ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωεπιτόκια και «τιμωρία»

Στον απόηχο των μεγάλων κρατικών χρεών στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι το ξανασκέφτονται αναφορικά με τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Η έξοδος εξάλλου των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών από τα πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα στήριξης θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τη συνέχεια διότι αν κάτι πάει στραβά, η όποια ανάκαμψη των οικονομιών εύκολα θα μπορούσε να πάει περίπατο. Ολοι πάντως …

Στον απόηχο των μεγάλων κρατικών χρεών στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι το ξανασκέφτονται αναφορικά με τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. Η έξοδος εξάλλου των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών από τα πρωτοφανή δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα στήριξης θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τη συνέχεια διότι αν κάτι πάει στραβά, η όποια ανάκαμψη των οικονομιών εύκολα θα μπορούσε να πάει περίπατο.

Ολοι πάντως θέλουν να αποφύγουν το παράδειγμα της Ιαπωνίας κατά τη δεκαετία του ΄90, καθώς τότε, στα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, η άνοδος της φορολογίας και των επιτοκίων οδήγησε την οικονομία σε οπισθοδρόμηση, από την οποία η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν έχει ξεφύγει ως τις ημέρες μας.

Η τάση της ασύμμετρης ανάκαμψης από την κρίση (π.χ. οι ΗΠΑ ανακάμπτουν ταχύτερα απ΄ ό,τι η Βρετανία και η ευρωζώνη, ενώ συνολικά οι αναδυόμενες οικονομίες σημειώνουν τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις ανεπτυγμένες) πιθανόν είναι να υπαγορεύσει σε βάθος χρόνου διαφορετικές στρατηγικές εξόδου από αυτήν. Η Citi, π.χ., προβλέπει άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ στο 1% το δ΄ τρίμηνο του 2010, ενώ η ΗSΒC εκτιμά ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά το τρέχον έτος και θα αυξηθούν στο 0,50% το γ΄ τρίμηνο του 2011! Παράλληλα, ενώ η Deutsche Βank, η ΗSΒC και η Credit Suisse αναμένουν τα επιτόκια του ευρώ να αυξηθούν στο 1,5% εφέτος, η Citi προβλέπει ότι τα αντίστοιχα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Αν και εντείνεται η αντιπαράθεση των κυριότερων κεντρικών τραπεζών στις ανεπτυγμένες χώρες, η JΡ Μorgan Αsset Μanagement προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική σύσφιξη εντός του 2010, με την Κίνα να είναι η μόνη που προβαίνει σε εξομάλυνση της πολιτικής της, μια διαδικασία όμως η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς οι νομισματικές Αρχές στην ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωπες με τα προβλήματα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, με τη χώρα μας να εκτιμάται ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για το σύνολο της ευρωζώνης, η JΡ Μorgan θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2010, εκτός αν μια τέτοια κίνηση πάρει, όπως λέγεται, και τη μορφή μιας επιπρόσθετης «τιμωρίας» για τον σπάταλο ευρωπαϊκό Νότο.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk