ΕΛΛΠΕ: Ικανοποιητική η καθαρή κερδοφορία

Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) στα 390 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 175 εκατ. ευρώ για το 2009 ανακοίνωσε ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται για ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία λόγω της ισχυρής παρουσίας στον τομέα της διύλισης μέσα σε δυσμενές διεθνές περιβάλλον και στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η πετρελαϊκή αγορά. Στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη υπήρξε πτώση κερδών, τα οποία βρέθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ από 204 εκατ. ευρώ το 2008 (-26%). Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση ένα τελικό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΛΛΠΕ: Ικανοποιητική  η καθαρή κερδοφορία | tovima.gr

Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) στα 390 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 175 εκατ. ευρώ για το 2009 ανακοίνωσε ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται για ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία λόγω της ισχυρής παρουσίας στον τομέα της διύλισης μέσα σε δυσμενές διεθνές περιβάλλον και στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η πετρελαϊκή αγορά. Στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη υπήρξε πτώση κερδών, τα οποία βρέθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ από 204 εκατ. ευρώ το 2008 (-26%).

Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση ένα τελικό μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Συμπεριλαμβανομένου του προμερίσματος, που ήταν 0,15 ευρώ ανά μετοχή, το συνολικό μέρισμα για τη χρήση του 2009 φθάνει στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Ο κ. Ι. Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΛΠΕ, ανέφερε σχετικά. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία μας σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο διεθνώς και στην Ελλάδα ήταν ικανοποιητική».

Ο κλάδος διύλισης επηρεάστηκε αρνητικά πρωτίστως από την υποχώρηση των περιθωρίων, αλλά και από τη μειωμένη ζήτηση στην ελληνική αγορά.

Στην εγχώρια εμπορία η αύξηση πωλήσεων ανά πρατήριο της ΕΚΟ, η βελτιωμένη διάρθρωση των πωλήσεων και η συγκράτηση των δαπανών οδήγησαν σε αύξηση των συγκρίσιμων κερδών, ενώ η εξαγορά της ΒΡ Ηellas ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου οπότε η επίδρασή της στα αποτελέσματα του ομίλου είναι περιορισμένη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk