«Δωράκια» τέλος για τους υπουργούς

Τέλος στα ακριβά δώρα σε υπουργούς, υφυπουργούς και συμβούλους θέτει με ειδική εγκύκλιό του το Μέγαρο Μαξίμου. Στο εξής τα αντικείμενα που επιτρέπεται να αποδέχονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα ξεπερνούν σε αξία τα 250 ευρώ! Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο περιορισμός αυτός δεν θα ισχύει μόνο για τους υπουργούς αλλά και για τους υφυπουργούς, τους ειδικούς και γενικούς γραμματείς, καθώς και για τους συμβούλους και τους συνεργάτες τους.

«Δωράκια» τέλος για τους υπουργούς | tovima.gr

Τέλος στα ακριβά δώρα σε υπουργούς, υφυπουργούς και συμβούλους θέτει με ειδική εγκύκλιό του το Μέγαρο Μαξίμου. Στο εξής τα αντικείμενα που επιτρέπεται να αποδέχονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα ξεπερνούν σε αξία τα 250 ευρώ! Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο περιορισμός αυτός δεν θα ισχύει μόνο για τους υπουργούς αλλά και για τους υφυπουργούς, τους ειδικούς και γενικούς γραμματείς, καθώς και για τους συμβούλους και τους συνεργάτες τους. Μάλιστα, για να αποτραπεί κάθε διάθεση «ιδιωτικοποίησης» των δώρων που αποστέλλονται σε κρατικούς αξιωματούχους, προβλέπεται να καταγράφονται όλα τα αντικείμενα και ο κατάλογος να αναρτάται ανά υπουργείο στο Διαδίκτυο. Ε τσι θα μπορεί να βλέπει ο κάθε πολίτης ποιος προσφέρει και τι σε κάθε υπουργό και στο επιτελείο του. Η διαφορά με τα ισχύοντα ήθη, όπου σε κάθε γιορτινή περίσταση γεμίζουν τα γραφεία των υπουργών με πακέτα από πολυτελή καταστήματα, καλάθια με ακριβά κρασιά, με επώνυμα είδη γραφείου κ.ά., είναι μεγάλη. Το ερώτημα όμως είναι ποιος θα ελέγχει αν η καταγραφή που θα φτάνει ως τα μάτια των πολιτών θα είναι ακριβής, αφού ο Κώδικας Δε οντολογίας δεν θα είναι ένα δεσμευτικό κείμενο. Πάντως το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει αν αποδέχεται αυτόν τον περιορισμό στις τιμές των δώρων, αν θα κάνει τη ρύθμιση πιο αυστηρή ή αν θα κηρύξει αντίσταση κατά του «σκληρού πακέτου» που έχουν ετοιμάσει από κοινού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης. Ακόμη θα πρέπει να αποφασιστεί αν οι υπουργοί θα επιστρέφουν όλα τα δώρα ή αν θα συγκεντρώνονται κάπου και θα εκποιούνται υπέρ του Δημοσίου. O Κώδικας Δεοντολογίας του Υπουργικού Συμβουλίου έχει 18 άρθρα και θα δεσμεύει ηθικά και πολιτικά τους υπόχρεους κρατικούς αξιωματούχους. Μολονότι ελήφθησαν υπ΄ όψιν αντίστοιχοι κώδικες που ισχύουν σε άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, το κείμενο δεν θα έχει αυξημένη ισχύ ούτε θα προβλέπει κυρώσεις για τους παραβάτες.

Εκτός από τον περιορισμό για τα ακριβά δώρα, περιγράφει τις ευθύνες που έχουν οι υπουργοί, οι υφυπουργοί και οι συνεργάτες τους, περιέχει γενικούς κανόνες συμπεριφοράς, προτροπές για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στα δημόσια και στα ιδιωτικά καθήκοντα, κ.ά. Το κείμενο που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα έχει εγκριθεί από την επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης (Χ. Παμπούκης, Σ. Λύτρας, Γ. Ανεμογιάννης ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk