Στα χαρακώματα για το πλαίσιο προσόντων για επαγγελματικά δικαιώματα

Oλοι εναντίον όλων μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του εθνικού πλαισίου προσόντων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας, βάσει του οποίου θα καθοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων και μη στη χώρα μας. Τα ΤΕΙ τσακώνονται με τα πολυτεχνεία. Τα κολέγια με τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια. Ολοι διεκδικούν να καταταγούν ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους και όλοι ζητούν μια καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας. Το νέο πλαίσιο, που θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2012, κατατάσσει σε οκτώ επίπεδα τις διάφορες μορφές εκπαίδευσης (γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και ιδιωτικά κολέγια).

Oλοι εναντίον όλων μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του εθνικού πλαισίου προσόντων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας, βάσει του οποίου θα καθοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων και μη στη χώρα μας. Τα ΤΕΙ τσακώνονται με τα πολυτεχνεία. Τα κολέγια με τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια. Ολοι διεκδικούν να καταταγούν ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους και όλοι ζητούν μια καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας.

Το νέο πλαίσιο, που θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2012, κατατάσσει σε οκτώ επίπεδα τις διάφορες μορφές εκπαίδευσης (γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά και ιδιωτικά κολέγια). Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Οι εκπρόσωποι των 5ετών σπουδών στη χώρα (πολυτεχνεία, γεωπονικές σχολές) ζητούν να καταταγούν στο έβδομο επίπεδο του νέου πλαισίου προσόντων, δηλαδή ένα επίπεδο πάνω από τα υπόλοιπα ΑΕΙ (έκτο επίπεδο). Παράλληλα ζητούν τα πτυχία των ΤΕΙ να υποβιβαστούν σε σχέση με αυτά των πανεπιστημίων.

Μέσα σε όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες κολεγίων ανακοίνωσαν χθες ότι τα πτυχία τους αναγνωρίζονται στις υπόλοιπες χώρες ως ισάξια των πτυχίων των πανεπιστημίων και σίγουρα όχι ως αντίστοιχα του τέταρτου ή πέμπτου επιπέδου όπου αναμένεται να τα τοποθετήσει το υπουργείο Παιδείας.

«Πρόκειται για συντεχνίες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζ. Βριζίδης. «Τα ΤΕΙ θα πάνε στο έκτο επίπεδο είτε το θέλουν τα πανεπιστήμια είτε όχι. Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ελλάδα βέβαιαέχουμε συνηθίσει να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα χωρίς λόγο. Οι απόψεις που εκφράζουν τα πανεπιστήμια δεν θα περάσουν, γιατί δεν είναι λογικές. Η ανώτατη εκπαίδευση έχει δύο ισότιμους πυλώνες και έτσι θα μείνει» κατέληξε.
«Οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ πρέπει να καταταγούν στο επίπεδο πέντε του νέου πλαισίου επαγγελματικών προσόντων» λέει από την πλευρά του ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κ. Κ. Μουτζούρης. «Οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων πρέπει να καταταγούν στο επίπεδο έξι του νέου πλαισίου,ενώ οι διπλωματούχοι πενταετούς κύκλου σπουδών πρέπει να καταταγούν στο έβδομο επίπεδο του νέου πλαισίου προσόντων».

O σοι έχουν πτυχίο από ελληνικό κολέγιο που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο της Ευρώπης έχουν ήδη καταταγεί σε υψηλά επίπεδα, δηλώνει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κολεγίων κ. Κ. Καρκανιάς. «Οι απόφοιτοι των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λαμβάνουν στο τέλος των σπουδών τους βρετανικά πανεπιστημιακά πτυχία και μαζί με αυτά βεβαιώσεις κατάταξης στα επίπεδα 6 και 7 του βρετανικού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων» σημειώνει.

Στη χθεσινή ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων της εκπαίδευσης (πανεπιστημίων, ΤΕΙ, κολεγίων, ΙΕΚ κ.λπ.) χωρίς ωστόσο να κάνουν καμία σχετική πρόταση. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στην ομιλία της εξήγησε την ανάγκη πιστοποίησης δεξιοτήτων, προσόντων και γνώσεων, που στην ουσία, όπως είπε, σημαίνουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας, λιγότερο άγχος εργασιακής ασφάλειας. «Το μπορώ που λέει κάθε Ελληνας στον εαυτό του» δήλωσε η υπουργός Παιδείας «είναι σημαντικό να το έχει πιστοποιημένο και στα μάτια των άλλων»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk