Στο επίκεντρο τα σκληρά μέτρα

Κατά μέτωπο επίθεση στη ΝΔ για την oικονομία από τον πρωθυπουργό

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για το πλιάτσικο» της ΝΔ και πως «το ελληνικό κράτος λύγισε υπό το βάρος της διαφθοράς». Τόνισε, δε, ότι «όποιος έχει ευθύνη, θα του αποδοθεί για να μην ξαναπαίξει κανένα κόμμα ή υπουργός με τα οικονομικά στοιχεία».

Σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ για την κατάσταση της oικονομίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της ΓΓ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα, με αντικείμενο τα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για το πλιάτσικο» της ΝΔ και πως «το ελληνικό κράτος λύγισε υπό το βάρος της διαφθοράς». Τόνισε, δε, ότι «όποιος έχει ευθύνη, θα του αποδοθεί για να μην ξαναπαίξει κανένα κόμμα ή υπουργός με τα οικονομικά στοιχεία».

Αναφερόμενος στις επικείμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, επισήμανε πως οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιβιώσει η χώρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της» και πως για έξι χρόνια δεν έκανε αυτά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε και υλοποιεί μέσα σε τέσσερις μήνες.

Επέρριψε στην ΝΔ την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, λέγοντας πως «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και όχι μόνο η οικονομική». Υπογράμμισε πως η ζημιά «αφορά την ίδια την υπόσταση του κράτους», καθώς η χώρα κατέστη αναξιόπιστη.

Σημείωσε πως η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να χτίσει εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης. «Πρώτα χρειάζεται μια πειστική απάντηση στους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό και ρωτούν «δεν φταίει κανείς;» και στους υπουργούς άλλων χωρών που ρωτούν «δικαιοσύνη δεν υπάρχει;»»

«Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για το πλίατσικο. Το δημόσιο, το ελληνικό κράτος λύγισε υπό το βάρος της διαφθοράς» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η χώρα βρέθηκε «απροστάτευτη στις ορέξεις των διεθνών αγορών και της έλλειψης στήριξης της διεθνούς κοινότητας».

Όσον αφορά στα μέτρα, ο πρωθυπουργός μίλησε για «ώρα δράσης» και «ώρα ευθύνης». «Δεν θέλαμε να έρθουμε στην εξουσία για να πάρουμε σκληρές αποφάσεις, αλλά τώρα είναι εκ των πραγμάτων πράξη ευθύνης για την επιβίωση της χώρας να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα, αφήνοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος».

Ακόμη, τόνισε: «Καμία χώρα δεν θα πληρώσει για μας, κανείς άλλος δεν θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλά είναι και θέμα τιμής για τη χώρα να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας».

«Εξ αρχής κινηθήκαμε με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και με διπλό στόχο: Να σώσουμε την Ελλάδα από την κρίση, με δίκαιο καταμερισμό βαρών, και να προχωρήσουμε στις βαθιές αλλαγές. Αυτό κάνουμε. Θα ανατρέψουμε τις παθογένειες, με βαθιές τομές, γιατί αν δεν προχωρήσουμε, θα επαναληφθεί παρόμοια κρίση» επισήμανε.

«Αν η οικονομία της χώρας καταρρεύσει οι αδύναμοι είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο. Δεν θα πληρώσουν μόνο αυτοί που δεν φέρουν ευθύνη για την κρίση, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες θα πληρώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες θα πιάσουν τόπο. Σας θέλουμε μαζί μας για την επίτευξη του στόχου. Κι όταν βγούμε από αυτήν την κρίση, θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά» κατέληξε ο Γ.Παπανδρέου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk