Ε.Ε.: Οι τιτλοποιήσεις της Goldman Sachsστο μικροσκόπιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ O διεθνής χορός καλά κρατεί γύρω από το ζήτημα της τιτλοποίησης τμήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2001 και το 2002. Μια τιτλοποίηση (swap) που, όπως είναι γνωστό, έγινε υπό την αιγίδα (και με το αζημίωτο φυσικά) της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs και είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκαιρη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά τρόπο που αν δεν ήταν παράτυπος, ασφαλώς δεν ήταν διαφανής. Εξελίξεις επί του θέματος υπήρξαν χθες σε τρία μέτωπα και …

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ O διεθνής χορός καλά κρατεί γύρω από το ζήτημα της τιτλοποίησης τμήματος του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2001 και το 2002. Μια τιτλοποίηση (swap) που, όπως είναι γνωστό, έγινε υπό την αιγίδα (και με το αζημίωτο φυσικά) της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs και είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκαιρη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά τρόπο που αν δεν ήταν παράτυπος, ασφαλώς δεν ήταν διαφανής.

Εξελίξεις επί του θέματος υπήρξαν χθες σε τρία μέτωπα και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον, όπου ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε ότι τα πεπραγμένα της Goldman Sachs στην Ελλάδα θα διερευνηθούν ώστε να διαπιστωθεί αν με τις προτάσεις της έβλαψε το ελληνικό κράτος.

Από κοινοτικής πλευράς ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες ότι τα στοιχεία για τη μορφή και το περιεχόμενο αυτής της τιτλοποίησης, που έφθασαν προχθές από την Αθήνα, ύστερα από αίτημα της Εurostat, δεν ήταν πλήρη και ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες ευελπιστούν πως εντός του μηνός Μαρτίου θα έχουν το σύνολο των στοιχείων που επιζητούν.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για τους εκπροσώπους του Τύπου, που διένειμε χθες η Εurostat, αναφέρεται ότι η Ελλάδα αποδέχεται πως το 2001 και 2002 προσέφυγε στις υπηρεσίες της Goldman Sachs, αλλά και ότι εκείνη την εποχή τιτλοποιήσεις χρεών, όπως αυτές, ήταν αποδεκτές από την ΕΕ.

Στο ίδιο σημείωμα η Εurostat επισημαίνει ότι όταν το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (ΕSΑ 95) υιοθετήθηκε το 1995, τέτοιου τύπου πρακτικές δεν ήταν συνήθεις για τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι στατιστικοί κανόνες για αυτές τις συναλλαγές. Στη συνέχεια όμως η Εurostat, σε συνεργασία με τις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών της ΕΕ, επεξεργάστηκε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την καταγραφή τέτοιου τύπου συναλλαγών (τον Ιούλιο του 2002 και τον Μάρτιο του 2008).

Το σημείωμα της Εurostat έγινε δεκτό με ικανοποίηση από την Αθήνα. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι, όπως τονίζει και η Εurostat, το 2001 δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί ευρωπαϊκοί μεθοδολογικοί κανόνες για τα swaps και ότι όταν η Εurostat ανέπτυξε κανόνες, το 2002, οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν.

Ειδικά για το είδος του swap που είχε συναφθεί το 2001, κανόνες καταγραφής δεν υπήρχαν ως τον Μάρτιο του 2008, επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σε επίσκεψη της Εurostat τον Σεπτέμβριο του 2008, η τότε κυβέρνηση δεν έδωσε τα απαραίτητα στοιχεία. Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν δώσει όσες πληροφορίες ήταν δυνατό να διατεθούν στο σύντομο χρονικό περιθώριο που έπρεπε να αποσταλεί η σχετική απάντηση στην ΕΕ και ότι είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Το θέμα αυτό απασχόλησε εξάλλου προχθές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασαν τα κύρια αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκυ Φέρχοφστατ τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να διερευνήσει τους λόγους της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης καθώς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες». Ο κ. Φέρχοφστατ πρότεινε να κληθούν σε δημόσια ακρόαση όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στην ελληνική κρίση, δηλαδή εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Εurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Εurostat, τις ελληνικές αρχές αλλά και τις τράπεζες επενδύσεων, όπως η Goldman Sachs. Τέλος ο βέλγος πολιτικός αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί «ευρωπαϊκή λύση» στο ελληνικό πρόβλημα είτε μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων είτε μέσω της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Η Βrevan Ηoward διευκρινίζει
Με επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου της η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Βrevan Ηoward διαψεύδει ότι «σορτάρισε» στις αρχές του χρόνου σε ελληνικά ομόλογα.

«Δεν έχουμε καμία έκθεση short σε ελληνικό χρέος ή CDS και δεν είχαμε καμία ηθελημένη έκθεση σε θέσεις του ελληνικού χρέους ή CDS από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2009» τονίζεται στην επιστολή. «Οταν εξήλθαμε από τις θέσεις αυτές στα μέσα Δεκεμβρίου, το spread ήταν στα χαμηλά 200 και όχι στις 300 και άνω μονάδες βάσης, όπως ανέφερε το άρθρο. Οπως γράψαμε στην επιστολή του Φεβρουαρίου προς τους επενδυτές, αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε τη ροή ειδήσεων για πιθανή ευκαιρία να πάρουμε θέση long στο ελληνικό χρέος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk