Η Μαφία ρυπαίνει(;) τα ποτάμια στην Ιταλία

Περιβαλλοντική καταστροφή απειλείται από πετρελαιοκηλίδα στον Πάδο- Κίνδυνος και για το προσούτο και την παρμεζάνα.

ΡΩΜΗ Αποτέλεσμα σαμποτάζ, ενδεχομένως από τη Μαφία, η οποία έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, αποτελεί κατά τις ιταλικές αρχές η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που κατεβαίνει αργά τον ποταμό Πάδο της Βόρειας Ιταλίας απειλώντας με οικολογική καταστροφή την αγροτική περιοχή της Πάρμας. Από το μολυσμένο νερό κινδυνεύουν, μεταξύ άλλων, περίφημα προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όπως το προσούτο και η παρμεζάνα. Υπολογίζεται ότι το μαύρο σεντόνι μήκους αρκετών χιλιομέτρων θα φτάσει στις εκβολές στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανακάλυψη των δραστών. Τα πραγματικά κίνητρα, ισχυρίζονται πολλοί, αποτελούν κοινό μυστικό: από το 1984 που σταμάτησε η λειτουργία τοπικού διυλιστηρίου, η περιοχή προσφέρεται για αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη. Η εφημερίδα «Ιl Giornale» έγραψε για «κερδοσκοπικά παιχνίδια» που παίζονται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, για «φαραωνικό» οικιστικό σχέδιο της τάξεως εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τεράστια κτίσματα κάθε είδους.

Κατά τις εκτιμήσεις της οικολογικής οργάνωσης Μarevivo, απειλούνται περισσότερα από 10.000

είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών στις ακτές της Αδριατικής. Κινδυνεύουν επίσης οι καλλιέργειες σιταριού και καλαμποκιού, ακόμη και η ανοιξιάτικη σπορά στους ορυζώνες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αγροτικού συνεταιρισμού Confagri-coltura Μάριο Βίγκο.

Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για «οικολογική τρομοκρατία» με δράστες αδίστακτους κακοποιούς στην υπηρεσία του οργανωμένου εγκλήματος. Ξημερώματα της περασμένης Τρίτης κάποιοι άνοιξαν τις στρόφιγγες στα παλαιά διυλιστήρια έξω από τη Μόντσα που χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες καυσίμων. Οκτώ χιλιάδες κυβικά μέτρα πετρέλαιο διέρρευσαν στον Λάμπρο, παραπόταμο του Πάδου. Οι άνθρωποι που μπήκαν στις εγκαταστάσεις της Lombarda Ρetroli στη Βολασάντα γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή. Για να αδειάσουν οι δεξαμενές, απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία γνωρίζουν μόνο εξειδικευμένοι τεχνικοί.

Τα φράγματα που τοποθετήθηκαν για να συγκρατηθεί η μαύρη κηλίδα είχαν πενιχρά αποτελέσματα. Οι τοπικές αρχές ζητούν να κηρυχθεί η επαρχία της Λομβαρδίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ακολουθεί η γειτονική Αιμιλία-Ρομάνα, ενώ ως και η Βενετία λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk