ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φωτοβολίδες στο σκοτάδι

ΕΔΩ Ο ΝΟΜΟΣ, εκεί ο νόμος, πουθενά ο νόμος. Ο νόμος για τον κινηματογράφο. Αυτός που εδώ και χρόνια ακούμε ότι θα μπει σε διαβούλευση και που ακόμη σέρνεται από συρτάρι σε συρτάρι στο υπουργείο Πολιτισμού. Και να οι ανακοινώσεις ότι επιτέλους θα ψηφιστεί. Να και οι επιτροπές που η καθεμιά έχει τον χαβά της. Από την επιτροπή Γαβρά στη διασωματειακή επιτροπή. Από κουβέντα σε κουβέντα. Από ανακοίνωση σε ανακοίνωση. Από τη μία κυβέρνηση στην άλλη. Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο.

ΕΔΩ Ο ΝΟΜΟΣ, εκεί ο νόμος, πουθενά ο νόμος. Ο νόμος για τον κινηματογράφο. Αυτός που εδώ και χρόνια ακούμε ότι θα μπει σε διαβούλευση και που ακόμη σέρνεται από συρτάρι σε συρτάρι στο υπουργείο Πολιτισμού. Και να οι ανακοινώσεις ότι επιτέλους θα ψηφιστεί. Να και οι επιτροπές που η καθεμιά έχει τον χαβά της. Από την επιτροπή Γαβρά στη διασωματειακή επιτροπή. Από κουβέντα σε κουβέντα. Από ανακοίνωση σε ανακοίνωση. Από τη μία κυβέρνηση στην άλλη. Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο. Ακόμη.

Το τραγικότερο όμως ποιο είναι; Οτι όλος αυτός ο διασυρμός της ελληνικής κινηματογραφίας (διότι περί διασυρμού πρόκειται) δεν βρίσκεται πλέον περιορισμένος στον στενό χώρο της μίζερης ελληνικής πραγματικότητας. Υπάρχουν και στο εξωτερικό έλληνες παραγωγοί που όχι απλώς εργάζονται αλλά διαπρέπουν. Και έχουν γνώση για το τι συμβαίνει εδώ στην Ελλαδίτσα μας. Ακούνε γι΄ αυτόν τον περιβόητο νόμο που ποτέ δεν αλλάζει και ποτέ δεν ψηφίζεται και σκάνε στα γέλια. Γιατί στο εξωτερικά τα πράγματα λειτουργούν απλά. Ας μη γελιόμαστε λοιπόν από την πρόσφατη διεθνή επιτυχία κάποιων ελληνικών ταινιών. Για τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες (στη φωτογραφία, σκηνή από την ταινία), για τη «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα στο Βερολίνο, για την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου στο Λοκάρνο. Είναι φωτοβολίδες στο σκοτάδι που πολύ δύσκολα μπορούν να επαναληφθούν αν κάποιος δεν ασχοληθεί σοβαρά με αυτό που λέγεται «ελληνικός κινηματογράφος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk