«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη»

Γιώργος Παπανδρέου στο αυστραλιανό δίκτυο ABC: «Ο λαός στηρίζει τις επιλογές μας»

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό, δήλωσε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο λαός, στην πλειονότητά του, στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί «ελεημοσύνη», αλλά χρειάζεται στήριξη ώστε να μπορεί να δανείζεται επί ίσοις όροις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό, δήλωσε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ο λαός, στην πλειονότητά του, στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί «ελεημοσύνη», αλλά χρειάζεται στήριξη ώστε να μπορεί να δανείζεται επί ίσοις όροις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνέντευξη δόθηκε στον ανταποκριτή του δικτύου στο Λονδίνο, Φίλιπ Γουίλιαμς και μεταδόθηκε από τη βραδινή ενημερωτική εκπομπή «Lateline» με παρουσιαστή τον Τόνι Τζόουνς.

Τα θέματα που θίχτηκαν αφορούσαν στα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην παρούσα δεινή κατάσταση, στην ανταπόκριση των Ελλήνων στα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στην ευρωπαϊκή στήριξη και πώς μεταφράζεται αυτή για την Ελλάδα και στην καθολική αλλαγή στην οποία αποβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα με τη συνέντευξη προβλήθηκαν πλάνα της Αθήνας, από περασμένες απεργιακές κινητοποιήσεις και με τον Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, τα οποία συνοδεύονταν από σχετικό σχολιασμό.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως ο ελληνικός λαός, σε ποσοστό 60% με 70%, στηρίζει αυτές τις επιλογές.

«Έχουμε φτάσει στη στιγμή του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών αν θέλετε, στη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει και θα είναι οδυνηρό. Ο κόσμος το ξέρει αυτό, αλλά νομίζω πως ο κόσμος λέει ‘ας το κάνουμε και ας τελειώνουμε μ’ αυτό’» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε:

«Πρώτα έχουμε ένα εσωτερικό πρόβλημα που συνίσταται στην κακοδιαχείριση της οικονομίας μας, ειδικά από την προηγούμενη κυβέρνηση: διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακή πολιτική. Πολλά χρήματα σπαταλήθηκαν μέσω τέτοιων πρακτικών. Έτσι, χρειάζεται να κάνουμε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος».

Όσον αφορά στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου, επανέλαβε πως η χώρα δεν έχει ζητήσει οικονομική ενίσχυση. Είπε συγκεκριμένα:

«Όχι με το να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε χρηματικές απαλλαγές ή ελεημοσύνη. Λέμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να δανειζόμαστε με παρόμοιους όρους. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι άλλες χώρες θα μας βοηθήσουν να δανειστούμε με χαμηλότερα επιτόκια. Αυτή νομίζω αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη ανταπόκριση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως υπάρχει η αίσθηση «της ευρύτερης αποδοχής» των μέτρων από τους πολίτες, που λένε: «Ας προχωρήσουμε, ας πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, ας αλλάξουμε αυτή τη χώρα».

Στην ερώτηση εάν επιχειρεί μία αναφανδόν αναδιοργάνωση της ελληνικής κοινωνίας, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και απάντησε μονολεκτικά: «Απολύτως».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αυστραλία στηρίζει την Ελλάδα. «Στην Αυστραλία, ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και έχουμε μια μακρά ιστορική σχέση. Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία» είπε.

Στην ερώτηση εάν «έχετε ποτέ ευχηθεί στις πιο προσωπικές σας στιγμές να είχατε χάσει τις εκλογές και το πρόβλημα να μην ήταν δικό σας» ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «είμαι συνηθισμένος στα προβλήματα», αφού «έχει τύχει στην πολιτική μου καριέρα, κάθε φορά που αναλαμβάνω μία θέση, να πρόκειται συνήθως για εποχή κρίσης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk