Πώς γεμίζουν τον χρόνο τους οι πρώην υπουργοί Οικονομικών που έχουν θέσει εαυτόν εκτός πολιτικής

Πρώην «τσάροι», μόνοι, ψάχνουν

Το έχει η μοίρα,φαίνεται,των υπουργών Οικονομικών:να βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος όσο διαρκεί η θητεία τους και όταν εγκαταλείπουν το αξίωμά τους να αποχωρούν και από την πολιτική. Τελευταία περίπτωση που επιβεβαίωσε τον αμείλικτο αυτόν κανόνα είναι η περίπτωση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δεν κατόρθωσε στις εκλογές του Οκτωβρίου να εκλεγεί βουλευτής. Ολοι, ή σχεδόν όλοι, έχουν αποκτήσει μια έντονη αποστροφή για τις πολιτικές εξελίξεις και απροθυμία να μιλούν για αυτές και ιδίως για την κατάσταση της οικονομίας. Με τι ασχολούνται λοιπόν σήμερα εκείνοι που χάραξαν την οικονομική πορεία του τόπου τα τελευταία 25 χρόνια;Οπως προκύπτει, με οτιδήποτε άλλο εκτός από την οικονομία.

Το έχει η μοίρα,φαίνεται,των υπουργών Οικονομικών:να βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος όσο διαρκεί η θητεία τους και όταν εγκαταλείπουν το αξίωμά
τους να αποχωρούν και από την πολιτική. Τελευταία περίπτωση που επιβεβαίωσε τον αμείλικτο αυτόν κανόνα είναι η περίπτωση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος δεν κατόρθωσε στις εκλογές του Οκτωβρίου να εκλεγεί βουλευτής. Ολοι, ή σχεδόν όλοι, έχουν αποκτήσει μια έντονη αποστροφή
για τις πολιτικές εξελίξεις και απροθυμία να μιλούν για αυτές και ιδίως για την κατάσταση της οικονομίας. Με τι ασχολούνται λοιπόν σήμερα εκείνοι που χάραξαν την οικονομική πορεία του τόπου τα τελευταία 25 χρόνια;Οπως προκύπτει, με οτιδήποτε άλλο εκτός από την οικονομία.

Ο πρώτος υπουργός Οικονομίας στον οποίο απονεμήθηκε το προσωνύμιο «τσάρος» ήταν ο κ. Γερ. Αρσένης. Στις 5 Ιουλίου 1982 ορκίστηκε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και στις 27 Μαρτίου 1984 υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέση στην οποία παρέμεινε ως τις 25 Ιουλίου 1985.

Εχει απομακρυνθεί από τα κομματικά τεκταινόμενα του ΠαΣοΚ, με τη στενή έννοια του όρου, αφού η πολιτική είναι μέσα στο σπίτι του και… συζητεί μαζί της. «Δεν ανακατεύομαι όμως» λέει όταν έρχεται η κουβέντα στη σύζυγό του, υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη, ενώ στο ερώτημα αν τη συμβουλεύει λέει κοφτά: «Αυτό είναι εσωτερικό θέμα…». Δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για τα Διεθνή Οικονομικά. Εχει έτοιμο προς έκδοση ένα βιβλίο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τον ξεκουράζει να βρίσκεται κοντά στη φύση και να περπατάει, ιδίως στην Κεφαλλονιά.

Το παιδί του Πειραιά
Τσάρος της οικονομίας θεωρήθηκε και ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος, παρ΄ ότι δεν ανέλαβε ποτέ το υπουργείο Οικονομικών. Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου (1989), ενώ τον Αύγουστο του 1991 έγινε υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Εμπορίου, διαφεντεύοντας στην πραγματικότητα την εθνική οικονομία. Οταν βρίσκεται στην Ελλάδα πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του στην Πλάκα. Εκεί είναι η έδρα του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Παγκοσμίων Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree College) στο οποίο είναι διευθυντής. Ο 64χρονος οικονομολόγος κινείται από το Ουζμπεκιστάν ως τη Μολδαβία και από τη Ρωσία ως την Ουκρανία, ως σύμβουλος κυβερνήσεων και επιχειρήσεων που κάνουν δουλειές στις χώρες αυτές. Το ενδεχόμενο να επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία του Πειραιά θα ήταν πρόκληση για αυτόν «μόνο εφόσον ο Πειραιάς γινόταν μητροπολιτικός με την ένταξη άλλων δήμων σε αυτόν. Αλλιώς είναι σαν ξαναζεσταμένο φαγητό».

Τάβλι στην Ικαρία

Γιάννος Παπαντωνίου (αριστερά) και Γ. Αλογοσκούφης. Ο πρώτος υπέγραψε την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ενώ ο δεύτερος ήταν ο τελευταίος τσάρος της οικονομίας για τη ΝΔ

Τη δική του ιστορία ως υπουργού Οικονομικών έγραψε ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος αποχώρησε οικειοθελώς από τη Βουλή, όπως και ο κ. Ανδριανόπουλος, προφανώς απογοητευμένος από τις πολιτικές εξελίξεις.

Τον Οκτώβριο του 1993 ορκίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και από τον Φεβρουάριο του 1994 έγινε υπουργός Οικονομικών, θέση που διατήρησε ως το 1996. Ο στίχος του Κώστα Καρυωτάκη τον εκφράζει: «Η κάθε λέξη μου θα έχει αξία και η σιωπή μου μια σημασία». Ο δικηγόρος από τη Θεσπρωτία άφησε έντονο το πολιτικό ίχνος του και στα 61 χρόνια του σήμερα, συνταξιούχος, βρίσκεται σε φάση περισυλλογής. Δεν του κρύβουν τη συμπάθειά τους τόσο «πράσινοι» εκσυγχρονιστές όσο και «γαλάζιοι» φιλελεύθεροι. Το τάβλι και η Ικαρία είναι οι καλοκαιρινές του αγάπες αλλά τώρα κάνει βουτιές στις ειδήσεις για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Αρθρογράφος και συγγραφέας
Ο τελευταίος τσάρος της οικονομίας του ΠαΣοΚ ήταν ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους από το 1996 ως τον Μάρτιο του 2000 και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τις 24.10.2001 ως τις 10.3.2004.

Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1986, σήμερα διδάσκει δύο μαθήματα (Μακρο-οικονομική και Οικονομικές Πολιτικές της ΕΕ) στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών. Είναι σύμβουλος διοίκησης (εξωτερικός) στην Τράπεζα Πειραιώς από τον Ιούνιο του 2009, ενώ την προηγούμενη χρονιά (2008-2009) ήταν επισκέπτης καθηγητής στη LSΕ (Ελληνικό Παρατηρητήριο). Σήμερα, στα 58 του χρόνια, διευθύνει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τις ασυμμετρίες στην ευρωζώνη, δίνει συχνά διαλέξεις και σεμινάρια στο εξωτερικό για την ευρωζώνη και την ελληνική οικονομία.

Ταυτισμένος με το ευρώ

Αλέκος Παπαδόπουλος (αριστερά) και Ν. Χριστοδουλάκης. Δύο πρώην υπουργοί Οικονομίας ή Οικονομικών που σημάδεψαν από την πλευρά τους την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ

Ο διασημότερος τσάρος της οικονομίας, μετά τον κ. Γερ. Αρσένη, είναι ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς είναι ο υπουργός που υπέγραψε την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ.

Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 ως τον Οκτώβριο του 2001. Παραδέχεται ότι είναι εκ των Σοσιαλδημοκρατών που αποδέχθηκαν από νωρίς την οικονομία της αγοράς «με παράλληλη την ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους». Αφήνοντας πίσω του τη θητεία του υπουργού Οικονομίας είχε ετοιμάσει την επόμενη κίνηση: το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, στο οποίο είναι πρόεδρος και το οποίο στηρίζεται σε συνδρομές φίλων και σε χορηγίες από εκδηλώσεις. Συνεργάζεται με την Τerra Νova («think tank» με πρόεδρο τον κ. Μ. Ροκάρ, όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι κκ. Χ. Αλμούνια, Ντ. Κον-Μπεντίτ, Π. Μάντελσον, Χ. Σολάνα ).

Τένις και μουσική
Ο τελευταίος τσάρος της οικονομίας για τη ΝΔ είναι ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος επέτυχε να εκλεγεί βουλευτής στις τελευταίες εκλογές προκαλώντας τη μεγαλύτερη πολιτική έκπληξη της τελευταίας αναμέτρησης. Από τον Μάρτιο του 2004 ως τον Ιανουάριο του 2009 διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Εχει αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα. Το γραφείο του στην οδό Μαντζάρου, στο κέντρο της Αθήνας, είναι παροπλισμένο και δεν μετείχε στις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ. Ο 55χρονος πρώην υπουργός επέστρεψε ως καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τρεις ημέρες της εβδομάδας βρίσκεται στη σχολή διδάσκοντας ένα μάθημα επιλογής στους φοιτητές του τέταρτου έτους (Θέματα Δυναμικής Οικονομικής) και στους μεταπτυχιακούς Διεθνή Μακροοικονομικά. Κάνει διαλέξεις στο εξωτερικό και γράφει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk