ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές και η Ιστορία

Με αχίλλειο πτέρνα την Ελλάδα, οι μετοχικές αγορές διεθνώς δείχνουν να βρίσκονται σήμερα σε μια φάση συσσώρευσης- διόρθωσης που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2009. Στον βαθμό πάντως που η κερδοφορία των εταιρειών και τα μακροοικονομικά στοιχεία διατηρήσουν συνολικά τη θετική τους δυναμική, μας διαβεβαιώνουν οι αναλυτές, αναμένεται η διόρθωση να παραμείνει σχετικά περιορισμένη. Καθώς μάλιστα οι αγορές βραχυπρόθεσμα θεωρούνται «υπερπουλημένες», πιθανή έλευση έστω και οριακών θετικών νέων (π.

Με αχίλλειο πτέρνα την Ελλάδα, οι μετοχικές αγορές διεθνώς δείχνουν να βρίσκονται σήμερα σε μια φάση συσσώρευσης- διόρθωσης που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2009. Στον βαθμό πάντως που η κερδοφορία των εταιρειών και τα μακροοικονομικά στοιχεία διατηρήσουν συνολικά τη θετική τους δυναμική, μας διαβεβαιώνουν οι αναλυτές, αναμένεται η διόρθωση να παραμείνει σχετικά περιορισμένη.

Καθώς μάλιστα οι αγορές βραχυπρόθεσμα θεωρούνται «υπερπουλημένες», πιθανή έλευση έστω και οριακών θετικών νέων (π.χ. σχέδιο διάσωσης Ελλάδας) θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια, παροδική κατά πάσα πιθανότητα, θετική αντίδραση, με τη μορφή ενός σύντομου ράλι «ανακούφισης».

Τα μέτρα λιτότητας βέβαια στη χώρα μας θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδείνωση της ανάκαμψης, κάνοντας τους επενδυτές να το ξανασκεφτούν. Αν και η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2010, σύμφωνα με τη Citigroup, ή κατά 2%, σύμφωνα με τη Μorgan Stanley, και οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s και Μoody΄s δεν απέκλεισαν νέα υποβάθμιση της χώρας, οι αναλυτές της Νomura εκτίμησαν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας και ότι απλώς οι… δυνάμεις της αγοράς «συντηρούν» το συγκεκριμένο σενάριο.

Αν και σε σχέση με τα ομόλογα και τα διαθέσιμα/ ισοδύναμα διαθεσίμων οι μετοχές εξακολουθούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αποτελούν σήμερα προτιμότερη κατηγορία επένδυσης, μια ουσιαστική απάντηση στο προς τα πού πηγαίνουν τα πράγματα προσπαθεί να δώσει η JΡ Μorgan, η οποία εξέτασε την απόδοση των μετοχικών αγορών σε 12 οικονομίες που επλήγησαν από την τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με την ανάλυσή της, το αμέσως επόμενο έτος μετά την κρίση οι αγορές σημείωσαν κατά μέσον όρο άνοδο 78%. Αυτό που αναδεικνύεται ωστόσο από τη μελέτη είναι το τι συμβαίνει μετά στις αγορές, δηλαδή ότι για μερικά χρόνια τα χρηματιστήρια τείνουν να κινούνται πλαγίως και εντός ενός εύρους τιμών, το οποίο όμως είναι αρκετά μεγάλο και οπωσδήποτε προσιτό για αγοραπωλησίες μετοχών.

Αυτό όμως το περιβάλλον το οποίοαν η Ιστορία έχει δίκιο- μπορεί να βιώσουμε και σήμερα στα χρηματιστήρια, δεν ενδείκνυται μάλλον για τους μη μυημένους των αγορών, αν και πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι προβλέπουν πως συνολικά η χρονιά θα είναι θετική, έστω και αν οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα διδάγματα της Ιστορίας.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk