Κρατικές γερμανικές τράπεζες θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η Γερμανία προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέσω της ομάδας κρατικών τραπεζών ΚfW. Αυτό δήλωσαν την Παρασκευή στο πρακτορείο Βloomberg τέσσερα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, που θέλουν όμως να μείνουν ανώνυμα. Η αγορά, που θα γίνει στο πλαίσιο της παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα και θα έχει ύψος 25 δισ. ευρώ, θα στηριχθεί σε κρατικές εγγυήσεις. Το γερμανικό μερίδιο φθάνει στα 5 δισ. Η βοήθεια αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης που εμπεριέχει όμως το ρίσκο να προσελκύσει επενδυτές να κερδοσκοπήσουν εις βάρος άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Κρατικές γερμανικές τράπεζες θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα | tovima.gr

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η Γερμανία προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέσω της ομάδας κρατικών τραπεζών ΚfW. Αυτό δήλωσαν την Παρασκευή στο πρακτορείο Βloomberg τέσσερα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, που θέλουν όμως να μείνουν ανώνυμα. Η αγορά, που θα γίνει στο πλαίσιο της παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα και θα έχει ύψος 25 δισ. ευρώ, θα στηριχθεί σε κρατικές εγγυήσεις. Το γερμανικό μερίδιο φθάνει στα 5 δισ. Η βοήθεια αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης που εμπεριέχει όμως το ρίσκο να προσελκύσει επενδυτές να κερδοσκοπήσουν εις βάρος άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ενας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσαν, παρουσίασε την Πέμπτη σε μπρίφινγκ της Οικονομικής Επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου διάφορες δυνατές εκδοχές για την παροχή της. Μια τελική απόφαση ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Η διαγραφόμενη κρατική στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση έρχεται πάντως σε αντίθεση με τη στάση που φέρεται να παίρνουν οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα στους «Financial Τimes» της Γερμανίας («FΤD»), το οποίο έγινε αμέσως το κύριο αντικείμενο συζητήσεων στους γερμανικούς οικονομικούς κύκλους, οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες δεν θέλουν πλέον να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και η αρχή θα γίνει κατά την επόμενη προσφορά τέτοιων τίτλων από την Ελλάδα. «Ακόμη και τόκοι μεγαλύτεροι του 5% δεν τραβούν πλέον τους γερμανούς τραπεζίτες» διαπίστωσε η εφημερίδα «Die Welt». Και αυτό παρά το γεγονός «ότι οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν στους Ελληνες συνεχώς τη στήριξή τους».

Οι πρώτες τράπεζες που δήλωσαν μελλοντικά «αποχή» είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κυριότεροι χρηματοδότες κρατών από τη Γερμανία: η Εurohypo και η Ηypo Real Εstate. Ακολούθησε η Ρost Βank, ενώ η Deutsche Βank ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει μεν να μεσολαβεί, ως τράπεζα επενδύσεων, στην τοποθέτηση δανείων, δεν πρόκειται όμως να αγοράσει πλέον η ίδια ελληνικά ομόλογα. Ορισμένες κρατιδιακές τράπεζες, όπως η Βayern LΒ και η Stuttgarter LΒΒW, δεν θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις, άφησαν όμως να διαρρεύσει ότι « είναι πλέον σχεδόν αδιανόητες » οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα.

Η αιφνίδια απόφαση των γερμανικών τραπεζών αποτελεί στροφή 180 μοιρών. Ως τώρα οι γερμανοί επενδυτές θεωρούσαν λίαν επικερδή την ελληνική αγορά ομολόγων και είχαν επενδύσει σε αυτήν συνολικά 43 δισ. ευρώ- με πρώτη τη Ηypo Real Εstate, η οποία διαθέτει τίτλους αξίας 9,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk