Απαιτούνται έκτακτα μέτρα για την οικονομία, επισημαίνει η Alpha Bank

Απαιτούνται έκτακτα μέτρα για την οικονομία, επισημαίνει η Alpha Bank | tovima.gr

Η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων άμεσης απόδοσης καθίσταται πλέον επιτακτική καθώς στενεύουν τα περιθώρια χρηματοδότησης όχι μόνον της κυβέρνησης αλλά και της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Ήδη, εξαιτίας των προβλημάτων υπερχρέωσης του Ελληνικού δημόσιου τομέα η εταιρία Fitch προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των μεγάλων Ελληνικών τραπεζών επιβαρύνοντας περαιτέρω το κόστος χρηματοδότησής τους.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, ενεργοποιείται άμεσα ο προγραμματισμός και η έγκαιρη εφαρμογή μέτρων για την ανάκαμψη των επενδύσεων και της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει την υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και στα ΣΔΙΤ, καθώς και τα μεγάλα επενδυτικά έργα γενικότερα. Θα πρέπει επίσης να υποβάλει σύντομα τα προγράμματα για την απορρόφηση των πόρων, ύψους 24 δις. ευρώ από τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ.
Ωστόσο, όλα αυτά τα προγράμματα απαιτούν την ενεργή χρηματοδοτική συμβολή των τραπεζών. Η υλοποίησή τους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες. Η δυνατότητα, όμως, των τραπεζών να συμβάλουν στην
αποτελεσματική υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων στην τρέχουσα περίοδο είναι σημαντικά περιορισμένη λόγω της συνεχιζόμενης πιστοληπτικής αδυναμίας του Ελληνικού Δημοσίου, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank, και επισημαίνουν: Αυτό δεν επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές σε προσιτό κόστος, το οποίο έχει ήδη επιβαρυνθεί από τον πρόσφατο νόμο περί ρυθμίσεως επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank, τόσο η πολιτική για τη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και η πολιτική για την προώθηση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της χώρας εξαρτώνται καταλυτικά από την έγκαιρη αποκατάσταση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν
υπάρχουν σήμερα περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις στη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την Κυβέρνηση τα οποία θα πείσουν τις αγορές ότι η πορεία για τη δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκεται σε καλό δρόμο. Για το σκοπό αυτό θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα οδηγούσαν στην αναμφισβήτητη μείωση των ελλειμμάτων ακόμη και πολύ κάτω του 8,7% του ΑΕΠ το 2010.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk