Στα πράγματα

Η ανασφάλεια αποτρέπει τους καταναλωτές από αγορές

Δυσάρεστες εξελίξεις δρομολόγησε για το ελληνικό λιανεμπόριο η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων, τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Β. Κορκίδης (στη φωτογραφία), πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Δυσάρεστες εξελίξεις δρομολόγησε για το ελληνικό λιανεμπόριο η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων, τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Β. Κορκίδης (στη φωτογραφία), πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

– Πώς εξελίχθηκε τελικώς η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων;

«Η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων σηματοδότησε εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις για την ελληνική αγορά και το λιανεμπόριο ειδικότερα. Ηδη από τις αρχές του νέους έτους είχαν διαφανεί ορισμένες ανησυχητικές τάσεις όσον αφορά τους τζίρους των επιχειρήσεων, οι οποίες κλιμακώθηκαν με την υποχώρηση του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, που κυμάνθηκε από 15% ως και 20% σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της αγοράς, ενώ έχει αισθητά μειωθεί η ίδρυση νέων επιχειρήσεων από τις αρχές του 2010. Είναι φανερό, νομίζω, ότι η γενικότερη αβεβαιότητα σχετικά με το βάθος των κυβερνητικών παρεμβάσεων στους μισθούς και στην οικονομία, αλλά και η υπολογιζόμενη μείωση των εισοδημάτων στα ελληνικά νοικοκυριά έχουν διαμορφώσει ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, που αποτρέπει πολλούς καταναλωτές από αγορές. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και θα θέσει “εις τον τύπον των ήλων” και την αποδοτικότητα των μέτρων που θα ληφθούν, αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

– Η φοροδιαφυγή και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής φορολογικής πολιτικής. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα;

«Για εμάς η πάταξη της φοροδιαφυγής συνδέεται άρρηκτα με τα ζητήματα του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου και της απώλειας εσόδων και θέσεων εργασίας που προκύπτει από αυτές τις δραστηριότητες. Σημειώνουμε βέβαια ότι τυχόν αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει σημαντικά τον έλληνα καταναλωτή. Οσον αφορά, τέλος, τις αποδείξεις, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια πανελλαδική καμπάνια με τους 256 εμπορικούς μας συλλόγους με σύνθημα “Ταμειακές παντού. Αποδείξεις από όλους” ». – Η ελληνική οικονομία τελευταία βρίσκεται στην «πρέσα» των αγορών. Θεωρείτε ότι ορθώς συμβαίνει αυτό;

«Νομίζω ότι από πολλές πλευρές δραματοποιούνται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η φερόμενη ασυνέπεια των ελληνικών κυβερνήσεων. Δεν μπορώ να μην επισημάνω και τη μεροληπτική στάση που υφιστάμεθα σε σχέση με τις άλλες έξι χώρες της ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται σε πολύ δεινότερη θέση από εμάς όσον αφορά το ύψος του χρέους τους. Επίσης δεν είμαι τόσο πρόθυμος να δεχθώ ότι η διαφθορά και τα “κουκουλώματα” είναι ίδιον της ελληνικής κουλτούρας και είναι εγγεγραμμένα στη θεσμική δομή της χώρας μας, όταν το 5% του προϋπολογισμού της ΕΕ χάνεται λόγω σκανδάλων και μεγάλος αριθμός των τελευταίων παραμένει στο σκοτάδι».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk