Γερμανικές αποζημιώσειςΓ. Παπανδρέου:«Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως σημαία ευκαιρίας»

Απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έδωσε ο πρωθυπουργός, σήμερα, Παρασκευή, λέγοντας ότι «δεν παραιτούμαστε των αξιώσεών μας αλλά δεν παρασυρόμαστε από την προβοκάτσια ενός εντύπου».

«Σε καμία περίπτωση δεν παραιτείται η χώρα μας από την διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, ούτε όμως παρασυρόμαστε από την επικαιρότητα ή την προβοκάτσια ενός εντύπου. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας, αλλά όχι να το καταστήσουμε σημαία ευκαιρίας τώρα που είμαστε σε αδυναμία προσπαθώντας να βάλουμε τάξη, να επιφέρουμε τομές και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας».

Αυτό τόνισε απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «αν επαναφέρουμε το θέμα επισήμως στη φάση αυτή, θα ερμηνευθεί, ως αδυναμία, υπεκφυγή και αναζήτηση για άλλοθι.

«Δεν ήθελα μία τέτοια εκτίμηση, πιστεύοντας ότι δεν πρέπει η εξωτερική πολιτική να αντιμετωπίζεται ως σημαία ευκαιρίας ή για εσωτερική κατανάλωση»
υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποδείξει η χώρα μας πρώτα ότι είναι αξιόπιστη και πληρώνει τα χρέη της κι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από μας τους ίδιους: «Την εικόνα της αξιοπιστίας θα την αποκαταστήσουμε. Προέχει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αποκαταστήσουμε την εθνική μας υπερηφάνεια, αλλά περιμένουμε κι από τους εταίρους μας να τηρήσουν και τις δικές τους ρητές και άρρητες δεσμεύσεις».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ακόμα την ικανοποίηση του για τις αποστάσεις που πήρε η γερμανική κυβέρνηση, δια του πρεσβευτού της, για τα όσα ατυχή και προσβλητικά αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα του περιοδικού Focus.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θέση του πρωθυπουργού και καταφέρθηκε κατά των κομμάτων της Αριστεράς και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, το να πετάμε πέτρες στη τζαμαρία δεν συνιστά προσφορά».

Επαίνεσε ακόμη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ το γεγονός της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο, λέγοντας ότι «ως κίνηση είναι επιβεβλημένη στην πολιτική συγκυρία για να καταλάβουν οι Βρυξέλλες ότι υπάρχουν και άλλες δίοδοι».

Επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στο όλο ιστορικό περί τις γερμανικές αποζημιώσεις, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά υποτέλειας από πλευράς Ελλάδος και υπογραμμίζοντας ότι όσες χώρες διεκδίκησαν και απαίτησαν πήραν αποζημιώσεις.

Ο πόεδρος του ΛΑ.ΟΣ μάλιστα, επιτέθηκε στη Γερμανία κάνοντας λόγο για «κλεπταποδόχους»:«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα. Αν είχαμε πάρει τα υποβρύχια που γέρνουν, δεν θα μιλούσαν».

Απαντώντας ακριβώς στην επισήμανση αυτή στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι στο θέμα των εξοπλισμών πρώτιστο κριτήριο παραμένει το εθνικό συμφέρον και όχι το συμφέρον των προμηθευτών και πάντως με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας.

Κατά τα άλλα επανέλαβε ότι το θέμα των αποζημιώσεων «είναι υπαρκτό και ανοικτό. Το θέμα υφίσταται στις διμερείς μας σχέσεις».-

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk