Από τη Μεταπολίτευση και μετά 2.500 βιβλία βουλευτών έχουν λάβει θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων

Οι πολιτικοί γράφουν μπεστ σέλερ όταν δεν μιλάνε για πολιτική

ΔΥΟΜΙΣΙ χιλιάδες βιβλία γραμμένα από έλληνες πολιτικούς υπάρχουν σήμερα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Από αυτά, τα περισσότερα δεν πούλησαν περισσότερα από 1.000 αντίτυπα. Αρκετά άλλα βιβλία έγιναν ευπώλητα λόγω του θορύβου που προκάλεσε η παρουσίασή τους, αλλά και τα «βαριά» ονόματα των συγγραφέων τους. Σε γενικές γραμμές όμως, ο κανόνας είναι ότι τα βιβλία των πολιτικών δεν γίνονται εύκολα μπεστ σέλερ. Εφόσον οι πολιτικοί γράφουν για πολιτική. Γιατί όταν οι πολιτικοί γράφουν λογοτεχνία, τα βιβλία τους κυριολεκτικά σαρώνουν! Από τον κ. Νίκο Θέμελη, ο οποίος αποτελεί φαινόμενο για την εγχώρια εκδοτική σκηνή, ως τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη και από τον κ. Δημήτρη Τσάτσο ως τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος διατηρεί το ρεκόρ του πολυγραφότατου, ο κανόνας παραμένει ο ίδιος. Οταν ο πολιτικός έχει κάτι να γράψει, καλύτερα να το γράφει παρά να το λέει στη Βουλή!

ΔΥΟΜΙΣΙ χιλιάδες βιβλία γραμμένα από έλληνες πολιτικούς υπάρχουν σήμερα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Από αυτά, τα περισσότερα δεν πούλησαν περισσότερα από 1.000 αντίτυπα. Αρκετά άλλα βιβλία έγιναν ευπώλητα λόγω του
θορύβου που προκάλεσε η παρουσίασή τους, αλλά και τα «βαριά» ονόματα των συγγραφέων τους. Σε γενικές γραμμές όμως, ο κανόνας είναι ότι τα βιβλία των πολιτικών δεν γίνονται εύκολα μπεστ σέλερ. Εφόσον οι πολιτικοί γράφουν για πολιτική. Γιατί όταν οι πολιτικοί γράφουν λογοτεχνία, τα βιβλία τους κυριολεκτικά σαρώνουν! Από τον κ. Νίκο
Θέμελη, ο οποίος αποτελεί φαινόμενο για την εγχώρια εκδοτική σκηνή, ως τον κ. Μίμη Ανδρουλάκη και από τον κ. Δημήτρη Τσάτσο ως τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος διατηρεί το ρεκόρ του πολυγραφότατου, ο κανόνας παραμένει ο ίδιος. Οταν ο πολιτικός έχει κάτι να γράψει, καλύτερα να το γράφει παρά να το λέει στη Βουλή!

Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαγάγει η Βουλή των Ελλήνων, περίπου 2.500 βιβλία αποδεικνύουν τις συγγραφικές ανησυχίες βουλευτών και ευρωβουλευτών, από τη Μεταπολίτευση ως και την αμέσως προηγούμενη Βουλή. Μερίδα του λέοντος στο συγκεκριμένο έργο διεκδικούν οι νομικοί- δικηγόροι (36%), με τους πανεπιστημιακούς να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση (20%). Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νυν υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται στη χρυσή δεκάδα, τέταρτος κατά σειρά, με 46 τίτλους, ενώ σχεδόν περιττή είναι η αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου , με 41 έργα. Πλούσιο έργο διαθέτουν ο κ. Δ. Τσάτσος, ο κ. Κ. Σημίτης, με 22 βιβλία, ο κ. Ι. Βαληνάκης και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος . Ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρ. Λοβέρδο ς έχει δώσει έμφαση, συγγραφικά, στην πολιτική ιστορία και στο Σύνταγμα, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, στην παγκοσμιοποίηση και στα ευρωπαϊκά θέματα. Το στερεότυπο για τους νομικούς, καταρρίπτει ο οικονομολόγος κ. Μ. Δρεττάκης , με 36 έργα συνολικά. Ειδικό βάρος έχει το συγγραφικό ενεργητικό του μουσικοσυνθέτη κ. Μ. Θεοδωράκη , ενώ έργα σπάνιου ερευνητικού περιεχομένου υπογράφει ο Γρηγόρης Φαράκος.

Η κυρία Μαρία Κουκουβίνου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οργανισμού Λιβάνη, σταχυολογεί τα βιβλία του δημοσιογράφου και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ι. Καψή, « τα οποία έχουν πάει εξαιρετικά καλά ». Ο κ. Καψής έχει γράψει πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου βιβλία, με μεράκι για τον τόπο καταγωγής του, τη Μικρά Ασία, αλλά και αστυνομικά μυθιστορήματα- μεταξύ άλλων, «Η Μέδουσα με το ψευδώνυμο John x», «Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Οι 3 μέρες του Μάρτη (απόρρητος φάκελος)», «Χαμένες Πατρίδες».

Γυναίκες συγγραφείς
Παρά τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην κεντρική πολιτική σκηνή, μία στις τρεις κυρίες της Βουλής παρουσιάζει συγγραφικό έργο- η κυρία Ρούλα Κακλαμανάκη έχει γράψει 20 βιβλία. Η νυν υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη έχει εμβαθύνει στη μακροοικονομική ανάλυση ουκ ολίγες φορές, ενώ δραστήριες συγγραφικά είναι η επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη, αλλά και η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη, με θεματική γκάμα- Ρουάντα, ποιητική συλλογή και «στοχασμούς».

Απουσίες και αυτοαναφορές
Σπανίως καταγράφεται το απόσταγμα της πολιτικής εμπειρίας. Ηχηρά ονόματα, που ασφαλώς έχουν πολλά να γράψουν, δεν πιάνουν το μολύβι. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τα γραπτά του οποίου περιορίζονται στην… ομιλία κατά τον εορτασμό των 2.500 ετών από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα, στην Πνύκα! Και αν δεν υπήρχε ο εξ απορρήτων του Τάκης Λαμπρίας , θα απουσίαζαν και τα επίλεκτα κείμενα για τον Καραμανλή.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης, μολονότι διαθέτει πείρα 64 ετών στην πολιτική, έχει εντούτοις αποφύγει επιμελώς να υπογράψει έστω και μία σελίδα. Τον ίδιο δρόμο έχει ακολουθήσει και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (την παράδοση έσπασε, το 2006, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με βιβλίο για την εξωτερική πολιτική).

Ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται δραστήριος συγγραφικά τη δεκαετία του 1990, με δύο έργα («Το δέντρο και το δάσος», και «1974- 1990: στην τροχιά της Ιστορίας»), ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς δεν έχει μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό σκέψεις για τους σταθμούς της πολιτικής του διαδρομής. Η εργογραφία του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή περιορίζεται στη διδακτορική διατριβή του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Φεμινιστικές και σοσιαλιστικές ανησυχίες διατυπώνει η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα , με δύο έργα, ενώ ιδιαίτερα εξωστρεφής, με τον δικό του, προσωπικό τρόπο, είναι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης – άλλοτε με γαργαλιστικούς τίτλους «Η Λιάνη στηρίζει την αλλαγή» και άλλοτε με αυτοαναφορές, «Γιώργος Καρατζαφέρης: η αδάμαστη θέληση: Πίστη, Αγώνες, Δικαίωση». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας έχει το- συγγραφικό- μέλλον μπροστά του.

Η αθέατη όψη
Στον κατάλογο των τίτλων φαντάζει απρόσμενο το 10% που συγκεντρώνει η λογοτεχνία: τα έργα πεζογραφίας και ποίησης καταλαμβάνουν την τρίτη (!) θέση, ενώ τα βιβλία φιλοσοφίας, τέχνης και ιστορίας φωτίζουν μια μάλλον αθέατη πλευρά των πολιτικών.

Ο πολυγραφότατος κ. Β. Πολύδωρας είχε προκαλέσει θόρυβο με το «Μπουσίντο: Ο Κώδικας των Σαμουράι», χωρίς να διστάσει να πραγματευθεί και τη σχέση πολιτικής και τέχνης. Πολύπλευρος ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, υπογράφει, μεταξύ άλλων, βιβλία για τέχνη, όπως αυτό για τις περιφερειακές πινακοθήκες. «Τα ποιητικά» του κ. Κ. Σκανδαλίδη εκδόθηκαν το 1975, στάθηκαν ωστόσο ικανά να τον συνδέσουν άπαξ και διά παντός με την υψηλή λογοτεχνία, ενώ ποίηση έχει εκδώσει και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Π. Κρητικός. Στον χώρο της Αριστεράς, έκπληξη αποτελεί το ενδιαφέρον του κ. Αλ. Αλαβάνου για θέματα φύσης και τέχνης. Λογοτεχνικό είναι το αποτύπωμα του κ. Περ.Κοροβέση, καθώς υπογράφει μυθιστορήματα, αφηγήματα, ακόμη και παραμύθι. Τον τεχνολογικό ρου των καιρών ακολουθεί ο κ. Λ. Αυγενάκης, ο μόνος που έχει εκδώσει e-book. Μίμης Ανδρουλάκης

Ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη ξεχωρίζει ως τα πλέον δημοφιλή, τα βιβλία του κ. Μ. Ανδρουλάκη , καθώς γίνονται ανάρπαστα με το που εμφανίζονται στις προθήκες. Το πιο πρόσφατο έργο του, το «Ε, Πρόεδρε!», που κυκλοφόρησε τέλη Σεπτεμβρίου, έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 15.000 αντίτυπα. « Τα βιβλία του Μίμη Ανδρουλάκησυνδυάζουν μεευρηματική δεξιοτεχνία – τη λογοτεχνία με το πολιτικό δοκίμιο, και γίνονται όλα best seller » τονίζει ο κ. Δ. Ποσάντζης, υπεύθυνος έκδοσης ελληνικών βιβλίων στον οίκο Καστανιώτη.

Νίκος Θέμελης

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί κανείς στον κ. Ν. Θέμελη, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε εξελέγη στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Στενός συνεργάτης επί σειρά ετών του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, ο κ. Θέμελης επιλέγει να προβάλλει την ιδιότητα του λογοτέχνη, και το κοινό τού το αναγνωρίζει «χρυσώνοντας» τα έργα του. Σύμφωνα με τις εκδόσεις Κέδρος, «Η Αναζήτηση» έχει σαρώσει με περίπου 171.000 αντίτυπα, «Η Ανατροπή» με 143.000 και «Η Αναλαμπή» με 96.000, ενώ όλα τα υπόλοιπα δεν πέφτουν κάτω από τον πήχη των 70.000 αντιτύπων.

Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

Στο « πηγαίο αφηγηματικό χάρισμα » του εκλιπόντος Μιχάλη Παπακωνσταντίνου αποδίδει τις σημαντικές επιτυχίες του ο διευθυντής των εκδόσεων της Εστίας κ. Στ. Ζουμπουλάκης . « Βασικό ρόλο στην εμπορική κίνηση ενός βιβλίουπαίζει αφενός μεν το τι έχει να καταθέσει ο συγγραφέας- κανείς δεν αγοράζει συμβατικά κείμενα,ομιλίες φερ΄ ειπείν-, αφετέρου δετο αν πρόκειται για εν ενεργεία πολιτικό. Υπάρχει βιβλίο που περπατούσε εμπορικά και πάγωσε, μόλις ο πολιτικός απεσύρθη. Εξαίρεση αποτελεί ο κ. Λ. Κύρκος, η δημοφιλία του οποίου και η ζωντάνια των περιστατικών που περιγράφει, χάρισε στις «Στιγμές Ι» χιλιάδες πωλήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk