, όπου υπήρχαν μπόλικο θειάφι και λιγότερο κερί. Εκεί οι άνθρωποι βουτούσαν κουρέλια, στριμμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα φιτίλι, σε λιωμένο θειάφι φτιάχνοντας ένα υποτυπώδες φωτιστικό σώμα. Τα άτομα του θείου έχουν την ικανότητα να δημιουργούν δεσμούς το ένα με το άλλο και να σχηματίζουν αλυσίδες και δακτυλίους. Οταν το θειάφι λιώνει και φθάνει σε θερμοκρασία 175 βαθμών Κελσίου, οι δακτύλιοι ανοίγουν και δημιουργούνται αλυσίδες.

ΕΚΦΡΑΣΗ
Τον ψάχνουμε με το θειαφόκερο
Εκφραση που γεννήθηκε σε τόπους όπως η Μήλος, όπου υπήρχαν μπόλικο θειάφι και λιγότερο κερί. Εκεί οι άνθρωποι βουτούσαν κουρέλια, στριμμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα φιτίλι, σε λιωμένο θειάφι φτιάχνοντας ένα υποτυπώδες φωτιστικό σώμα. Τα άτομα του θείου έχουν την ικανότητα να δημιουργούν δεσμούς το ένα με το άλλο και να σχηματίζουν αλυσίδες και δακτυλίους. Οταν το θειάφι λιώνει και φθάνει σε θερμοκρασία 175 βαθμών Κελσίου, οι δακτύλιοι ανοίγουν και δημιουργούνται αλυσίδες. Στη συνέχεια, με την ψύξη του, προκύπτει ένα σώμα εύπλαστο όπως το κερί. Μόνο που το θειαφοκέρι δίνει ασθενές φως και γι΄ αυτό η έκφραση σημαίνει και ότι ο αναζητούμενος δύσκολα θα βρεθεί. ΧΑΠΑΚΙ 100mgr
Τόσο ζυγίζει η ενεργός ουσία του φαρμάκου. Το υπόλοιπο τι είναι και γιατί βρίσκεται εκεί;

Το φάρμακο είναι συνήθως σε μορφή σκόνης. Προστίθενται λοιπόν σε αυτό σε ποσοστό περίπου 30% μια γλυκιά ουσία, η λακτόζη, σε σκόνη και περίπου 4% τροποποιημένη κυτταρίνη, η οποία έχει ρόλο συνεκτικής ύλης. Μπαίνουν όλα σε μηχάνημα και βγαίνουν όχι πια σε σκόνη αλλά σε μορφή πιο χοντρών κόκκων όπως το αλάτι. Στη συνέχεια προστίθεται άμυλο ειδικά επεξεργασμένο, το οποίο θα βοηθήσει, όταν το χάπι βρεθεί στο υγρό περιβάλλον του στομάχου, να απορροφηθεί μπόλικο νερό και έτσι τελικά να… εκραγεί ειρηνικά και από τη διάλυση αυτή να βγει το φάρμακο και να πάει εκεί όπου πρέπει. Στο τέλος προστίθεται λίγο ταλκ που θα βοηθήσει, αφού συμπιεστούν γερά (7 τόνοι ανά 1 τετραγωνικό εκατοστό) όλα αυτά, να προκύψει ένα χάπι με καλή υδροδυναμική συμπεριφορά που θα γλιστρήσει από το στόμα προς τα κάτω.

ΧΙΟΝΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ!
Με την ευκαιρία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ακούσαμε πολλές φορές για τα «κανόνια» που ρίχνουν χιόνι εκεί όπου χρειάζεται. Μόνο που δεν είναι χιόνι ό,τι βγαίνει από αυτά τα μηχανήματα. Το χιόνι το αποτελούν οι χιονονιφάδες και αυτές σχηματίζονται μόνο στην ατμόσφαιρα, όταν ψύχονται οι υδρατμοί περνώντας κατευθείαν από την αέρια στη στερεά κατάσταση. Τα «κανόνια» συνήθως δουλεύουν το πρωί, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από τους-5 βαθμούς Κελσίου, και εκτοξεύουν με αρκετή ταχύτητα σταγονίδια νερού στον αέρα με τη βοήθεια συμπιεστών.

Στον αέρα τα σταγονίδια ψύχονται και πέφτουν ξανά στη γη σαν ένα φίνο χαλάζι. Για να δουλέψουν τα μηχανήματα αυτά και ως τους-2 βαθμούς Κελσίου χρησιμοποιούνται σωματίδια χλωριούχου αργύρου, που χρησιμεύουν ως πυρήνες κρυστάλλωσης του νερού, και όλα μαζί πέφτουν στη γη, όπου ο χλωριούχος άργυρος κάποτε θα αποικοδομηθεί(;).

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΥΖΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΡΩΜΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΝΕΡΟ;

Το ούζο χρωστά τη χαρακτηριστική γεύση του στον γλυκάνισο και ο γλυκάνισος περιέχει ουσίες που ονομάζονται τερπένια. Τα τερπένια είναι μόρια υδρογονανθράκων που διαλύονται στο αλκοόλ αλλά όχι στο νερό και έτσι παραμένουν αόρατα στο ούζο. Οταν όμως προσθέσουμε νερό στο ποτήρι μας, το πέρασμά τους στο νερό δίνει το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι τερπένια υπάρχουν σε πολλά φυτά και ευθύνονται για τη γεύση και το άρωμά τους.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών, η ρητίνη του πεύκου ή τα αρώματα βοτάνων όπως το θυμάρι και το φασκόμηλο.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ
Μεταξύ 8.329

και 17.157

υπολογίζεται ο αριθμός των θανάτων από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 στις ΗΠΑ την περίοδο Απριλίου 2009-Ιανουαρίου 2010. Τον Αύγουστο του 2009 οι προβλέψεις ήθελαν τους θανάτους να κυμαίνονται μεταξύ 30.000

και 90.000. Πάντως η νέα γρίπη φαίνεται πως σκότωσε 5 φορές περισσότερα παιδιά από την κοινή και 5 φορές λιγότερους ηλικιωμένους.

soufleri@dolnet.gr

algaldadas@yahoo.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk