Χαμένοι

Ο Ντάνιελ Μέντελσον είναι ένας πενηντάχρονος καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Κολέγιο Μπαρντ, ένα μικρό, εξαιρετικό κολέγιο 1.500 φοιτητών στην κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, σχετικά κοντά στη Νέα Υόρκη. Οσοι διαβάζουν αμερικανικό Τύπο τον γνωρίζουν κυρίως από τα άρθρα του και τις παρεμβάσεις του στο περιοδικό Τhe Νew Υorkerκαι στην επιθεώρηση Τhe Νew Υοrk Review of Βooks. Αλλά οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσα από τις μεταφράσεις του απάντων των ποιημάτων τού Κ. Π. Καβάφη που εκδόθηκαν πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε δύο τόμους.

Ο Ντάνιελ Μέντελσον είναι ένας πενηντάχρονος καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Κολέγιο Μπαρντ, ένα μικρό, εξαιρετικό κολέγιο 1.500 φοιτητών στην κοιλάδα του ποταμού Χάντσον, σχετικά κοντά στη Νέα Υόρκη. Οσοι διαβάζουν αμερικανικό Τύπο τον γνωρίζουν κυρίως από τα άρθρα του και τις παρεμβάσεις του στο περιοδικό Τhe Νew Υorkerκαι στην επιθεώρηση Τhe Νew Υοrk Review of Βooks. Αλλά οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσα από τις μεταφράσεις του απάντων των ποιημάτων τού Κ. Π. Καβάφη που εκδόθηκαν πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε δύο τόμους. Γόνος εβραϊκής οικογένειας, ο Μέντελσον μεγάλωσε με ιστορίες για το ευρωπαϊκό οικογενειακό παρελθόν του, ιδιαίτερα για τα έξι μέλη της οικογένειας του θείου του Σμιλ που εκτελέστηκαν από τους ναζί στο Μπόλεχοφ, μια πόλη της τότε Πολωνίας, που τώρα ανήκει στην Ουκρανία. Κάπου στις αρχές του 2000 ο Ντάνιελ Μέντελσον αποφάσισε να ψάξει γι΄ αυτά τα έξι χαμένα μέλη της οικογένειάς του (ο θείος Σμιλ, η γυναίκα και οι τέσσερις κόρες τους), έξι θύματα στα 6 εκατομμύρια εβραίων θυμάτων των ναζί, πιστεύοντας ότι το μυαλό συλλαμβάνει τα μικρά πράγματα πιο εύκολα από τη γενική εικόνα κι ότι είναι πιο θελκτικό για τους αναγνώστες να κατανοήσουν το νόημα ενός ιστορικού γεγονότος πελώριας κλίμακας μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Χρόνια έρευνας και αναζήτησης, όπου ενεπλάκησαν όλα τα μέλη της οικογένειας Μέντελσον- ο Ντάνιελ, οι δύο αδελφοί του και η αδελφή του-, παλιές φωτογραφίες, ισχνές μαρτυρίες των τελευταίων γερόντων που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, αναρίθμητα ταξίδια σε όλες τις γωνιές του κόσμου, μουσεία και αρχεία, αφηγήσεις σε πολλές γλώσσες- αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά, ουκρανικά, εβραϊκά, γίντις (η γλώσσα των εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης)- οδήγησαν στο βιβλίοΧαμένοι(εκδόσεις Πόλις, μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου).

H πρωτοτυπία του βιβλίου είναι ότι εδώ ο Μέντελσον δεν παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνάς του, τα ευρήματά του για το ποιος ήταν ο θείος Σμιλ και η οικογένειά του. Αφηγείται την ίδια του την έρευνα, την αναζήτηση και το ταξίδι, μπλέκοντας το σήμερα της έρευνάς του με το παρελθόν, κάνοντας παρεκβάσεις προς ποικίλα θέματα. Κι ενώ είναι μια αφήγηση απόλυτα σύγχρονη, απελευθερώνεται μέσα απ΄ αυτήν, με τρόπο αβίαστο και αδιόρατο, η αύρα μιας άλλης εποχής. Σαν εκείνα τα αυτοκόλλητα στις σελίδες περιοδικών που μ΄ ένα ελαφρύ ξύσιμο απελευθερώνουν αρώματα ροδάκινου ή γιασεμιού. Είναι σπάνιο το επίτευγμα του Μέντελσον, δηλαδή να αφηγείσαι την ίδια σου τη μέθοδο κι αυτή η αφήγηση να είναι γοητευτική. Μπορώ να ομολογήσω ότι με αυτό το βιβλίο έπαθα ένα είδος υπνωτισμού. Δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Θα έλεγα ότι η αφήγηση του Μέντελσον είναι υπνωτική, αν υπάρχει τέτοιος χαρακτηρισμός. Μην αδιαφορήσετε γι΄ αυτό το βιβλίο.

nbak@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk