BHMAτοδότηs

Θα περιγράψω μια πολιτική χορογραφία την οποία ουδείς θεώρησε τυχαία. Ο κ. Χρ. Παπουτσής μιλούσε χθες στη Βουλή σε προγραμματισμένη συγκέντρωση νέων βουλευτών (που εξελέγησαν πρώτη φορά το 2009) και αναφερόταν επικριτικά σε όσους βουλευτές καταθέτουν δικές τους πολιτικές προτάσεις μέσω του Τύπου. Εκείνη την ώρα κάποιοι βουλευτές σηκώνουν και δείχνουν επιδεικτικά φύλλο του «Βήματος»(της Κυριακής 21ης Φεβρουαρίου). Η εφημερίδα είχε αναφερθεί σε ορισμένες ριζοσπαστικές θέσεις του καθηγητή και νέου βουλευτή του ΠαΣοΚ κ.

Θα περιγράψω μια πολιτική χορογραφία την οποία ουδείς θεώρησε τυχαία. Ο κ. Χρ. Παπουτσής μιλούσε χθες στη Βουλή σε προγραμματισμένη συγκέντρωση νέων βουλευτών (που εξελέγησαν πρώτη φορά το 2009) και αναφερόταν επικριτικά σε όσους βουλευτές καταθέτουν δικές τους πολιτικές προτάσεις μέσω του Τύπου. Εκείνη την ώρα κάποιοι βουλευτές σηκώνουν και δείχνουν επιδεικτικά φύλλο του «Βήματος»(της Κυριακής 21ης Φεβρουαρίου).

Η εφημερίδα είχε αναφερθεί σε ορισμένες ριζοσπαστικές θέσεις του καθηγητή και νέου βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ηλ. Μόσιαλου για το Σύστημα Υγείας. Προφανώς οι εν λόγω βουλευτές σπεύδουν να γίνουν οι νέες «υπηρέτριες» της κομματικής ιεραρχίας. Πάντως η νέα βουλευτής κυρία Αννα Νταλάρα ηγείται της αντίστασης κατά της αρχής, αφού ακούστηκε να αναφέρει ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να λειτουργούν υπό «μουσολινικές συνθήκες» . Εύγε!

***

Προς το παρόν η εσωκομματική κριτική στην οικονομική πολιτική διατηρείται σε χαμηλούς τόνους. Για παράδειγμα η κυρία Βάσω Παπανδρέου έλεγε σε πηγαδάκι βουλευτών ότι η κυβέρνηση, βλέποντας τι ισχύει στα δημόσια οικονομικά, θα έπρεπε αμέσως μετά τις εκλογές να αναστείλει το πρόγραμμά της για δύο χρόνια και να αποφασίσει άμεσα τη λήψη σκληρών μέτρων. Κυβερνητικοί, πάντως, όταν ακούν τέτοιες κριτικές μιλούν για «μετά Χριστόν προφήτες». Δεν θέλω να πάρω θέση στον εσωκομματικό κλεφτοπόλεμο, αλλά από όσο θυμάμαι η Βάσω τα έλεγε από τότε…

***

Αλλεπάλληλες συσκέψεις είχαν χθες το απόγευμα οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας πολλούς να εικάζουν ότι τα νέα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα. Αλλωστε η αύξηση του ΦΠΑ προϋποθέτει οι εταιρείες να έχουν καιρό (ας πούμε ένα Σαββατοκύριακο…), ώστε να κάνουν απογραφή εμπορευμάτων.

Αλλοι όμως λένε ότι το πακέτο μέτρων είναι τόσο σκληρό ώστε η κυβέρνηση χρειάζεται ένα Σαββατοκύριακο προκειμένου να συνηθίσει στην ιδέα ότι το ανακοινώνει (αλλά και να το συζητήσει με τον επίτροπο κ. Ολι Ρεν που καταφθάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα).

***

Μια ριζοσπαστική πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία καταθέτει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του, θα ζητεί να ειπωθεί ολόκληρη η αλήθεια για την οικονομία από το 1981 και μετά (και όχι μόνο από το 2004 και έπειτα.)

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά επέμεναν να διεξαχθεί έρευνα από το 1821 και μετά, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ τούς συγκράτησε. Το γεγονός ότι για όσους είναι κάτω από 35 ετών (δηλαδή οι μισοί Ελληνες) το 1981 είναι προϊστορία δεν προβληματίζει τη Ρηγίλλης.

***

«Αισθάνομαι σαν τον καπετάνιο του “Τιτανικού” όταν είδε την προπέλα να κοιτάζει το φεγγάρι». Η ρήση ανήκει στον κ. Γ. Χατζημάρκο, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, όταν κλήθηκε προ έτους να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεργάτης μου ζήτησε από τον κ. Χατζημάρκο να απαντήσει αν η ίδια οξυδερκής πρόβλεψη μπορεί να ισχύει και για την ελληνική οικονομία.

«Πάντως δεν ισχύει για τα Δωδεκάνησα» ήταν η σιβυλλική απάντηση. Ο λόγος; Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συμφώνησε με την εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ώστε η τελευταία να εκτελεί δρομολόγια 12 μήνες τον χρόνο προς Ρόδο και Κω. Κοντολογίς, ο «Τιτανικός» θα διατηρηθεί στην επιφάνεια από τους τουρίστες του.

***

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να συνεδριάσει το (εν πολλοίς διακοσμητικό) Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ στις 19 και 20 Μαρτίου. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για τη συνεδρίαση, πέραν του γεγονότος ότι οι βουλευτές και οι υπουργοί οφείλουν να υποκρίνονται κάθε δύο- τρεις μήνες ότι υπάρχει κόμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk