Οικονομική ευστάθεια με ασφαλές τραπεζικό σύστημα

Η εύρεση ρευστότητας και οι επισφάλειες αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην τρέχουσα χρήση. Το αυξημένο κόστος και η πίεση που δέχεται η χώρα μας στην προσπάθειά της για την εξασφάλιση δανεισμού έχουν μετακυλισθεί πλέον στις ελληνικές τράπεζες. Η πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή, ενώ οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους από την εσωτερική αγορά καταθέσεων φαίνεται να έχουν εξαντληθεί.

Η εύρεση ρευστότητας και οι επισφάλειες αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην τρέχουσα χρήση.

Το αυξημένο κόστος και η πίεση που δέχεται η χώρα μας στην προσπάθειά της για την εξασφάλιση δανεισμού έχουν μετακυλισθεί πλέον στις ελληνικές τράπεζες. Η πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή, ενώ οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους από την εσωτερική αγορά καταθέσεων φαίνεται να έχουν εξαντληθεί. Το τελευταίο μάλιστα χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε απώλεια καταθέσεων, από μεγάλους κυρίως πελάτες, της τάξεως των 8-10 δισ. ευρώ.

Η υποβάθμιση του ελληνικού χρέους έχει καταστήσει τις νέες τιτλοποιήσεις και τα καλυμμένα ομολογιακά δάνεια για τις τράπεζες ακριβά και δύσκολα, ενώ και οι υφιστάμενες τιτλοποιήσεις θεωρείται ότι πλήττονται από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Η πρόσβαση επίσης σε φθηνά κεφάλαια στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου έχει καταστεί προβληματική, ενώ και ο δανεισμός χωρίς εγγυήσεις φαίνεται να έχει παγώσει εντελώς.

Ως το τέλος Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να αναχρηματοδοτήσουν περίπου 22 δισ. ευρώ από την επιστροφή της φθηνής χρηματοδότησης (με επιτόκιο 1%) που έχει αντληθεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στήριξης, καθώς επίσης και 5-6 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο ανέρχονται οι αποπληρωμές κεφαλαίων και τόκων από λήξεις ομολόγων και λοιπού μακροπρόθεσμου δανεισμού.

Οσον αφορά τις επισφάλειες ως ποσοστό επί των χορηγήσεων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών στο τέλος του 2009, κυμαίνονται πλέον στα επίπεδα του 8,5%9%, από 5% πέρυσι. Υποχώρηση έχει επίσης παρουσιάσει και το ποσοστό κάλυψης των χορηγήσεων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις, στο επίπεδο περίπου του 40%, από 49% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008. Τα μηνύματα δυστυχώς δείχνουν επιπλέον χειροτέρευση το 2010. Υπάρχει επίσης διάχυτη η αντίληψη ότι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, με επιμελή τρόπο, έχουν «καλύψει» προσωρινά μέρος του προβλήματος των επισφαλειών από την εγχώρια αγορά και πολύ περισσότερο από το εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η μέθοδος για τον υπολογισμό των προβλέψεων σε κάθε τράπεζα διαφέρει ουσιωδώς, ώστε τελικά να παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ύψος των προβλέψεων ως ποσοστό επί των χορηγήσεων, γεγονός το οποίο αυξάνει τον σκεπτικισμό.

Οι πιέσεις στη ρευστότητα, στο κόστος δανεισμού και στις επισφάλειες αναπόφευκτα οδηγούν τις τράπεζες το 2010 σε αυξήσεις τόσο των επιτοκίων καταθέσεων όσο και των χορηγήσεων. Η εκτιμώμενη πρώτη αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά περίπου 1-1,5 εκατοστιαία μονάδα κατά μέσον όρο και οι συνθήκες στενότητας στις νέες χορηγήσεις θα επιτείνουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία και θα βαθύνουν την ύφεση. Επισημαίνεται ότι η πιστωτική επέκταση για το 2010 αναμένεται να είναι σχεδόν μηδενική, σε συνδυασμό και με την αναιμική ζήτηση. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα, οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ελπίδα για εύρεση ρευστότητας αποτελεί η αύξηση και επέκταση των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ.

Σίγουρα αυτό που προέχει για την ευστάθεια της ελληνικής οικονομίας είναι να διατηρήσουμε την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Περιθώρια αστοχίας δεν υπάρχουν, αφού, λόγω των υψηλών αναγκών του Δημοσίου σε δανεισμό από τις ομολογιακές και πιστωτικές αγορές, η πορεία των δημόσιων οικονομικών καθίσταται αλληλένδετη με αυτήν των τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, η προσδοκώμενη συνδρομή της ΕΕ στη χώρα μας, η παράταση της διάρκειας ισχύος του πακέτου των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, καθώς και το πρόγραμμα «ασυλίας» για επιστροφή ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, παρέχουν σημαντική στήριξη στη λειτουργία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ελληνικές όμως τράπεζες, από την πλευρά τους, θα πρέπει το γρηγορότερο να θωρακίσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους έναντι του κινδύνου των αυξανόμενων επισφαλειών και να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Επίσης, στην εγχώρια αγορά, απαιτείται να εμπλουτίσουν τη στρατηγική στόχευσή τους στην κερδοφορία, με περισσότερες οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Η παρούσα κρίση δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αναδειχθεί τα επόμενα έτη σε αποτελεσματικό μηχανισμό διανομής και διάχυσης κεφαλαίου στο σύνολο της οικονομίας καθώς και πλούτου στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών και η αποτελεσματική λειτουργία τους θα είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για την οικονομική ευημερία των ελλήνων πολιτών και την επιτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος είναι τραπεζικό στέλεχος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk