Οικιακό τεστ μετράει την ανδρική γονιμότητα

Μια νέα συσκευή, αντίστοιχη με αυτήν για το τεστ εγκυμοσύνης, η οποία μετράει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην Ευρώπη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Μια νέα συσκευή, αντίστοιχη με αυτήν για το τεστ εγκυμοσύνης, η οποία μετράει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα περνά από διαδικασία αξιολόγησης της αντίστοιχης αμερικανικής αρμόδιας αρχής (FDΑ).

Το τεστ SpermCheckFertility στοχεύει ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν επί ορισμένους μήνες, αλλά δεν είναι έτοιμα να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια, σύμφωνα με τον δρα Τζον Χερ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη του τεστ.

Η συγκεκριμένη οικιακή εξέταση βοηθά στο να ανακαλύψει το ζευγάρι αν ο σύντροφος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη γονιμότητά του. «Ετσι, μπορεί το ζευγάρι να δει τι συμβαίνει ιδιωτικώς γλιτώνοντας από ένα σημαντικό κόστος». Το τεστ αναμένεται να κοστίζει περί τα 18,5 ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τον Χερ είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που δίνει κάποιος για να κάνει ανάλυση σπέρματος σε εξειδικευμένο εργαστήρι, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 150 ευρώ. Η εξέταση λειτουργεί ανιχνεύοντας ένα αντιγόνο (SΡ-10) το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια της κεφαλής των σπερματοκυττάρων. Η ομάδα του Χερ ήταν εκείνη που ανακάλυψε το συγκεκριμένο αντιγόνο ύστερα από πολυετείς έρευνες.

Στο επιστημονικό έντυπο «Ηuman Reproduction» ο Χερ και η ομάδα του αναφέρουν ότι συνέκριναν την ακρίβεια του νέου τεστ με εκείνη των συμβατικών μεθόδων μέτρησης του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε 225 δείγματα σπέρματος. Οπως προέκυψε, το SpermCheckFertility ήταν ακριβές στο 96% των περιπτώσεων.

Σημειώνεται ότι αριθμός σπερματοζωαρίων της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ανά χιλιοστόλιτρο (ml) σπέρματος και άνω θεωρείται φυσιολογικός.

Σοβαρό πρόβλημα γονιμότητας εκτιμάται ότι έχουν άνδρες οι οποίοι εμφανίζουν αριθμό σπερματοζωαρίων κάτω από πέντε εκατομμύρια ανά ml σπέρματος. Αν και οι γυναίκες που κάνουν τεστ εγκυμοσύνης χρειάζεται απλώς να βυθίσουν μια ειδική ράβδο σε δείγμα ούρων τους προκειμένου να δουν αν είναι έγκυοι, το τεστ SpermCheckFertility απαιτεί λίγο περισσότερα βήματα. Ο χρήστης πρέπει μετά την εκσπερμάτιση να αφήσει το σπέρμα να «ξεκουραστεί» επί 20 λεπτά. Στη συνέχεια πρέπει να συλλέξει 100 μικρόλιτρα σπέρματος με μια πιπέτα και να αναμείξει το σπέρμα με μια ειδική ουσία η οποία οδηγεί στην έκλυση του αντιγόνου SΡ-10 από τα σπερματοκύτταρα.

Λίγες σταγόνες αυτού του δείγματος τοποθετούνται στα δύο ειδικά σημεία συλλογής της συσκευής. Μέσα σε επτά λεπτά τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στα «παράθυρα» που βρίσκονται επάνω από τα σημεία συλλογής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk