Τo δάχτυλο της Αφροδίτης

Δεν μας εκπλήσσουν τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Τύπου για την Ελλάδα. Ηταν και είναι αναμενόμενα και- δημοσιογραφικάδικαιολογημένα, ιδιαίτερα όταν ο οικονομικός εκτροχιασμός της χώρας συνοδεύεται από τη χρεοκοπία σύμπασας της «πολιτικής τάξης» αλλά και από τη συνενοχή ολόκληρης της κοινωνίας, που έμοιαζε να κρύβεται μέχρι να την πάρουν χαμπάρι. Εκείνο που με εκπλήσσει είναι η αντίδραση ορισμένων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου Αθηναίων.

Τo δάχτυλο  της Αφροδίτης | tovima.gr

Δεν μας εκπλήσσουν τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Τύπου για την Ελλάδα. Ηταν και είναι αναμενόμενα και- δημοσιογραφικάδικαιολογημένα, ιδιαίτερα όταν ο οικονομικός εκτροχιασμός της χώρας συνοδεύεται από τη χρεοκοπία σύμπασας της «πολιτικής τάξης» αλλά και από τη συνενοχή ολόκληρης της κοινωνίας, που έμοιαζε να κρύβεται μέχρι να την πάρουν χαμπάρι. Εκείνο που με εκπλήσσει είναι η αντίδραση ορισμένων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου Αθηναίων. Σαν δάσκαλοι παλαιού καιρού σηκώνουν το χέρι προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκαλώντας τες, εκ του ασφαλούς και προφανώς για εσωτερική κατανάλωση, γιατί δεν «μαλώνουν» τα συγκροτήματα Τύπου πoυ επιπλήττουν τη χώρα ή βάζουν την Αφροδίτη της Μήλου να μας κάνει «fuck you». Είναι αναμφίβολα μια στάση συμπλεγματική που την έχουμε δει να εκδηλώνεται πολλές φορές στο παρελθόν, και μάλιστα να θεωρητικοποιείται μέσα από εκείνο το περίφημο «ανάδελφο έθνος». Είμαστε μόνοι μας και όλοι μάς χτυπούν, ασχέτως του εάν τα τελευταία τριάντα χρόνια ζούμε με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορούμε να διαχειριστούμε τη δημοσιότητα του ξένου Τύπου, είτε αρνητική είτε θετική. Το καλοκαίρι του 2004 η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, τα μεγάλα έργα, η αναγέννηση της Αθήνας- που αποδείχτηκε τελικά προσωρινή- προκάλεσαν ένα κύμα θετικής δημοσιότητας σε όλα τα Μέσα του κόσμου, προκαλώντας μάλιστα μεταστροφή της κοινής γνώμης αλλά και των ιθυνόντων πολλών δυτικών χωρών, που έβλεπαν την Ελλάδα, ιδίως λόγω της τρομοκρατίας, ως ένα είδος αποδιοπομπαίου τράγου (καλύτερα κατσικιού, λόγω μεγέθους). Ικανοποιηθήκαμε, συμπλεγματικά και πάλι, από τη δημοσιότητα αυτή, χωρίς να μπορέσουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε.

Αλλο μεγάλο κύμα δημοσιότητας είχαμε τον Δεκέμβριο του 2008, με τα γνωστά γεγονότα. Και πάλι ικανοποιηθήκαμε, συμπλεγματικά, ιδίως όταν τα δημοσιεύματα παρουσίαζαν την Αθήνα ως την κοιτίδα της νέας επανάστασης και της αμφισβήτησης. Η επανάσταση τελικά έχασε το ραντεβού, αλλά αυτόν τον καιρό μάς ενοχλούν δημοσιεύματα εφημερίδων για τις αναιμικές διαδηλώσεις των Αθηνών εναντίον των μέτρων. Το περασμένο καλοκαίρι η θετική δημοσιότητα για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης προκάλεσε και πάλι τα συμπλεγματικά μας αντανακλαστικά. Η δημοσιότητα αυτή εξανεμίστηκε βεβαίως γρήγορα, γιατί το φθινόπωρο μας έστειλαν τον λογαριασμό.

Μας νοιάζει τόσο πολύ η γνώμη των άλλων, η έξωθεν μαρτυρία, αλλά δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη δημοσιότητα. Αυτό είναι ένα γενικότερο έλλειμμα πολιτικής και ειδικότερα έλλειμμα διπλωματίας. Ολοι έχουν λουφάξει και μόνο κάτι γραφικοί κουνούν το δάχτυλο, για να τους δούμε στις ειδήσεις των 8.

nbak@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk