Καμπανάκι από διεθνείς οίκους για υποβάθμιση της οικονομίας

Εντονο προβληματισμό για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν οι νέες προειδοποιήσεις για υποβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να βγάλουν από το «μικροσκόπιό» τους τη χώρα μας αν δεν δουν τους επόμενους μήνες ότι η δημοσιονομική κατάσταση οδεύει προς το καλύτερο. Οι μετοχές και τα ομόλογα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά χθες «στη δίνη του κυκλώνα» καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο τα εφιαλτικά σενάρια περί αδυναμίας αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, μιας εξέλιξης με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στον δανεισμό των τραπεζών.

Καμπανάκι από διεθνείς οίκους  για υποβάθμιση της οικονομίας | tovima.gr

Εντονο προβληματισμό για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν οι νέες προειδοποιήσεις για υποβάθμισή της από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να βγάλουν από το «μικροσκόπιό» τους τη χώρα μας αν δεν δουν τους επόμενους μήνες ότι η δημοσιονομική κατάσταση οδεύει προς το καλύτερο. Οι μετοχές και τα ομόλογα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά χθες «στη δίνη του κυκλώνα» καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο τα εφιαλτικά σενάρια περί αδυναμίας αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, μιας εξέλιξης με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στον δανεισμό των τραπεζών. Τα spreads των τίτλων του Δημοσίου κατέγραψαν νέα άνοδο, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς εντείνεται η ανησυχία για την εκτέλεση του προγράμματος άντλησης ρευστότητας από τους ελληνικούς ομίλους τους επόμενους μήνες. Αν επαληθευτούν οι προειδοποιήσεις υποβάθμισης, θα οδηγήσουν σε νέα άνοδο το κόστος δανεισμού των τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα το μετακυλίσουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διόλου τυχαία δεν είναι η πτώση της πιστωτικής επέκτασης τον Ιανουάριο σε ιστορικό χαμηλό από την εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα κλείνουν τη στρόφιγγα των δανείων λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος και ομολόγων, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για δανεικά από πελάτες με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα βρίσκεται στο ναδίρ.

Χθες ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με απώλειες 2,82%, με τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών να υποχωρεί κατά 4,92%. Πρόκειται για εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τις απώλειες των ομολογιακών κρατικών τίτλων. Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφωνόταν αργά χθες το απόγευμα πάνω από τις 350 μονάδες βάσης (μ.β.), υψηλότερα τουλάχιστον κατά 20 μ.β. σε σχέση με την Τετάρτη. Αντίστοιχη ήταν και η κίνηση του spread του 5ετούς τίτλου, το οποίο αυξήθηκε σε επίπεδα άνω των 450 μ.β. έναντι 420-430 μ.β. προχθές.

Αναστροφή της πτωτικής τάσης υπήρξε και στην αγορά των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, με το CDS των 5ετών ομολόγων να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο στη Δυτική Ευρώπη (+12 μ.β.), αναρριχώμενο στις 393 μ.β. και πλησιάζοντας επικίνδυνα τα ιστορικά υψηλά του. Το νέο κύμα πωλήσεων προκάλεσαν οι νέες προειδοποιήσεις από τους τρεις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Αναλυτικότερα, μπορεί η Standard & Ρoor΄s να διατήρησε αμετάβλητη σε «ΒΒΒ+» και «Α2» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας αντίστοιχα, ωστόσο η απειλή υποβάθμισης (negative watch) σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα παρέμεινε. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο αναλυτής του οίκου Μarko Μrsnik δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η προς τα κάτω αναθεώρηση της βαθμολόγησης να πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα και να είναι της τάξεως ακόμη και των δύο βαθμίδων.

Αν και ο οίκος χαρακτηρίζει λογικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος, προσθέτει ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του, το στέλεχος του οίκου Μoody΄s, Ρierre Cailleteau, τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι είναι πιθανή η υποβάθμιση της Ελλάδας ακόμη και κατά δύο βαθμίδες αν η απόκλιση των πραγματικών μεγεθών από το ΠΣΑ είναι μεγάλη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει το σχέδιό της. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι αν η οικονομία βαδίσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ, τότε είναι πολύ πιθανή η διατήρηση της αξιολόγησής της σε Α2. Τη διατήρηση της αξιολόγησής της σε «ΒΒΒ+» τους επόμενους μήνες, αν όλα κυλήσουν βάσει του πλάνου που υπάρχει, προανήγγειλε και ο οίκος Fitch Ratings, ο οποίος ωστόσο δεν απέσυρε τις αρνητικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας. Ο αναλυτής του Chris Ρryce μιλώντας σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο σημείωσε ότι δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η υποβάθμιση τους επόμενους μήνες, αν η κατάσταση εξελιχθεί όπως αναμένεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk