η ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ανατροπή στην αγορά της Πληροφορικής

Σημαντικό προβληματισμό σε όλους τους τομείς της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δηλαδή στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο και στις υπηρεσίες, δημιουργεί η ανατροπή των θετικών προοπτικών που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στο τρίτο τρίμηνο του 2009. Η ανατροπή αυτή είναι συνέπεια των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν επηρεάσει και τους γενικούς δείκτες οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που δημιουργεί αρνητικό κλίμα είναι και το καθεστώς αυστηρής επιτήρησης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημαντικό προβληματισμό σε όλους τους τομείς της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δηλαδή στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο και στις υπηρεσίες, δημιουργεί η ανατροπή των θετικών προοπτικών που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στο τρίτο τρίμηνο του 2009. Η ανατροπή αυτή είναι συνέπεια των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, οι οποίες άλλωστε έχουν επηρεάσει και τους γενικούς δείκτες οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που δημιουργεί αρνητικό κλίμα είναι και το καθεστώς αυστηρής επιτήρησης που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), καθολική απογοήτευση χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ιστορικά χαμηλά
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος των επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στις 73,7 μονάδες από τις 95,6 που ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2009. Στην έντονη επιδείνωση συμβάλλουν κυρίως οι τομείς των Υπηρεσιών και του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ.

Στις Υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορικής Τηλεπικοινωνιών οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών των επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι αρνητικές, ενώ σημειώνεται καθολική υποχώρηση και στην τρέχουσα ζήτηση. Εντονότερη είναι η απαισιοδοξία για το μέλλον, καθώς επιδεινώνονται σημαντικά οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο. Στο Λιανικό Εμπόριο ενισχύεται η απαισιοδοξία, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη τους επόμενους μήνες να εμφανίζονται έντονα πτωτικές.

Στη Βιομηχανία ΤΠΕ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παραμένει στα ίδια με το προηγούμενο τρίμηνο επίπεδα. Σημειωτέον ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη υπάρχει αισθητή ανάκαμψη των δεικτών οικονομικού κλίματος σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 από τη μέτρηση και ανάλυση των επί μέρους δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών ανά τομέα:

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και διαμορφώνεται στις 75,2 μονάδες, από τις 101,7 που ήταν το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Η υποχώρηση στα επί μέρους στοιχεία δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι καθολική. Μη ικανοποιητικές είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Η μεγάλη απογοήτευση οφείλεται στην έντονη μείωση της τρέχουσας ζήτησης, η οποία επιδρά καθοριστικά στις ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης. Ετσι το δ΄ τρίμηνο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της ζήτησης, σε αντίθεση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία και επηρέαζε σημαντικά στην ήπια αλλά θετική εικόνα του δείκτη. Στο σύνολο του τομέα Υπηρεσιών, η επίδοση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά χαμηλή και για το τέταρτο τρίμηνο 2009, εμφανίζοντας οριακή πτώση (πηγή ΙΟΒΕ). Ωστόσο το σύνολο του τομέα των Υπηρεσιών διαμορφώνεται για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια σε επίπεδα υψηλότερα των Υπηρεσιών ΤΠΕ.

Εντονη υποχώρηση των προσδοκιών σημειώνεται στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ, με τον αντίστοιχο δείκτη να πέφτει κάθετα στις 67 μονάδες το δ Δ τρίμηνο, από τις 95,6 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο.

Υφεση στις πωλήσεις
Μείωση παρουσιάζεται στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, αισθητά πιο σημαντική ύφεση εμφανίζεται στις προβλέψεις για τις πωλήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ τα αποθέματα παραμένουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το κλίμα το τέταρτο τρίμηνο 2009 είναι αρνητικό με διάχυτη απαισιοδοξία, καθώς οι τρέχουσες πωλήσεις έχουν περιοριστεί και οι προοπτικές για αύξηση των πωλήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι δυσμενείς, σε αντίθεση με το τρίτο τρίμηνο 2009, όπου εμφανίζονταν εξαιρετικά θετικές. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο σύνολο του Λιανικού Εμπορίου παραμένουν στα ίδια με το τρίτο τρίμηνο επίπεδα. Λόγω της μεγάλης πτώσης στο λιανεμπόριο ΤΠΕ, ο συνολικός δείκτης βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, διαφορά η οποία εμφανίζεται πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών το τέταρτο τρίμηνο 2009 διαμορφώνεται στις 72,9 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο (72,3 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο). Οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης δεν μεταβλήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι το επίπεδο των αποθεμάτων είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και προβλέπουν ότι η παραγωγή δεν θα μεταβληθεί τους προσεχείς μήνες. Για το σύνολο της Βιομηχανίας, αν και καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών (πηγή ΙΟΒΕ), ο αντίστοιχος δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται, έστω και οριακά, σε υψηλότερα επίπεδα από τον δείκτη κλίματος των επιχειρήσεων μεταποίησης ΤΠΕ, για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk