Η ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης του χρέους

Η εξυπηρέτηση του ελληνικού εξωτερικού χρέους με τους ισχύοντες όρους χρηματοοικονομικής διαρκείας και επιτοκίων είναι εκ των πραγμάτων αντικειμενικώς αδύνατη, ανεξαρτήτως καλών διαθέσεων και πολιτικής βούλησης. Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι αναπόφευκτη, αν και κανένας επίσημος δεν τολμά μέχρι στιγμής να το πει. Το συνολικό (δημόσιο και ιδιωτικό, τραπεζών και επιχειρήσεων) εξωτερικό χρέος της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι 427 δισ.

Η ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης του χρέους | tovima.gr

Η εξυπηρέτηση του ελληνικού εξωτερικού χρέους με τους ισχύοντες όρους χρηματοοικονομικής διαρκείας και επιτοκίων είναι εκ των πραγμάτων αντικειμενικώς αδύνατη, ανεξαρτήτως καλών διαθέσεων και πολιτικής βούλησης.

Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι αναπόφευκτη, αν και κανένας επίσημος δεν τολμά μέχρι στιγμής να το πει.

Το συνολικό (δημόσιο και ιδιωτικό, τραπεζών και επιχειρήσεων) εξωτερικό χρέος της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι 427 δισ. ευρώ.

Με έναν υποθετικό μέσο όρο επιτοκίου 5,5% οι ετήσιοι τόκοι αυτού του χρέους επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία με εκροές 23,5 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 10% του ΑΕΠ. Το ποσό δεν περιλαμβάνει χρεολύσια. Αυτονόητο, λοιπόν, γιατί το εξωτερικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς αναδιαπραγμάτευση. Παγερή σιωπή έχει επιβληθεί στο θέμα κατά κοινή συναίνεση της επίσημης Ελλάδας και των πιστωτών της. Η μεν ελληνική κυβέρνηση αποσιωπά το μη βιώσιμο του χρέους της είτε επειδή φοβάται παραπέρα εκτόξευση των επιτοκίων είτε επειδή δεν διαθέτει την αναγκαία διαπραγματευτική τόλμη. Οι δε μεγάλοι ευρωπαϊκοί πιστωτικοί οίκοι το αποσιωπούν για να αποφύγουν οδυνηρές υποβαθμίσεις των χαρτοφυλακίων τους- και τη συνεπακόλουθη αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οσο σκληρά και αν είναι τα μέτρα λιτότητας που υπόσχεται η Αθήνα και όσο ακόμη σκληρότερα εκείνα που απαιτούν και θα απαιτήσουν οι Βρυξέλλες, δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του ελληνικού εξωτερικού χρέους υπό τους ισχύοντες όρους.

Μπορεί ενδεχομένως ο ελληνικός λαός να αντέξει αγόγγυστα τις θυσίες που του ζητούν στο όνομα του πατριωτικού καθήκοντος, οι όποιες θυσίες όμως δεν θα δημιουργήσουν συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους. Το πρόβλημα θα παραμείνει και μετά την επιβολή των θυσιών.

Επιπλέον ούτε διαρθρωτικά αναπτυξιακά μέτρα παράλληλα με τη λιτότητα θα επαρκέσουν. Θα χρειαστούν και μέτρα λιτότητας και αναπτυξιακά μέτρα και αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Ο κ. Κρίτων Ζωάκος είναι αναλυτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk