Διοικητές στον τοίχο

Από το 1841 που ιδρύθηκε, ως σήμερα, η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να τηρεί πιστά έναν απαράβατο κανόνα: να αναθέτει σε έλληνα αναγνωρισμένο ζωγράφο την προσωπογραφία κάθε αποχωρούντος διοικητή της. Αποτέλεσμα, στα 170 χρόνια «ζωής» του, το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας να έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους σημαντικότερους έλληνες ζωγράφους του 19ου και του 20ού αιώνα. Από τον Νικηφόρο Λύτρα ως τον Γιώργο Ρόρρη, εκφραστές διαφορετικών γενεών και τεχνοτροπιών έχουν απαθανατίσει τους διοικητές της Εθνικής Τράπεζας σε ένα σύνολο έργων που αποτελούν μια ολοκληρωμένη portrait gallery.

Από το 1841 που ιδρύθηκε, ως σήμερα, η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να τηρεί πιστά έναν απαράβατο κανόνα: να αναθέτει σε έλληνα αναγνωρισμένο ζωγράφο την προσωπογραφία κάθε αποχωρούντος διοικητή της. Αποτέλεσμα, στα 170 χρόνια «ζωής» του, το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας να έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους σημαντικότερους έλληνες ζωγράφους του 19ου και του 20ού αιώνα. Από τον Νικηφόρο Λύτρα ως τον Γιώργο Ρόρρη, εκφραστές διαφορετικών γενεών και τεχνοτροπιών έχουν απαθανατίσει τους διοικητές της Εθνικής Τράπεζας σε ένα σύνολο έργων που αποτελούν μια ολοκληρωμένη portrait gallery. Η τελευταία παρουσιάζεται δημόσια για πρώτη φορά μέσα από την έκθεση «Η απεικόνιση του προσώπου», που εγκαινιάστηκε στις 22 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Καλλιτέχνες των μέσων και του τέλους του 19ου αιώνα, όπως οι γλύπτες Ιωάννης Κόσσος,Λάζαρος και Γεώργιος Φυτάλης, Γεώργιος Βρούτος, έχουν φιλοτεχνήσει τις μαρμάρινες προτομές του ιδρυτή της τράπεζας Γεωργίου Σταύρου, του ελβετού τραπεζίτη Ιωάννη Γαβριήλ Εϋνάρδου – ο οποίος συνέβαλε στην ίδρυσή της- ή του διοικητή Παύλου Καλλιγά, ενώ ο Νικηφόρος Λύτρας δημιούργησε τις προσωπογραφίες των διοικητών της Γεωργίου Σταύρου, Μάρκου Ρενιέρη και Παύλου Καλλιγά. Αργότερα ο Γεώργιος Ιακωβίδης ανέλαβε να φιλοτεχνήσει τις προσωπογραφίες των διοικητών Στεφάνου Στρέιτ,Αλεξάνδρου Ζαΐμη και Ιωάννη Βαλαωρίτη. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα επιφανών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως οι Κωνσταντίνος Παρθένης, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Παναγιώτης Τέτσης, Πάρις Πρέκας, Δημήτρης Μυταράς και, προσφάτως, ο Γιώργος Ρόρρης. «Μέσα από διαφορετικές τεχνοτροπίες και ανεξάρτητα από οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς, ακαδημαϊκές,ρεαλιστικές,ψυχολογικές, μοντέρνες ή παραδοσιακές,οι προσωπογραφίες αυτές εντάσσονται σε μια γερά εδραιωμένη ευρωπαϊκή παράδοση, κατά την οποία η απεικόνιση προσώπων κύρους εστιάζεται στην απόδοση συγκεκριμένων στοιχείων που τονίζουν την κοινωνική καταξίωση μέσα από την ιδιαίτερη ατομική αξία του καθενός» παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης δρ Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου, καλλιτεχνική σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η έκθεση συμπληρώνεται με την παρουσίαση ενός μέρους της συλλογής χαρακτικών της τράπεζας τα οποία απεικονίζουν προσωπικότητες των γραμμάτων. Ο σχεδιασμός της έγινε από την αρχιτέκτονα, καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη και τον αρχιτέκτονα Κριστιάν Λασκαρίδη.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Ολγας 108).

η Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Πέμπτη, Σάββατο, Κυ ριακή 10.00-18.00, Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. η Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 295.170-1.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk