«Δεν έχουμε παραιτηθεί ποτέ των αξιώσεών μας» για τις αποζημιώσεις, δηλώνει ο Πρωθυπουργός

Ανοιχτό παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων συνεπεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (υπολογίζονται σε 7,1 δισ. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938) και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου (ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, επίσης αγοραστικής αξίας 1938). Οπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων…

«Δεν έχουμε παραιτηθεί ποτέ των αξιώσεών μας» για τις αποζημιώσεις, δηλώνει ο Πρωθυπουργός | tovima.gr

Ανοιχτό παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων συνεπεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (υπολογίζονται σε 7,1 δισ. δολάρια αγοραστικής αξίας 1938) και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου (ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, επίσης αγοραστικής αξίας 1938). Οπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων «δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού» , ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε παραιτηθεί ποτέ των αξιώσεών μας και επομένως το θέμα υφίσταται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεών μας με τη Γερμανία» . Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ζήτημα αυτό «δεν αποτελεί για εμάς σημαία ευκαιρίας τώρα που βρεθήκαμε σε αδυναμία». Οπως εξήγησε, «εάν τώρα επισήμως επαναφέρουμε στην τρέχουσα ατζέντα το ζήτημα, θα ήταν πολύ εύκολο να ερμηνευθεί από κακόπιστους ότι και πάλι δείχνουμε αδυναμία, υπεκφεύγουμε των δικών μας υποχρεώσεων,φυγοπονούμε μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε και ψάχνουμε για άλλοθι». Ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι ο ίδιος είχε θέσει το θέμα παλαιότερα στον τότε ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γιόσκα Φίσερ . Αναφορικά δε με τα «ατυχή, προσβλητικά και ανακριβή» δημοσιεύματα γερμανικών εντύπων, όπως τα χαρακτήρισε, είπε ότι «χαίρομαι που η επίσημη γερμανική κυβέρνηση πήρε σαφείς αποστάσεις μέσω του πρέσβη της στην Ελλάδα». Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «το θέμα είναι ανοιχτό» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος τονίζει ότι η προσπάθεια ανάδειξης ως κεντρικού θέματος μιας αντιπαράθεσης ελληνικού και γερμανικού λαού γύρω από τις αποζημιώσεις «είναι απλώς αποπροσανατολιστικό κόλπο, ψυχολογική εκτόνωση και άσφαιρο πρόσχημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk