ΓΚΑΡΙ ΚΡΕΜΕΝ «Πόσο πάει» το sex;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ αυτό που πουλάει περισσότερο στον κόσμο; Αν σκεφτήκατε αυτό που- αποδεδειγμένα- σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι κάθε λεπτό, πέσατε μέσα. Το σεξ σε οποιαδήποτε μορφή του είναι μια από τις πιο προσοδοφόρες βιομηχανίες στον κόσμο, ξεκινώντας από την επί πληρωμή παροχή ερωτικών υπηρεσιών και καταλήγοντας στην πορνογραφία και σε όλα τα παρακλάδια της. Μόνο στο Google η αναζήτηση με τη λέξη «sex» αποδίδει 517.000.000 αποτελέσματα, πολλά περισσότερα από τις λέξεις religion (θρησκεία) ή politics (πολιτική). Πριν από μερικά χρόνια η λέξη «sex» κοστολογήθηκεγια την ακρίβεια ο δικτυακός τόπος sex. com- 14 εκατομμύρια δολάρια. Τόσο τον πούλησε ο τότε ιδιοκτήτης του Γκάρι Κρέμεν στον σημερινό, που τον βγάζει πάλι στο σφυρί. Σωστά διαβάσατε! Μια από τις πιο περιζήτητες ιστοσελίδες στον κόσμο, που θα μπορούσε να κάνει πάμπλουτο όποιον θελήσει να την εκμεταλλευτεί σωστά, πωλείται στις 18 Μαρτίου σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Μόνο που δεν θα πουληθεί φτηνά ούτε σε οποιονδήποτε. Γιατί απαραίτητος όρος για τη συμμετοχή στη δημοπρασία είναι η καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Επομένως η δουλειά δεν είναι για αεριτζήδες, αλλά για «σοβαρούς» επενδυτές. Ο Κρέμεν, ένας από αυτούς, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από απόσταση ασφαλείας και αναρωτιέται πώς έχασε τέτοιο κελεπούρι μέσα από τα χέρια του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ αυτό που πουλάει περισσότερο στον κόσμο; Αν σκεφτήκατε αυτό που- αποδεδειγμένα- σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι κάθε λεπτό, πέσατε μέσα. Το σεξ σε οποιαδήποτε μορφή του είναι μια από τις πιο προσοδοφόρες βιομηχανίες στον κόσμο, ξεκινώντας από την επί πληρωμή παροχή ερωτικών υπηρεσιών και καταλήγοντας στην πορνογραφία και σε όλα τα παρακλάδια της. Μόνο στο Google η αναζήτηση με τη λέξη «sex» αποδίδει 517.000.000 αποτελέσματα, πολλά περισσότερα από τις λέξεις religion (θρησκεία) ή politics (πολιτική). Πριν από μερικά χρόνια η λέξη «sex» κοστολογήθηκεγια την ακρίβεια ο δικτυακός τόπος sex. com- 14 εκατομμύρια
δολάρια. Τόσο τον πούλησε ο τότε ιδιοκτήτης του Γκάρι Κρέμεν στον σημερινό, που τον βγάζει πάλι στο σφυρί. Σωστά διαβάσατε! Μια από τις πιο περιζήτητες ιστοσελίδες στον κόσμο, που θα μπορούσε να κάνει πάμπλουτο όποιον θελήσει να την εκμεταλλευτεί σωστά, πωλείται στις 18 Μαρτίου σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Μόνο που δεν θα πουληθεί φτηνά ούτε σε οποιονδήποτε. Γιατί απαραίτητος όρος για τη συμμετοχή στη δημοπρασία είναι η καταβολή εγγυητικής επιστολής ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Επομένως η δουλειά δεν είναι για αεριτζήδες, αλλά για «σοβαρούς» επενδυτές. Ο Κρέμεν, ένας από αυτούς, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από απόσταση ασφαλείας και αναρωτιέται πώς έχασε τέτοιο κελεπούρι μέσα από τα χέρια του.

Αν προσπαθήσετε σήμερα να μπείτε στον ενλόγω ιστότοπο θα πέσετε σε ένα άθλιο αισθητικά κατασκεύασμα που χρησιμεύει ως πύλη εισόδου για άλλα sites με ερωτικό/πορνογραφικό περιεχόμενο. Η κατάντια του www. sex. com (και των 14 εκατομμυρίων δολαρίων που κόστισε στον ιδιοκτήτη του) οφείλεται στη χρεοκοπία της εταιρείας Εscom με έδρα τη Βοστώνη, στην οποία ανήκει. Η εταιρεία αυτή πουλάει το πιο αξιοζήλευτο περιουσιακό στοιχείο της, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πιάσει τα λεφτά που το είχε αγοράσει. Διανύουμε, όπως γνωρίζετε, κρίση, η οποία πλήττει ακόμη και το σεξ! Πηγές από το δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης (Windels, Μarx Lane & Μittendorf), με τις οποίες μίλησε ο βρετανικός «Ιndependent», αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει η δημοπρασία σε τέτοια ύψη, αλλά εν τέλει όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και ανάλογη ζήτηση. Το ενδιαφέρον για τους όρους της δημοπρασίας είναι πάντως μεγάλο, με βάση τις οχλήσεις που έχει δεχτεί ως τώρα το δικηγορικό γραφείο.

Η Εscom είχε πολλά φιλόδοξα σχέδια για το απόκτημά της- στα οποία περιλαμβανόταν και η συνεργασία με τον όμιλο Ρlayboy- αλλά συνέπεσαν με την κρίση που έπληξε ακόμη και αυτή την αειθαλή βιομηχανία του σεξ. Η πληθώρα πορνογραφικών sites και η ελεύθερη πρόσβαση σε πολλά από αυτά δημιούργησε νέες συνθήκες στον κλάδο και οδήγησε στην έξοδο τους πιο αδύναμους παίκτες. Η εξέλιξη αυτή είναι η τελευταία στην πολύχρονη ιστορία του site, που δημιούργησε το 1994 ο απόφοιτος του Στάνφορντ Γκάρι Κρέμεν, δημιουργός επίσης της ιστοσελίδας match. com (για μοναχικές καρδιές και όσους αναζητούν ταίρι γενικώς…) και αρχικός ιδιοκτήτης των σελίδων με την επωνυμία housing. com, autos. com και jobs. com. Είχε, βλέπετε, τη φαεινή ιδέα να κατοχυρώσει στο όνομά του αυτά τα δημοφιλή ονόματα, μαζί φυσικά με το sex. com, που του έδωσε τις περισσότερες χαρές.

Στα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το sex. com είχε πέντε εκατομμύρια «χτυπήματα» την ημέρα και πολύ μεγάλα έσοδα από διαφημίσεις. Η περίπτωση του site έγινε αντικείμενο δύο βιβλίων και, όπως αναφέρει ο Κίρεν Μακάρθι, συγγραφέας ενός εξ αυτών, εκείνη την περίοδο το site αποτελούσε τον διαδικτυακό τόπο με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο. Ο ίδιος υπολογίζει σε 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο τα έσοδα του site κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Το 1996 ο Κρέμεν διαπίστωσε ότι τα δικαιώματα της χρυσοτόκου όρνιθος είχαν μεταβιβαστεί στον Στίβεν Κόεν, έναν πανέξυπνο- από ό,τι αποδείχτηκε στη συνέχεια – επιχειρηματία που δραστηριοποιείται και αυτός στον χώρο της «διασκέδασης για ενηλίκους», όπως είναι ο πολιτικά ορθώς όρος της πορνογραφίας. Ο Κόεν είχε κάνει χρήση μιας πλαστής- όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια- επιστολής, στην οποία αναφερόταν ότι η εταιρεία του Κρέμεν είχε χρεοκοπήσει και ότι ιδιοκτήτης της επίμαχης ονομασίας ήταν ο Κόεν.

Ο Κρέμεν κινήθηκε αμέσως δικαστικώς κατά του Κόεν και η διαμάχη κράτησε πολλά χρόνια, φτάνοντας ως το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, για να αποτελέσει στο τέλος σημείο αναφοράς στην αμερικανική νομολογία. Στο τέλος η αμερικανική Δικαιοσύνη επεδίκασε αποζημίωση 65 εκατομμυρίων δολαρίων στον Κρέμεν, μαζί φυσικά με τα δικαιώματα επί του sex. com.

Ηδη όμως ο Κόεν είχε κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια από τη χρήση του sex. comκυρίως από διαφημίσεις. Στο μεταξύ ο Κόεν έγινε καπνός και ταυτόχρονα μεταβίβασε σε εταιρείες του εξωτερικού τα περιουσιακά στοιχεία του, ώστε να μην μπορεί να τον πιάσει ο αντίδικός του.

Στο τέλος ο Κρέμεν έμεινε με μια κατάσχεση στα χέρια: το μοναδικό ακίνητο του Κόεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ερειπωμένη έπαυλη στο Ράντσο Σάντα Φε, την πιο ακριβή κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων βορείως του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Αργότερα ο Κόεν συνελήφθη στο Μεξικό, απ΄ όπου οι Αρχές τον παρέδωσαν στους Αμερικανούς, και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή γιατί δεν έχει να πληρώσει τα χρέη του. Οσο για τον Κρέμεν, αισθάνεται δικαιωμένος αλλά σίγουρα όχι στον βαθμό που θα έπρεπε.

ΓΚΑΡΙ ΚΡΕΜΕΝ
ΗΛΙΚΙΑ: 47 ετών.

ΣΠΟΥΔΕΣ: Μηχανολόγος ηλεκτρολόγος και μηχανικός Η/Υ στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν και ΜΒΑ στο Στάνφορντ.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ: Σήμερα η βασική του ενασχόληση είναι η εταιρεία Clean Ρower Finance, η οποία, όπως λέει και το όνομά της, δραστηριοποιείται στον τομέα της χρηματοδότησης εταιρειών που επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ανύπανδρος, χωρίς παιδιά.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ: Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία Εlectric Classifieds, που ήταν τότε η πρώτη με μικρές αγγελίες στο Ιnternet. Από τότε δημιούργησε δεκάδες εταιρείες και sites- πολλά από αυτά με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο-, και με τη φούσκα των dot. com εταιρειών κέρδισε πολλά χρήματα. Σήμερα ζει αναπολώντας τις δόξες του παρελθόντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk