Δεν ξεκίνησε καλά το 2010

ΕΒΕΘ«Πληθαίνουν οι αιτήσεις για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα»

Με «κακούς οιωνούς» ξεκίνησε το 2010, με τον αριθμό των επιχείρησεων στη Θεσσαλονίκη που αναζητούν «καταφύγιο» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα να αυξάνεται συνεχώς, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Παρουσιάζοντας τα απογοητευτικά ευρήματα κλαδικής μελέτης για την επιχειρηματικότητα στην Β.Ελλάδα, ζήτησε επίσπευση των έργων ανάπτυξης.

Με «κακούς οιωνούς» ξεκίνησε το 2010 για την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη. «Η χρονιά θα κυλήσει δύσκολα, τα στοιχεία που μας έρχονται δείχνουν ότι, η κατάσταση επιδεινώνεται για τις επιχειρήσεις της περιοχής», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης κλαδικής επιχειρηματικότητας, που εκπόνησε η Icap Group AE, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Μπακατσέλος, η δύσκολη συγκυρία αποτυπώνεται στον αυξανόμενο αριθμό των επιχειρήσεων που αναζητούν «καταφύγιο» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, εκτιμώντας ότι «από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα, 25-30 επιχειρήσεις υπήχθησαν ή πρόκειται να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό».

Ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ακόμη πως προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά, θα πρέπει να προχωρήσουν τα έργα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, καθώς και η δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας.

«Τα έργα υποδομών, όπως το μετρό είναι καλά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, όμως η οικονομία της περιοχής έχει ανάγκη να γίνουν άμεσα τα έργα ανάπτυξης», είπε.

Από τη μελέτη της ICAP, που στηρίχθηκε στην αξιολόγηση βασικών οικονομικών δεικτών για το νομό Θεσσαλονίκης, από το 2000 και μετά, και σε δειγματοληπτική έρευνα σε επιχειρήσεις και φορείς του νομού, προκύπτει μία διαρθρωτική εξασθένηση της τοπικής οικονομίας, αλλά και σημαντικές ανισορροπίες σε ό,τι αφορά τους επιμέρους κλάδους της.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης, την οποία παρουσίασαν ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και στελέχη της Icap, είναι ότι, ο Νομός Θεσσαλονίκης βρίσκεται από το 2000 σε φθίνουσα πορεία στην αναλογία του Κατά Κεφαλήν Περιφερειακού Προϊόντος ως προς το Κατά Κεφαλήν ΑΕΠ.

Το ποσοστό αυτό σταθεροποιείται στο 90% από το 2004 και μετά. Η φθίνουσα πορεία αποδίδεται, από τους μελετητές, στη συσσώρευση επενδύσεων στο λεκανοπέδιο, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Η μελέτη καταγράφει την προοδευτική υποχώρηση της μεταποίησης στη διαμόρφωση του περιφερειακού προϊόντος, η οποία αποδίδεται στην επιδείνωση των δεικτών παραγωγικότητας και των εθνικών προοπτικών. Μάλιστα, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, δεν υπάρχει ένας επιμέρους κλάδος της μεταποίησης, που να είναι σε θέση -με τις παρούσες συνθήκες- να λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» της οικονομικής ανάπτυξης στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Αισθητά χαμηλή παραγωγικότητα παρουσιάζει το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Η μελέτη αναδεικνύει, τέλος, την υψηλή εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος όμως παρουσιάζει έντονη κυκλικότητα.

«Δεν μπορούμε μόνο με τις κατασκευές να περιμένουμε μακροχρόνια ανάπτυξη στο Νομό», σχολίασε ο κ. Βλαχογιάννης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk