αντιεξουσιαστικά

Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη που θα στεγάσει το Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού εγκαινίασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος (στο σκίτσο). Οπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπολογίζεται ότι στο νέο κέντρο θα εισάγονται προς επεξεργασία (καταμέτρηση, έλεγχο γνησιότητας και διαλογή) 240 εκατ. τεμάχια χαρτονομισμάτων τον χρόνο, ποσό που αντιπροσωπεύει το 25% ως 30% της συνολικής παραγωγής του δικτύου καταστημάτων της κεντρικής τράπεζας.

Διακίνηση
Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη που θα στεγάσει το Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού εγκαινίασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος (στο σκίτσο).

* * *
Οπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπολογίζεται ότι στο νέο κέντρο θα εισάγονται προς επεξεργασία (καταμέτρηση, έλεγχο γνησιότητας και διαλογή) 240 εκατ. τεμάχια χαρτονομισμάτων τον χρόνο, ποσό που αντιπροσωπεύει το 25% ως 30% της συνολικής παραγωγής του δικτύου καταστημάτων της κεντρικής τράπεζας.

Συναντήσεις
Πρωτοβουλία για την προώθηση και ενίσχυση του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας και τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να αυξήσουν περαιτέρω την εμπορική παρουσία τους σε νέες αγορές έλαβαν η Εurobank ΕFG και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), διοργανώνοντας περισσότερες από 350 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και ρουμανικών επιχειρήσεων του κλάδου το προηγούμενο διήμερο στο Βουκουρέστι.

* * *
Η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Στη ρουμανική αγορά οι Ελληνες εκτιμάται ότι έχουν επενδύσει περί τα 4 με 5 δισ. ευρώ.

Αντανακλαστικά
Τo ΧΑ αποφάσισε χθες την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας καθώς μετά και την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ της εταιρείας κ. Θ. Λαναρά, το μόνο μέλος που παρέμενε στο διοικητικό συμβούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χ. Βατίστας, σεβόμενος τον εαυτό του παραιτήθηκε και αυτός.

Το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είχε παραγωγική δραστηριότητα εδώ και καιρό και οι τράπεζες είχαν κλείσει τις κάνουλες χρηματοδότησης δεν ήταν αρκετό για να ενεργοποιήσει τις αρχές του ΧΑ και μόνο όταν ο άφαντος έτσι κι αλλιώς πρόεδρος του ΔΣ δήλωσε ότι παραιτείται αποφάσισαν να «προστατέψουν το επενδυτικό κοινό».

Συναλλαγή
Στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας του 2006, μέσω της οποίας η Cosmote απέκτησε τη Γερμανός ΑΒΕΕ, ο κ. Π. Γερμανός εξάσκησε το δικαίωμα πώλησης, στην Cosmote, του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής εταιρείας Cosmoholding Cyprus Ltd, κατόχου του 100% της Γερμανός, έναντι ποσού 168,5 εκατ. ευρώ. Ετσι η Cosmote κατέχει πλέον το 100% της Γερμανός.

Τα παπούτσια και το λιοντάρι
Το ανέκδοτο γνωστό: Στην άκρη ενός δάσους, ύστερα από μακρύ περίπατο, δύο φίλοι ξεκουράζονται αφού έχουν βγάλει τα παπούτσια τους και απολαμβάνουν τη φύση. Τότε βλέπουν να έρχεται από μακριά ένα λιοντάρι καταπάνω τους. Πετάγονται για να τρέξουν, ο ένας όμως βάζει τα παπούτσια του. Ο άλλος του λέει «με ή χωρίς παπούτσια, δεν μπορούμε να τρέξουμε πιο γρήγορα από το λιοντάρι». Και ο φίλος του, του απαντάει: «Δεν χρειάζεται να τρέξω πιο γρήγορα από το λιοντάρι, αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».

* * *
Πού ακούστηκε χθες το ανέκδοτο αυτό προκαλώντας γέλια; Στην παρουσίαση της εργασίας «Ανταγωνιστικότητα και τεχνολογία στην Ελλάδα» που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος από την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, την υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και τον επικεφαλής της ομάδας Επιστημόνων, καθηγητή και πρώην υπουργό κ. Τάσο Γιαννίτση , σημερινό πρόεδρο των ΕΛΛΠΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk