«Πράσινο φως» για την ένταξη της Ισλανδίας στην Ε.Ε.

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περί τον έναν χρόνο και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Ισλανδία σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα.

Έτοιμη για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΕ κρίθηκε η Ισλανδία των 320 χιλιάδων κατοίκων. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περί τον έναν χρόνο και εφόσον το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Ισλανδία σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η χώρα θα πρέπει να καταβάλει «σοβαρές προσπάθειες» για να εναρμονίσει τους νόμους της με τη νομοθεσία της Ένωσης σε τομείς όπως η αλιεία, η γεωργία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Με τη σύσταση αυτή, η Επιτροπή ολοκληρώνει την εξέταση της υποψηφιότητας της Ισλανδίας για προσχώρηση, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα της ενταξιακής διαδικασίας.

Αν και τέτοιες μελέτες χρειάζονται συχνά περισσότερο από έναν χρόνο για να ολοκληρωθούν, η σημερινή σύσταση διατυπώνεται μόλις επτά μήνες μετά την υποβολή της ισλανδικής αίτησης.

Στη έκθεση αναγνωρίζεται ότι η Ισλανδία συμμερίζεται πολλές αξίες της ΕΕ, όπως καλά εδραιωμένη δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως μέλος του εμπορικού συνασπισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, η χώρα αυτή έχει ήδη ενταχθεί στην αγορά της Ένωσης και εφαρμόζει το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk