EN TAXEI

Μια επαναστατική, αλλά και αμφιλεγόμενη θεωρία ανέπτυξαν βρετανοί αρχιτέκτονες για τη διάσωση της Βενετίας, η οποία βυθίζεται. Ως γνωστόν, η πανέμορφη ιταλική πόλη είναι κατασκευασμένη πάνω σε μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα της Αδριατικής, τα οποία όμως είναι λασπώδη και για αυτό αργά αλλά σταθερά βυθίζονται, με αποτέλεσμα μαζί τους να κινδυνεύει να βυθιστεί και η Βενετία. Δύο αρχιτέκτονες του University College στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι αν πέσει στη λιμνοθάλασσα ένα ειδικά τροποποιημένο λάδι η Βενετία μπορεί να σωθεί.

Πώς θα βγει η Βενετία… λάδι
Μια επαναστατική, αλλά και αμφιλεγόμενη θεωρία ανέπτυξαν βρετανοί αρχιτέκτονες για τη διάσωση της Βενετίας, η οποία βυθίζεται. Ως γνωστόν, η πανέμορφη ιταλική πόλη είναι κατασκευασμένη πάνω σε μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα της Αδριατικής, τα οποία όμως είναι λασπώδη και για αυτό αργά αλλά σταθερά βυθίζονται, με αποτέλεσμα μαζί τους να κινδυνεύει να βυθιστεί και η Βενετία. Δύο αρχιτέκτονες του University College στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι αν πέσει στη λιμνοθάλασσα ένα ειδικά τροποποιημένο λάδι η Βενετία μπορεί να σωθεί. Οι δύο αρχιτέκτονες μιλάνε για ένα λάδι που μοιάζει με παρθένο ελαιόλαδο και θα είναι «χημικά προγραμματισμένο» ώστε να αντιδρά με το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στο νερό. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, αυτή η χημική αντίδραση θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στον πυθμένα αμέτρητοι μικροί ασβεστολιθικοί ύφαλοι, οι οποίοι θα κρατήσουν στη θέση της την πόλη. Η τεχνολογία με την οποία θα δημιουργηθεί αυτό το λάδι ονομάζεται «πρωτοκυτταρική» και βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν τρία ως πέντε έτη για να ολοκληρωθεί και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως το λάδι που θα δημιουργεί υφάλους.

Σοκολάτα που δεν παχαίνει

Το μέλλον της σοκολάτας είναι… υδάτινο.

Επιστήμονες δημιούργησαν μια υγιεινή σοκολάτα, η οποία είναι μάλιστα και νηστίσιμη.

Πώς το πέτυχαν αυτό; Αντικαθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών με νερό. Η σοκολάτα που έχει χαμηλά λιπαρά περιέχει σχεδόν κατά τα δύο τρίτα νερό. Αυτό όμως δεν της στερεί τίποτε από τη γεύση της. Οι δημιουργοί της, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου γευστική με τις σοκολάτες που έχουν πολλά λιπαρά, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα γενιά και άλλων «υγιεινών» τροφίμων. Οι ερευνητές από το Μπέρμιγχαμ αναπτύσσουν επίσης μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά, καθώς και βρώμη που όταν καταναλώνεται σε μορφή χυλού «κόβει» την πείνα, παραμένοντας στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μυρμήγκι «Πύρρος Δήμας»…

Ο Τόμας Εντλεϊν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε μεγάλο διαγωνισμό επιστημονικής φωτογραφίας με αυτή τη φωτογραφία, στην οποία ένα μυρμήγκι όχι μόνον καταφέρνει να στέκεται ανάποδα σε μια γυάλινη επιφάνεια, αλλά ταυτοχρόνως κρατά με το στόμα του ένα βαρίδι που έχει βάρος 100 φορές μεγαλύτερο από το δικό του. Ο Εντλεϊν ερευνά το πώς τα μυρμήγκια και άλλα έντομα καταφέρνουν όχι μόνον να κολλούν τα πόδια τους πάνω σε διάφορες επιφάνειες, αλλά και να κινούνται με ταχύτητα πάνω σε αυτές. Οπως διαπίστωσε, τα μυρμήγκια μπορούν να αλλάζουν τόσο το μέγεθος όσο και το σχήμα των άκρων τους και ταυτοχρόνως να εκλύουν κολλώδεις ουσίες με αποτέλεσμα και να διατηρούν την ισορροπία τους, αλλά και να μπορούν να κουβαλούν πολύ βαριά φορτία. Η νέα έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας γενιάς προϊόντων κόλλας.

Αμφίβιοι δεινόσαυροι

Επιστήμονες στη Γαλλία πραγματοποίησαν έρευνα σε απολιθώματα σπινοσαύρων- οικογένεια δεινοσαύρων στην οποία ανήκουν είδη που μοιάζουν πολύ με τους κροκόδειλους- και τα συνέκριναν με οστά από διάφορα αμφίβια (κροκόδειλους, θαλάσσιες χελώνες), καθώς και με απολιθώματα δεινοσαύρων άλλων οικογενειών για να διαπιστώσουν τη σχέση των σπινοσαύρων με το νερό. Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι σπινόσαυροι περνούσαν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους κινούμενοι γύρω ή μέσα στο νερό και είχαν υδρόβιες συνήθειες, με πιο σημαντική ότι μέρος της διατροφής τους ήταν τα ψάρια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σπινόσαυροι αρχικά δεν είχαν αμφίβια συμπεριφορά, αλλά κάτι τους υποχρέωσε να προσαρμοστούν (και) στο υδάτινο περιβάλλον τους. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι οι σπινόσαυροι κινήθηκαν προς το νερό για να καταφέρουν να επιβιώσουν σε μια εποχή που στη στεριά κυριαρχούσαν οι μοχθηροί τυραννόσαυροι.

Τεστ καταμέτρησης ωαρίων

Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο απλό τεστ αίματος, το οποίο θα «ειδοποιεί» τις γυναίκες σχετικά με το πόσα ωάρια έχουν στις ωοθήκες τους. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το νέο τεστ, το οποίο θα κοστίζει περί τα 45 ευρώ, θα φέρει επανάσταση σε ό,τι αφορά τις θεραπείες γονιμότητας, αλλά και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Η εξέταση προβλέπει με ακρίβεια τον αριθμό των ωαρίων της γυναίκας με βάση τη συγκέντρωση μιας ορμόνης της γονιμότητας, της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ). «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προόδου» ανέφερε ο ειδικός σε θέματα γονιμότητας, ιατρικός διευθυντής της κλινικής ΙVF Αustralia στην οποία αναπτύχθηκε το τεστ Πίτερ Ιλινγκγουόρθ.

Συμπυκνωμένη άθληση

Νορβηγός ειδικός ανατρέπει όσα πιστεύαμε ως σήμερα για τη σωματική άσκηση, υποστηρίζοντας ότι η εντατική αλλά διαλειμματική γυμναστική μπορεί να έχει θαυματουργά αποτελέσματα, γλιτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τη μακρόχρονη παραμονή στα γυμναστήρια.

Πρόκειται για μια μέθοδο που «συμπυκνώνει» τη γυμναστική μιας ολόκληρης εβδομάδας σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί συνολικά το πολύ μία ώρα.

Τέτοια προγράμματα ακολουθούν συχνά επαγγελματίες αθλητές και ειδικά εκείνοι που προπονούνται για Ολυμπιακούς Αγώνες. Ως τώρα κυριαρχούσε η άποψη ότι τα εντατικά προγράμματα εκγύμνασης κρύβουν κινδύνους για όλους τους υπολοίπους. Ο Γιαν Χέλγκερουντ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας μελέτησε όμως πολλές έρευνες που αφορούσαν κυρίως τη σωματική άσκηση ηλικιωμένων ατόμων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερεντατική διαλειμματική άσκηση όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ενα παράδειγμα τέτοιας άθλησης (τρέξιμο, ποδήλατο ή άλλου είδους) περιλαμβάνει τέσσερις κύκλους έντονης άσκησης τεσσάρων λεπτών με ενδιάμεσα τρίλεπτα διαλείμματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk