Ακλόνητες τραπεζικές νοοτροπίες

Ενάμιση χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers (γεγονός-ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου και με σημασία ανάλογη με εκείνη που έχει για την παγκόσμια ιστορία η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων), πολλοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ορθοποδούν, ξεπληρώνουν τα χρέη τους προς τις εθνικές κυβερνήσεις και βγαίνουν από τα σχήματα κρατικής αρωγής στα οποία είχαν ενταχθεί για να γλιτώσουν το λουκέτο. Πολλές εταιρείες του κλάδου, ωστόσο, μοιάζουν να αδυνατούν να σταθούν ακόμη στα πόδια τους.

Ενάμιση χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers (γεγονός-ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου και με σημασία ανάλογη με εκείνη που έχει για την παγκόσμια ιστορία η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων), πολλοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ορθοποδούν, ξεπληρώνουν τα χρέη τους προς τις εθνικές κυβερνήσεις και βγαίνουν από τα σχήματα κρατικής αρωγής στα οποία είχαν ενταχθεί για να γλιτώσουν το λουκέτο.

Πολλές εταιρείες του κλάδου, ωστόσο, μοιάζουν να αδυνατούν να σταθούν ακόμη στα πόδια τους. Αυτό δεν είναι κατ΄ ανάγκην κατακριτέο. Η παγκόσμια οικονομία, άλλωστε, δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το σοκ της χειρότερης μεταπολεμικής ύφεσης και η διαδικασία ανάκαμψής της είναι αργή και διστακτική. Το ανησυχητικό για τις τράπεζες που εξακολουθούν να συσσωρεύουν ζημιές είναι ότι οι ηγεσίες και τα στελέχη τους μοιάζουν σαν να μην έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Σαν να μην έχουν αντιληφθεί, δηλαδή, ότι μετά το σκάσιμο της τοξικής φούσκας η καθημερινότητα του διεθνούς τραπεζικού κλάδου δεν είναι πλέον η ίδια.

Οπως δεν είναι πλέον ίδια η καθημερινότητα του πλανήτη μετά τις επιθέσεις καμικάζι κατά των Διδύμων αλλά και του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία σπανίως μνημονεύουμε.

Κατ΄ αρχάς η δίγλωσση και επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά της Ελβετίας απέναντι στη διεθνή κοινότητα και στην απαίτησή της για διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών δείχνει ότι η εγκατάλειψη μιας τραπεζικής νοοτροπίας χρεοκοπημένης και ξεπερασμένης από την Ιστορία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Σημειωτέον, ότι η απαίτηση για διαφάνεια των συναλλαγών δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάγκη για δικαιότερη φορολόγηση που γίνεται πιο επιτακτική σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, αλλά συνδέεται και με το μείζον πρόβλημα της διεθνούς ασφάλειας που προέκυψε την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς είναι γνωστό ότι κεφάλαια της διεθνούς τρομοκρατίας έχουν διακινηθεί μέσω ελβετικών τραπεζών. Προχθές, λοιπόν, οι ελβετικές αρχές διαβεβαίωναν ότι η εποχή της αδιαφάνειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για τη χώρα. Χθες, δικαστήριο της Ελβετίας διέταξε την αρμόδια φορολογική αρχή να μην αποστείλει στις ΗΠΑ καταλόγους με στοιχεία για 26 αμερικανούς πελάτες της τράπεζας UΒS, υπόπτους για φοροδιαφυγή.

Ε νδεικτική της άρνησης των τραπεζών στην αδήριτη ανάγκη να αλλάξουν νοοτροπία (κυρίως αυτές που έχουν βουλιάξει) είναι η χθεσινή απόφαση του βρετανικού ομίλου Lloyds να χορηγήσει μπόνους ύψους 2,3 εκατ. στερλινών στον διευθύνοντα σύμβουλο Ερικ Ντάνιελς για τις υπηρεσίες που προσέφερε το 2009, παρά το ότι η τράπεζα βρίσκεται ακόμη στο «κόκκινο». Διότι η Lloyds ανακοίνωσε ταυτόχρονα επισφάλειες 24 δισ.

στερλινών, που την καταδίκασαν να εμφανίσει λειτουργικές ζημιές 6,3 δισ. στερλινών για τη χρονιά που πέρασε. Σημειωτέον ότι η Lloyds ανήκει κατά 43% στους βρετανούς φορολογουμένους. Εν πάση περιπτώσει, ο Ντάνιελς επέδειξε αίσθημα ευθύνης έναντι της βρετανικής κοινής γνώμης και των μετόχων της τράπεζας, ανακοινώνοντας ότι εν τέλει δεν θα εισπράξει το μπόνους για το 2009.

Δεν είναι βέβαιο ότι την ίδια ευαισθησία θα επιδείξουν τα στελέχη της Royal Βank of Scotland. Η τράπεζα, η οποία σημειωτέον είναι εντελώς κρατικοποιημένη από την κυβέρνηση Μπράουν, ανακοίνωσε προχθές για το 2009 ζημιές 3,6 δισ. στερλινών και μπόνους… 1,3 δισ. στερλίνες στα στελέχη της. Πάντως, στο διεθνές τραπεζικό στερέωμα δεν λείπουν και οι φωνές στελεχών που δείχνουν ότι έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα. Ο πρόεδρος της αμερικανικής Μorgan Stanley Τζον Μακ, για παράδειγμα, διαπίστωσε δημοσίως την Πέμπτη ότι «οι τραπεζίτες εξακολουθούν να αμείβουν τον εαυτό τους με αδικαιολόγητα υψηλά ποσά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk