αντιεξουσιαστικά

Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο ακαδημαϊκός Αγγελος Αγγελόπουλος έγραψε το 1986 στο βιβλίο του «Οικονομικά προβλήματα ελληνικά και διεθνή» ότι είμαστε η μόνη χώρα που υποχρεώθηκε να χορηγήσει δάνεια στους ξένους κατακτητές, οι οποίοι υποσχέθηκαν με επίσημη μάλιστα συμφωνία να τα εξοφλήσουν. Και όμως τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία, στηριζόμενες σε περίεργες και απαράδεκτες δικαιολογίες, αρνήθηκαν να εξοφλήσουν τα δάνεια αυτά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το περίεργο είναι ότι καμία μεταπολεμική ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε με αποφασιστικότητα την ιερή αυτή αξίωση του ελληνικού λαού.

Αποζημιώσεις
Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ο ακαδημαϊκός Αγγελος Αγγελόπουλος έγραψε το 1986 στο βιβλίο του «Οικονομικά προβλήματα ελληνικά και διεθνή» ότι είμαστε η μόνη χώρα που υποχρεώθηκε να χορηγήσει δάνεια στους ξένους κατακτητές, οι οποίοι υποσχέθηκαν με επίσημη μάλιστα συμφωνία να τα εξοφλήσουν. * * *
Και όμως τόσο η Γερμανία όσο και η Ιταλία, στηριζόμενες σε περίεργες και απαράδεκτες δικαιολογίες, αρνήθηκαν να εξοφλήσουν τα δάνεια αυτά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το περίεργο είναι ότι καμία μεταπολεμική ελληνική κυβέρνηση δεν διεκδίκησε με αποφασιστικότητα την ιερή αυτή αξίωση του ελληνικού λαού.

* * *
Αυτά το 1986. Αργότερα μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 1995 έμεινε στη μέση. Τώρα εκφράζονται αμφιβολίες αν μπορούμε να στηρίξουμε μια αξίωση για την καταβολή αποζημιώσεων, μετά την παρέλευση 50 ετών από το γεγονός.

Φόρος υπεραξίας
Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου και φορέων της χρηματιστηριακής αγοράς (Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, Ενωση Θεσμικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΧΑΕ, ΣΜΕΧΑ, Ενωση Εισηγμένων Εταιρειών) με αντικείμενο τον φόρο υπεραξίας των μετοχών τον οποίο θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση.

* * *
Οι φορείς της αγοράς επεσήμαναν ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού οι ξένοι δεν θα πληρώσουν, καθώς έχουν έδρα στο εξωτερικό, ενώ οι μεγάλοι και μεσαίοι έλληνες επενδυτές θα δημιουργήσουν ανάλογα επενδυτικά σχήματα εκτός Ελλάδος.

* * *
Θα την πληρώσουν δηλαδή οι μικροί ιδιώτες επενδυτές, χώρια που από την ΕΧΑΕ τόνισαν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο, πλην των intraday συναλλαγών, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες στον τζίρο της αγοράς.

* * *
Τα στελέχη του υπουργείου φάνηκαν να αντιλαμβάνονται το δύσκολο του εγχειρήματος αλλά δεν δεσμεύτηκαν για τίποτε και δήλωσαν ότι θα εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια φορολόγησης των συναλλαγών.

Η φύση φροντίζει…
Σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, η φύση προνοεί απλόχερα για τα κέρδη της ΔΕΗ. Οι πολύ υψηλές βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα από τον Δεκέμβριο ως σήμερα και οι σφοδρές χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα τον Ιανουάριο γέμισαν τους ταμιευτήρες της επιχείρησης σε βαθμό υπερχείλισης! * * *
Αυτό σημαίνει πρακτικά για τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Α. Ζερβό (σκίτσο) πάμφθηνη σε κόστος ενέργεια και σημαντική κερδοφορία. Μάλιστα η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ότι οι βροχές τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με τα ήδη πολύ υψηλά για την εποχή υδατικά αποθέματα, την αναγκάζουν για την αποφυγή πλημμυρών σε σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο κιόλας.

Υπολογισμοί
Με επιδιαιτητή τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Γ. Καλαμίδα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με το Αλουμίνιον της Ελλάδος, ώστε να συμφωνηθούν οι όροι με τους οποίους η ΔΕΗ θα καλύπτει τις ανάγκες του Αλουμινίου σε ηλεκτρικό ρεύμα, εν όλω ή εν μέρει.

* * *
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, με το βιομηχανικό ρεύμα που θέλει να προμηθεύει η ΔΕΗ το Αλουμίνιον η βιομηχανία βγάζει ισοσκελισμένο ισολογισμό αν ο τόνος αλουμινίου στο London Μetal Εxchange αποτιμάται στα 2.400 δολάρια, ενώ με τη σύμβαση της Ρechiney το break even γίνεται στα 1.700

δολάρια ο τόνος.

* * *
Σήμερα οι τιμές στο LΜΕ αποτιμώνται στα 2.100 δολάρια ανά τόνο, αλλά ο όμιλος έχει προπωλήσει την παραγωγή του για το 2010 στα 3.150 δολάρια ανά τόνο (hedging).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk