Το σπασμένο τηλέφωνο Παπακωνσταντίνου – Μαξίμου

Στο στόχαστρο ολοένα περισσότερων συντρόφων του βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων. Λίγο προτού κλείσει πέντε μήνες σε μια θέση που κανένας συνάδελφός του δεν ζηλεύει, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης έχουν γίνει αντικείμενο συχνών συζητήσεων μεταξύ συμβούλων και στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού με αφορμή δηλώσεις, πράξεις, επιλογές και παραλείψεις. Η κριτική που τους ασκείται ακόμη και από τη συμπολίτευση κάποιες στιγμές φτάνει στα όρια της υπερβολής.

Στο στόχαστρο ολοένα περισσότερων συντρόφων του βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων. Λίγο προτού κλείσει πέντε μήνες σε μια θέση που κανένας συνάδελφός του δεν ζηλεύει, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης έχουν γίνει αντικείμενο συχνών συζητήσεων μεταξύ συμβούλων και στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού με αφορμή δηλώσεις, πράξεις, επιλογές και παραλείψεις.

Η κριτική που τους ασκείται ακόμη και από τη συμπολίτευση κάποιες στιγμές φτάνει στα όρια της υπερβολής. Κάποιοι αποδίδουν στον κ. Παπακωνσταντίνου έως και ευθύνες για τις συνεχείς αυξήσεις των spreads, λανθασμένες επιλογές στον τρόπο «επικοινωνίας» με τις αγορές και στην αναζήτηση μεθόδων δανεισμού- ακόμη και αποκλίσεις από την κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

Φήμες και σύγχυση
Οι πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών έχουν πυροδοτήσει έως και φήμες… ανασχηματισμού, κάτι που η Ηρώδου Αττικού 19 απορρίπτει βεβαίως κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας ότι τα σενάρια αυτά συνιστούν υπονόμευση της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εξεύρεση μιας διεξόδου προς τις πιστώσεις με αξιοπρεπείς όρους. «Ακόμη και αν θυσιαζόταν ο υπουργός Οικονομικών για το καλό της χώρας, θα έπρεπε ο αντικαταστάτης του να αλλάξει το κλίμα και μόνο με την ανακοίνωση του ονόματός του» σημειώνουν και επισημαίνουν ότι τέτοιο πρόσωπο στη χώρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε κάποιες δηλώσεις τις οποίες οι επικριτές του θεώρησαν παράγοντες σύγχυσης. Για παράδειγμα:

– Στις 5 Φεβρουαρίου, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα σχετικά με το ευρωομόλογο, είπε: «Αν η Ελλάδα σήκωνε το βάρος της διεκδίκησης του ευρωομολόγου,θα έστελνε το λανθασμένο μήνυμα ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της». Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως αντιφατική προς όσα είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα στο Νταβός ο Πρωθυπουργός, τα οποία επανέλαβε ο κ. Γ. Παπανδρέου και στην Αθήνα από το βήμα του συνεδρίου του «Εconomist».

Ειδικότερα, μιλώντας στις 2 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός είχε πει:

«Θα μπορούσε να εκδοθεί ένα ομόλογο από την ΕΕ για δανεισμό με μικρότερο spread απ΄ ό,τι διεθνώς», ενώ είχε επιχειρήσει να διαχωρίσει τις ιδιότητες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς λέγοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση είναι ευκολότερο να μιλάει για την έκδοση ευρωομολόγου.

Μια αντίστοιχη αλληλουχία αντιφατικών δηλώσεων προέκυψε από δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλου την προηγούμενη εβδομάδα.

* Στις 19 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε μια συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όπου ο υπουργός Οικονομικών μεταξύ των άλλων σημείωνε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ «δεν είναι κάτι που η Ελλάδα σκέφτεται αυτή τη στιγμή», προσέθετε όμως πως «είναι μία από τις υπάρχουσες επιλογές».

* Η απάντηση στον άτυπο διάλογο με το ιδιαίτερα σοβαρό αντικείμενο ήλθε δύο ημέρες αργότερα από τον κ. Θ.Πάγκαλο με τη συνέντευξή του στο «Βήμα». Οταν ρωτήθηκε αν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε σαν να «άδειαζε» τον υπουργό Οικονομικών: «Ναι! Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια. Εμείς είμαστε στο ευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα,είναι στρατηγική επιλογή,δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν θα το κάνουμε. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί καν να το κάνουμε».

Πέραν των όσων επιθέσεων έχει δεχθεί από τον κ. Χρ.Παπουτσή στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε τη σφοδρότερη μέχρι στιγμής δημόσια κριτική την προηγούμενη Πέμπτη από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ.Κακλαμάνη εντός της αίθουσας της Ολομέλειας. Αποδομώντας τα έως σήμερα πεπραγμένα του υπουργείου Οικονομικών και απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό κ. Σαχινίδη ο κ. Κακλαμάνης είπε: «Το φορολογικό νομοσχέδιο το περιμένουμε ακόμη,ενώ έπρεπε να είχε έρθει τουλάχιστον τον Νοέμβριο».

Η Εξεταστική Επιτροπή
Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ διαμορφώνεται η εδραία πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα επιπλέον πακέτο μέτρων, στελέχη της συμπολίτευσης κατηγορούν τον κ. Παπακωνσταντίνου και για μία ακόμη απόφαση με σημαντικές επιπτώσεις στο πολιτικό κλίμα. Εχοντας δεχθεί συνεχείς επιθέσεις από τις Βρυξέλλες για τα πλασματικά στατιστικά στοιχεία που παρείχε η Ελλάδα προς τη Εurostat και την Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών έγινε ο πλέον ένθερμος εισηγητής της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Η άποψή του «πέρασε». Ωστόσο η μισή σχεδόν Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ δήλωνε, προτού ψηφίσει για τη σύσταση της επιτροπής, ότι η διαδικασία θα είναι επιζήμια για τη χώρα.

Η εσωκομματική κριτική
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΡΑ κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ,πρώην υπουργός και μέλος σήμερα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων,επισημαίνει ότι ακόμη και οι αποφάσεις που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομικών παραμένουν ανεφάρμοστες και σε μεγάλο βαθμό προξενούν και ζημιά.Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει:

3 Η εξαγγελία για την αύξηση της τιμής των καυσίμων δεν συνοδεύτηκε από άμεσες ενέργειες, με αποτέλεσμα την κερδοσκοπική έξαρση ώσπου να έρθει στη Βουλή σχετική νομοθετική πράξη.

3 Το αντίστοιχο μέτρο για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Οι προαναγγελίες του κ.Παπακωνσταντίνου για τη φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν μαζική φυγή κεφαλαίων από τη χώρα,ενώ ζητούμενο ήταν η προσέλκυσή τους.

3 Στο ίδιο πλαίσιο,μία από τις κρίσιμες ημερομηνίες στις οποίες πολλοί εντοπίζουν μια από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής γκάφες του οικονομικού επιτελείου είναι το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου. 3 Την πρώτη ημέρα η Ελλάδα εξασφάλισε κεφάλαια συνολικού ύψους 8 δισ.ευρώ μέσω της έκδοσης ενός κοινοπρακτικού δανείου, αλλά με ιδιαιτέρως υψηλό επιτόκιο της τάξεως του 6,25%.Την επομένη ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ κ. Σπ.Παπανικολάου, τον οποίο ο κ.Παπακωνσταντίνου «κληρονόμησε» από τη ΝΔ και διατήρησε στη θέση του,αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει εντός του Φεβρουαρίου σε μία ακόμη σχετική συμφωνία, ύψους 3-5 δισ.ευρώ.

3 Αντίστοιχες δημόσιες δηλώσεις είχε κάνει και στο τέλος του προηγούμενου έτους: από τις 3 Νοεμβρίου είχε περιγράψει επακριβώς τις προθέσεις της κυβέρνησης να δανειστεί περί τα 8 δισ.ως το τέλος του 2009.

3 Η κριτική για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εστιάζει στο γεγονός ότι η επίσημη ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στην ουσία συνέβαλε στη διαιώνιση του φαύλου κύκλου: τα spreads ανέβαιναν,τα αρνητικά δημοσιεύματα πλήθαιναν,η συζήτηση για τα νέα μέτρα εντεινόταν,τα ασφάλιστρα του δανεισμού εκτοξεύονταν στα ύψη και η διεθνής κερδοσκοπία αποκόμιζε κέρδη εκατομμυρίων χωρίς καν να αγοράζει ομόλογα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk