Βλέπει κινδύνους για την ανάπτυξη

Προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s

Επικαλούμενος πιθανούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε πως ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση BBB+ της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εντός του Μαρτίου.

Προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s | tovima.gr

Προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας απηύθυνε χθες, Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Επικαλούμενος πιθανούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο οίκος δήλωσε πως ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση BBB+ της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εντός του Μαρτίου.

«Κατά την άποψή μας, μια νέα υποβάθμιση ενός ή δύο βαθμίδων είναι πιθανή σε ένα μήνα», είπε ο αναλυτής της Standard & Poor’s Μάρκο Μρίσνικ. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κίνδυνοι για την πραγματική και ονομαστική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιθανόν να αυξήσουν την έκταση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι φιλόδοξοι στόχοι του Προϋπολογισμού της Ελλάδας.

Τόνισε ότι θεωρεί την λήψη πρόσθετων μέτρων ως λογικό βήμα στην κατεύθυνση της μείωσης του δημοσίου χρέους, δεδομένης της μεγάλης απόκλισης μεταξύ των προοπτικών για επιδείνωση της ανάπτυξης και των υπερβολικά αισιόδοξων εκτιμήσεων για την ανάπτυξη εφέτος. «Αν η λαϊκή στήριξη για το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνηση υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή τους, ίσως να μειώσουμε και την σύσταση», είπε ο Μρίσνικ.

Σημειώνεται πως προ δύο εβδομάδων ο αναλυτής της Standard & Poor’s είχε χαρακτηρίσει θετική την δήλωση στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ωστόσο επισημάνει πως τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη τελειώσει, καθώς υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα παραμένει υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση (credit watch negative). Η κατάσταση είναι υπό εξέλιξη ακόμη, λαμβάνουμε υπόψη αυτό το σχέδιο σταθερότητας και τις επιπτώσεις του στο κόστος δανεισμού και στην επιβάρυνση του χρέους. Επικεντρωνόμαστε επίσης και στις προοπτικές για την ανάπτυξη, στον κίνδυνο μιας πιο παρατεταμένης ύφεσης και στην πιθανότητα αποπληθωρισμού και στο πώς αυτά θα επηρεάσουν την οικονομία, τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τα δημοσιονομικά», είχε δηλώσει τότε στο Ρώϋτερς.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2009, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+, δίνοντας αρνητικές προοπτικές και λέγοντας ότι τα μέτρα λιτότητας που είχε ανακοινώσει τότε η Κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά για την επίτευξη διατηρήσιμης μείωσης του δημόσιου χρέους.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είχε τότε αιφνιδιάσει, καθώς μόλις στις 9 Δεκεμβρίου ο ο αμερικανικός οίκος είχε ανακοινώσει πως θα παρακολουθούσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας για δύο μήνες και στη συνέχεια, θα λάμβανε τις αποφάσεις του. Για τον λόγο αυτό η χθεσινή ανακοίνωση της S&P προκαλεί πρόσθετη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται δε για μια εξέλιξη που δημιουργεί φόβους για νέα αύξηση των spread (διαφορά επιτοκίου του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk