Κύπρου: Υποχώρησε κατά 38% η κερδοφορία

Μείωση της τάξεως του 38% σε σχέση με το 2008 σημείωσε η καθαρή κερδοφορία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κατά την περυσινή χρήση, η οποία ωστόσο διαμορφώθηκε βάσει των στόχων που είχαν τεθεί από τη διοίκησή της μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Οπως ανακοινώθηκε τα καθαρά μετά τους φόρους κέρδη σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 313 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τελικό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

Μείωση της τάξεως του 38% σε σχέση με το 2008 σημείωσε η καθαρή κερδοφορία του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κατά την περυσινή χρήση, η οποία ωστόσο διαμορφώθηκε βάσει των στόχων που είχαν τεθεί από τη διοίκησή της μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Οπως ανακοινώθηκε τα καθαρά μετά τους φόρους κέρδη σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 313 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τελικό μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή. Το σύνολο του προτεινόμενου τελικού μερίσματος μαζί με το προμέρισμα 0,08 ευρώ που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 ανέρχεται σε 0,16 ευρώ ανά μετοχή, με προτεινόμενη ημερομηνία αποκοπής (exdividend date) την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010.

Το 2009 τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ετήσια αύξηση 8% και ανήλθαν σε 1,09 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το Συγκρότημα πέτυχε βελτίωση στην κεφαλαιακή θέση του. Συγκεκριμένα ο δείκτης πρωτοβάθ μιων κεφαλαίων ανήλθε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 σε 10,6%, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε 90% και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 5,6%. Τα δάνεια του Συγκροτήματος στο τέλος του 2009 ανήλθαν σε 26,51 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 6% κυρίως λόγω της περιορισμένης ζήτησης για δανεισμό σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και της συνετής πιστοδοτικής πολιτικής που ακολουθήθηκε. Από την άλλη το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε σε 28,58 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 2%.

Σχετικά με το 2010 οι στρατηγικές προτεραιότητες της διοίκησης της τράπεζας επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας και υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στον περιορισμό των εξόδων με ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Παράλληλα το Συγκρότημα αποσκοπεί σε περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στις νέες αγορές όπου δραστηριοποιείται, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, προσδίδοντας μακροπρόθεσμη διασπορά των εσόδων, της κερδοφορίας αλλά και των κινδύνων. Σε σχέση με τον στόχο της εφετινής κερδοφορίας επισημαίνεται ότι αν και είναι δύσκολος ο ακριβής καθορισμός του, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά, εκτιμάται ότι τα κέρδη μετά τη φορολογία θα κυμανθούν μεταξύ 300 εκατ. ευρώ και 400 εκατ. ευρώ, με θετική συνεισφορά από όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η τράπεζα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk