Στροφή σε παλαιές και μεσαίου εμβαδού κατοικίες

Oι Ελληνες προτιμούν παλαιά και μεσαίου εμβαδού ακίνητα και λιγότερο νεόδμητα και μεγάλης επιφάνειας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το κτηματομεσιτικό δίκτυο Re/Μax Ελλάς, η οποία, εκτός των άλλων, καταγράφει σε αρκετές περιπτώσεις πτώση τιμών στις κατοικίες σε ετήσια βάση που κυμαίνεται από 5% ως 10%. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Re/Μax Ελλάς κ. Στ. Σαμολαδά, η αγορά των ακινήτων διέρχεται μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών εν μέσω διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και σημαντικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Oι Ελληνες προτιμούν παλαιά και μεσαίου εμβαδού ακίνητα και λιγότερο νεόδμητα και μεγάλης επιφάνειας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το κτηματομεσιτικό δίκτυο Re/Μax Ελλάς, η οποία, εκτός των άλλων, καταγράφει σε αρκετές περιπτώσεις πτώση τιμών στις κατοικίες σε ετήσια βάση που κυμαίνεται από 5% ως 10%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Re/Μax Ελλάς κ. Στ. Σαμολαδά, η αγορά των ακινήτων διέρχεται μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών εν μέσω διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και σημαντικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας, το προηγούμενο έτος χαρακτηρίζεται από μείωση της ζήτησης στην αγορά τόσο οικιστικών όσο και επαγγελματικών ακινήτων, «πάγωμα» των τιμών αλλά και έντονη αναποφασιστικότητα εκ μέρους των ενδιαφερομένων αγοραστών να προχωρήσουν στην απόκτηση ενός ακινήτου. Επίσης παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι τράπεζες να έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές κατά τη χορήγηση στεγαστικών δανείων και αυτό αποτέλεσε αναμφισβήτητα τροχοπέδη στην ανάπτυξη της κτηματαγοράς.

Και για το πρώτο δίμηνο του 2010 όμως η εικόνα δεν είναι διαφορετική καθώς όλοι περιμένουν τις εξελίξεις στην οικονομία για να λάβουν τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Σαμολαδάς, το ακίνητο, λόγω του γεγονότος ότι προσφέρει μια ασφάλεια έναντι άλλων επενδυτικών επιλογών, εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των ενδιαφερομένων αγοραστών, οι οποίοι αναζητούν εν μέσω κρίσης τις κατάλληλες ευκαιρίες οι οποίες, όταν εντοπιστούν, προσφέρουν σε βάθος χρόνου σημαντικές υπεραξίες.

Σήμερα τα περισσότερα οικιστικά ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσω αγοραπωλησιών είναι ηλικίας άνω των 30 ετών, διαμερίσματα εμβαδού από 70 τ.μ. ως 90 τ.μ. Τα προηγούμενα χρόνια οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε πιο καινούργια ακίνητα και μεγαλύτερης επιφάνειας. Επίσης όσοι αποφάσισαν το 2009 να αγοράσουν κάποιο διαμέρισμα με σκοπό την επένδυση επέλεξαν ακίνητα μικρής επιφάνειας που βρίσκονται σε περιοχές με προοπτική ανάπτυξης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποδόσεις από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων αγγίζουν το 5%-6% ετησίως, δηλαδή πολύ πιο πάνω από άλλες επενδυτικές επιλογές. Πιο αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές οικιστικών ακινήτων, σε συνέχεια του 2008, προτίμησαν 8 στις 10 περιπτώσεις παλαιές κατοικίες έναντι των νεόδμητων, κυρίως λόγω της διαφοράς στις τιμές. Μάλιστα μία στις τρεις παλαιές κατοικίες ήταν άνω των 30 ετών.

Στην Αττική τα παλαιά ακίνητα είχαν καθολική επικράτηση. Περίπου εννέα στα δέκα ακίνητα που πωλήθηκαν το περασμένο έτος από το δίκτυο της Re/Μax ήταν παλαιά, με τα περισσότερα από αυτά (33%) να είναι ηλικίας άνω των 30 ετών! Στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά των παλαιών ακινήτων, άνω των 30 ετών, είναι εντυπωσιακά (45%), αξιοσημείωτο όμως είναι και το ποσοστό των νεόδμητων (28%), μεγαλύτερο και από την Αττική και από το σύνολο Ελλάδος. Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε μια διαφοροποίηση σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το ποσοστό των νεόδμητων δεν ξεπέρασε το 15% των πωληθέντων ακινήτων, στα παλαιά ακίνητα όμως το μεγαλύτερο ποσοστό (23%) ήταν ηλικίας 1-5 ετών.

Μία ακόμη κατανομή των πωληθέντων ακινήτων έχει να κάνει με το εμβαδόν. Το φαινόμενο με τα μεσαίου εμβαδού ακίνητα που παρατηρήθηκε το 2008 συνεχίζεται και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Δημοφιλέστερη κατηγορία με ποσοστό 28% ήταν το 2009 τα οικιστικά ακίνητα εμβαδού 71-90 τ.μ. Ακολούθησαν τα λίγο μεγαλύτερα (91-110 τ.μ.) με ποσοστό 19%, ενώ στην τρίτη θέση προτίμησης βρέθηκαν τα λίγο μικρότερα (51-70 τ.μ.) με ποσοστό 18%. Στην Αττική η εικόνα είναι παρόμοια με του συνόλου Ελλάδος στη δημοφιλέστερη κατηγορία των 71-90 τ.μ.

Επίσης τα λίγο μεγαλύτερα ακίνητα (91-110) τ.μ. κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις με 19%, ενώ τα λίγο μικρότερα (51-70 τ.μ.) κατέλαβαν την τρίτη θέση με ποσοστό 16%. Στη Θεσσαλονίκη περίπου το 1/3 των πωληθέντων οικιστικών ακινήτων ήταν εμβαδού 71-90 τ.μ. και το 1/4 περίπου ήταν εμβαδού 51-70 τ.μ.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) και πάλι οι δημοφιλέστερες κατηγορίες ήταν οι μεσαίες (71-90, 51-70 και 91-110 τ.μ.) με ποσοστά 24%, 18% και 18% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk