«Πυρά» κατά της ΕΕΑπό το 2004 υπήρχαν προβλήματα με τα ελληνικά στοιχεία, λέει η Eurostat

Στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδίδει τμήμα των ευθυνών για τη δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδίδει τμήμα των ευθυνών για τη δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ράντερμάχερ, ήδη από το 2004 και το 2005 είχαν προκύψει «προβλήματα» με την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και γι’ αυτό η κοινοτική στατιστική υπηρεσία είχε ζητήσει να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της, ώστε να μπορεί να ελέγξει την ελληνική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Όμως, μολονότι ακολούθησε σχετική πρόταση της Κομισιόν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν την αποδέχθηκαν και ο λόγος είναι σαφής: Δεν ήθελαν την Eurostat μέσα στα πόδια τους.

Όπως λέει ο κ. Ραντερμάχερ, τα κράτη-μέλη αρνήθηκαν να εκχωρήσουν στην Eurostat τα εργαλεία με τα οποία θα μπορούσε να αποσοβηθεί η κρίση.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της Eurostat είπε ακόμα στη συνέντευξή του τόνισε επίσης ότι και άλλες χώρες της ΕΕ δίνουν αριθμούς που δεν είναι «σαφείς», ωστόσο, όπως ανέφερε, η περίπτωση της Ελλάδας είναι «μοναδική» σε ό,τι αφορά την έκταση της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι σε έκθεση της Κομισιόν για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, αναφέρεται ότι η Eurostat είχε διατυπώσει αμφιβολίες πέντε φορές, μέσα στo 2009, για την αξιοπιστία των στοιχείων που έδινε η Αθήνα, χωρίς, ωστόσο, να ζητήσει ευθύνες από την ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk